Artık Bilgilendirme Formu Olmadan Sigorta Satılamıyor - Son Dakika
Ekonomi

Artık Bilgilendirme Formu Olmadan Sigorta Satılamıyor

Artık Bilgilendirme Formu Olmadan Sigorta Satılamıyor

Yeni Uygulama ile Sigorta Şirketleri ile Acentalarına, Sigortalıları Bilgilendirme Zorunluluğu Getirildi.

07.04.2008 01:37

Yeni uygulama ile sigorta şirketleri ile acentalarına, sigortalıları bilgilendirme zorunluluğu getirildi.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, artık bilgilendirme formu doldurulup, müşteriye imzalatılmadan sigorta yapılamadığını belirterek, aksi durumda şirketlerin ciddi tazminat ödeyeceklerini söyledi.

SİGORTA şirketleri ile acentalarına, sigortalıları hem yazılı hem de sözlü bilgilendirme zorunluluğu getirildi. Sigortacılık Kanunu çerçevesinde, 1 Mart tarihinde başlayan yeni uygulama ile, daha sigorta poliçesi düzenlenmeden sigorta yaptıracak kişiye ’bilgilendirme formu’ imzalatılacak. Bilgilendirme formunda, kişinin yaptıracağı sigortanın içeriği, verilen teminatın neleri kapsayıp, neleri kapsamadığı, tazminat ödeme şartları ve varsa özel durumlar, tüm detayları ile yazılacak.

İKİ NÜSHA HALİNDE: İki nüsha halinde düzenlenecek olan formları hem sigortacı hem de sigortalı karşılıklı imzalayacak. Böylece sigortacılar, sattıkları ürün hakkında vatandaşı tam bilgilendirmiş olacak. Sigorta şirketinin bilgilendirme zorunluluğu, sigorta süresince yani, bir yıl boyunca da devam edecek. Bilgilendirme formunun sigortalıya verilmemesi ya da formun eksik doldurulması halinde ise sigortalı, hem poliçesini iptal edebilecek hem de sigorta şirketinden uğradığı zararı tanzim edebilecek. Yeni uygulama ile, yıllardır sigorta şirketi ile sigortalılar arasında, "Bilmiyordum, sigortacım beni bilgilendirmemişti" şeklinde süren, kimi zaman da mahkemelere yansıyan uyuşmazlıklar da böylece çözülmüş olacak.

FORM DOLDURULMASI ZORUNLU: Anadolu Sigorta Genel Müdürü ve Sigorta Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Su, konu hakkında açıklama yaparak, bugüne kadar da sigortalıların gerek şirketler gerekse de acenteler tarafından bilgilendirildiğini, ancak yeni uygulama ile bu bilgilerin belirli bir format içinde, hukuki durumlar ve yaptırımlar da eklenerek, sunulacağını söyledi. Mustafa Su, "İnsanların nasıl bir ürün satın aldığını, kısıtlamaların, teminatların ne olduğunu, muafiyet uygulanıp uygulanmadığını, bir olayda sigorta şirketinin nasıl davranacağını bilmesi gerekiyor. Bilgi formları bunun için doldurulacak. Bu sayede sigorta şirketi her şart altında hasarı öder düşüncesinden de vatandaş vazgeçmiş olacak" şeklinde konuştu.

SİGORTALI TAZMİNAT ALABİLECEK: Mustafa Su, yeni uygulamanın nasıl olacağı hakkında da şu açıklamaları yaptı: "Bilgilendirme üç aşamada olacak. Birincisinde, poliçe ortada yokken, sigorta aracısı müşteri ile konuşurken bilgi verilecek. Müşteri, sigorta yaptırmaya karar verirse alacağı ürün hakkında bilgi verilecek ve bilgilendirme formu doldurulup, karşılıklı iki taraf imzalayacak. Böylece sigortacı, karşı tarafa gerekli bilgileri verdiğini belgelemiş olacak. Ondan sonra da sigorta süresi olan bir yıl boyunca o poliçe ile ilgili olacak gelişmeler hakkında sigortalı bilgilendirilecek."

BAĞLAYICI UYGULAMA: 1 Mart’ta başlayan uygulamanın hem sigorta şirketini hem de acenteyi bağlayıcı olduğuna da değinen Mustafa Su, birkaç sigorta branşının dışında tüm sigortalarda bilgilendirme formunun doldurulup, sigortalıya imzalatılması gerektiğine dikkat çekerek, "İleride müşterinin doğan zararının eksik bilgilendirmeden ya da hiç bilgilendirilmemekten kaynaklandığı ispat edilirse, acente veya şirket ciddi tazminat ödemesi ile karşı karşıya kalacak" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Artık Bilgilendirme Formu Olmadan Sigorta Satılamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement