Bakan Eker'in Kırsal Kalkınma Projesi Bölgede Çığır Açtı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Eker'in Kırsal Kalkınma Projesi Bölgede Çığır Açtı

Bakan Eker\'in Kırsal Kalkınma Projesi Bölgede Çığır Açtı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in fikir babalığı yapıp, talimatıyla hayata geçirdiği Kırsal Kalkınma Projesi bölgede çığır açtı.

14.06.2014 17:12

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'in fikir babası olduğu ve kendi talimatıyla hayata geçirilen Diyarbakır-Batman- Siirt Kalkınma Projesi gerek kuramsal gerekse de pratik temelleri ile kırsal kalkınma kavramına yeni ve farklı boyutlar getirdi.

Proje Koordinatörü Murat Akbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'in fikir babası olduğu ve kendi talimatıyla hayata geçirilen Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi gerek kuramsal gerekse de pratik temelleri ile kırsal kalkınma kavramına yeni ve farklı boyutlar getirdiğini söyledi.

BİN PROJEYE 15 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ

Proje kapsamında 300 köyde en az bir kırsal kalkınma yatırımının gerçekleştiğini anlatan Akbaş, 50 köyde 20 milyon TL tutarında sulama kanalı, kanalizasyon, hayvan içme suyu göleti, içme suyu deposu, menfez gibi altyapı yatırımları yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

"Bin adet tarımsal üretim ve sulama projesi ile ekonomik yatırım projesine yüzde 70 oranında toplam 15 milyon TL hibe desteği verdik. Binlerce çiftçiye tarımsal konularda eğitim verdik ve 10 bin dönüm alanda toplam bin adet tam donanımlı meyve bahçesi kuruldu. Artık bölgede meyveciliğin yatırım yapılan ve tercih edilen ekonomik bir sektör haline geldi. Proje ile kırsal alanlarda istihdam alanları ve geçim kaynakları oluşturarak tersine göç başlattı ve tarımsal verimlilik ve rekabet gücü arttı"

Kırsal kalkınmanın sadece sektörel yaklaşımı veya tarımsal kalkınmayı içermediğini, büyüme yerine kalkınma, üretim yerine paylaşım, satış yerine pazarlama, ulusal ölçek yerine yerel kalkınma, homojen toplum yapısı yerine farklı toplum dinamiklerinin giderek ön plana çıkmakta olduğunu ve bundan dolayı da küreselleşen dünyada kırsal kalkınma politikalarının da değişim göstererek, ortak payda olan "kırsal toplumun refahı için tarım ve tarım dışı sektörleri içeren fonksiyonel ve entegre yaklaşıma sahip politikalara" dönüştüğünü ifade eden Proje Koordinatörü Murat Akbaş, "Sayın Bakanımız Mehdi Eker'in kalkınmanın merkezine insanı koyan ve kalkınmanın temel ölçütünü insani potansiyelin gerçekleşmesi ve toplumsal-sosyal dinamiklerin dikkate alınması ve harekete geçirilmesi olarak belirleyen anlayışı, projemizin vizyonunun ve stratejik hedefinin belirlenmesinde en önemli etken olmuştur."

BAŞARILI BİR TABLO

Hükümetin başlatmış olduğu çözüm süreci ile birlikte özellikle bölgede kırsal kalkınmanın öneminin ve gerekliliğinin arttığını belirten Akbaş, ulusal ve bölgesel kalkınma politikaların başarısının temelinde barış, huzur, istikrar, kararlılık ve cesaret olduğunu belirterek Bakan Eker'in bu konuda oldukça başarılı bir tablo çizdiğini ifade etti.

BÖLGEDE ÖRNEK PROJE HALİNE GELDİ

Kırsal kalkınma projelerinde uluslar arası ve ulusal tarım politikaları ile uyumun yanı sıra tüm yerel aktörleri dikkate alan ve katılımını sağlayan tarzda yerel ölçekte planlamanın başarıyı ve sürdürülebilirliği artırdığını ifade eden Akbaş, Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesinin çiftçiler üzerindeki olumlu etkisi ve başarılı uygulamaları ile bölgede örnek bir proje haline geldiğini ve diğer kurumlar tarafından model alınmaya başlandığını belirtti.

Projenin öncelikli ve temel amacının kırsalda yaşayan insanların kendi uygun koşullarında yaşamaların sağlanması olduğunu söyleyen Akbaş, bu amaca büyük oranda ulaştıklarını belirterek, bu başarının arkasında Bakan Eker'in projeyi çok sıkı takip etmesinin ve sahiplenmesinin olduğunu ve en önemlisi de Bakan Eker'in kırsal kalkınma vizyonundan kaynaklandığını ifade etti.

BAKAN EKER'İN 2023 HEDEFİNE BÜYÜK KATKISI VAR

Bakan Eker'in Türkiye tarımı ve özellikle çözüm süreci ile birlikte güven, huzur ve umutların yeniden tesis edildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kırsal kalkınması açısından büyük bir fırsat ve şans olduğunu belirten Akbaş, Türkiye'yi Dünya'da 7. büyük, Avrupa'da ise en büyük tarım ülkesi haline getiren Bakan Eker'in ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında ciddi ve çok önemli bir payı ve katkısı olacağını ifade etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Ekonomi Bakan Eker'in Kırsal Kalkınma Projesi Bölgede Çığır Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement