Aslan Payı Büyük Bankalara - Son Dakika
Ekonomi

Aslan Payı Büyük Bankalara

Aslan Payı Büyük Bankalara

ABD Hazinesinin Kullanacağı 250 Milyar Dolarlık Kaynağın Yarısını 9 Büyük Banka Alacak.

14.10.2008 10:31

ABD hazinesinin kullanacağı 250 milyar dolarlık kaynağın yarısını 9 büyük banka alacak.

ABD hükümetinin ekonomi kurmayları, dün akşam Washington'da yaptıkları toplantıda, Amerikan ekonomisini girdiği ekonomik krizden çıkaracak planın ayrıntılarını belirledi. Plan, Washington saati ile sabah saatlerinde, Türkiye saati ile öğleden sonra bizzat Başkan George Bush tarafından açıklanacak.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve üst düzey Amerikan ekonomi kurmaylarının yaptıkları kritik toplantıda alınan kararlar uyarınca, Bush’un yapacağı açıklamada ilk aşamada, Kongre’den geçen 700 milyar doların 250 milyar dolarının nasıl kullanılacağı ayrıntılanacak. Paulson, Amerikalı ekonomi bürokratlarının dışında pazartesi günü ayrıca önemli Wall Street bankerleri de biraraya geldi.

Zeynep Gürcanlı Washington'dan YAZIYORAmerikan kaynaklarına göre, Bush yapacağı açıklamada 250 milyar doların ABD hazinesi tarafından nasıl kullanılacağını açıklayacak.

Bu paranın 125 milyar dolarlık bölümü, ABD’nin en büyük 9 bankasına gidecek. Bu çerçevede Bank of America, Wells Fargo, Citigroup JP morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of New York hisseleri ABD hazinesi tarafından alınacak. Böylece bankaların batık kredilerinin bir kısmı da hazine tarafından garanti altına alınmış olacak.

Kalan 125 milyar da, daha küçük bankalar için kullanılacak. Bankaların hisselerinin alınması için harcanacak bu 250 milyar doların yıl sonuna kadar kullanılması bekleniyor.

Hazine ayrıca, bankalararası nakit ve kredi akışına da “geçici güvence” sağlayacak. Güvence süresinin 3 yıl olacağı belirtiliyor. Böylece de, kamuoyunun özel bankalara olan güveni yeniden tesis edilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Aslan Payı Büyük Bankalara - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement