Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz konusunda kademeli bir fiyat sistemine geçilmesinin planlandığını belirterek, daha az kullanan ile daha fazla kullanan arasında bir fiyat çalışması yapılacağını kaydettiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz konusunda kademeli bir fiyat sistemine geçilmesinin planlandığını belirterek, daha az kullanan ile daha fazla kullanan arasında bir fiyat çalışması yapılacağını kaydetti. Yıldız, daha çok doğalgaz kullanan kullanıcının daha fazla ödeyeceğini söyledi. Bakan Yıldız zamlarla ilgili olarak ise, "Doğalgaza yapılan zamlar yapılmamış olursa BOTAŞ'ın oluşacak zarar doğalgaz kullanmayanlara da yansıyacaktır. Bu zam eleştiriliyor. Bu yapılan zam sadece doğalgaz kullanıcıları içindir. Zammı yaptığımızda birbirimizi yanıltmamıza gerek yok bütün vatandaşa dağıtılacak bir kalem olur. 75 milyonu ilgilendiren bir yapı mı uygundur yoksa sadece kullanıcısını etkileyen bir yapı mı doğrudur" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri Lokali'nde enerjideki son gelişmeleri değerlendirmek üzere kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Doğalgaz konusunda kademeli bir fiyatlandırmanın olup olmayacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, fiyat kademelendirme ile ilgili çalışmalarının olduğunu kaydetti. "Zengin fakir demeyelim ama biz orada daha fazla kullananla daha az kullanan arasında bir kademe çalışması yapacağız" diyen Bakan Yıldız, "Çok kullanan ile az kullanan arasında bir fiyat kademesi oluşturması durumu var. Çok kullananın daha çok ödeyebileceği bir çalışma. Çalışmalar tamamlandıktan sonra açıklanacaktır. 1 ay içinde çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. Bakan Yıldız bu düzenlemenin meskende geçerli olacağını kaydetti.
-"DOĞALGAZA YAPILAN EN SON ZAMLARDAN BEN DE MEMNUN DEĞİLİM"-
"Doğalgaza yapılan en son zamlardan ben de memnun değilim" diyen Bakan Yıldız, bunun hayatın bir gerçeği olduğunu kaydetti. Yıldız, "Bununla ilgili açıklama yaptığımızda savunma ihtiyacı hissettiğim söylendi. Ben savunma ihtiyacı hissetmiyorum. Olanı şeffaf aktarmaya çalışıyorum. Her hangi bir tüccarın herhangi bir sanayicinin 10 TL'yi mal alıp 8 TL'ye sattığı pek gözlenmez. Biz aldığımız fiyattan daha aşağı bir fiyatla vatandaşa sunduk. Dikkatten kaçan konu var. 2008'deki krizden sonra fiyatlarda büyük dalgalanmalar oldu. Aralık 2008 yılı fiyatlar oluştu. 1 Nisan'dan sonraki zamlı fiyatların aralık 2008'den doğalgaz fiyatlarından daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Şu anki bizim rakamların 17'ler civarında daha düşük olduğunu görüyoruz. 2009 yılının başında Şubat aylarında yapılan yüzde 16 ve yüzde 27'lik indirimin hafızalardan silindiğini görüyorum" dedi.
-"KILIÇDAROĞLU'NDAN UCUZ GAZ BEKLİYORUM"-
Bakan Yıldız, CHP'nin enerji fiyatlarıyla ilgili eleştirilerine de yanıt verdi. Bakan Yıldız, CHP yönetiminin söylediklerinin aksine Türkiye'nin 1 Nisan öncesinde, doğalgaz fiyatında AB üyesi ülkeler arasında sanayide en ucuz, konutta ise ikinci ucuz ülkesi olduğunu kaydetti. Yıldız, Türkiye'nin 1 Nisan'dan sonra konutta yine ikinci en ucuz ülke olduğunu belirterek, "Sanayide en ucuz üçüncü ülkeyiz. Tamamını ithal ettiğimiz halde bu rakamlara kullanıyoruz. Bu rakamlara özellikle dikkat edilmesi gerekir. ABD ile kıyaslanmamızı ise elmayla armut değil elma ile kavunun karşılaştırılmasına benzetiyorum. ABD serbest piyasa ekonomisine sahip olmasına rağmen kaya gazlarını uluslararası piyasaya açmadı. Tekrar söylüyorum, Kılıçdaroğlu'nun bize ucuz gaz teklifleri varsa bunu değerlendireceğiz ama yoksa yalan söylediğini ve mahcup olduklarını kendisinden belirtmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.
-"DOĞALGAZA ZAM YAPILMAZ İSE ZARAR KULLANICI OLMAYANLARA DA YANSIR"-
Doğalgaza yapılacak zamların yapılmaması durumunda kullanıcı dışındaki herkesin etkileneceğini söyleyen Bakan Yıldız, "Doğalgaza yapılan zamlar yapılmamış olursa BOTAŞ'ın oluşacak zararı doğalgaz kullanmayanlara da yansıyacaktır. Bu zam eleştiriliyor. Bu yapılan zam sadece doğalgaz kullanıcıları içindir. Zammı yaptığımızda birbirimizi yanıltmamıza gerek yok, bütün vatandaşa dağıtılacak bir kalem olur. 75 milyonu ilgilendiren bir yapı mı uygundur yoksa sadece kullanıcısını etkileyen bir yapı mı doğrudur" diye konuştu.
-"ÇİN'İN DİKKATİNİ ÇEKİYORUZ"-
Bakan Yıldız toplantıda Çin seyahatine de değindi. Yıldız Çin seyahatinde birçok sektörün ele alındığını ancak ulaştırma ve enerji sektörünün daha ağırlıklı olarak dikkat çektiğini kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı özellikle rüzgar ve güneş ağırlıklı olmak üzere çalışmaların Ar-Ge merkezlerinin incelendiğini ifade eden Bakan Yıldız, "17 tane büyük firmanın katıldığı kamu ve özel şirketlerle birlikte bir toplantı yaptık. Çin'de her şey iri ve büyük rakamlar son derece etkileyici. İçinde 75-80 milyar dolarlık yıllık cirosu olan şirketlerden 7-8 milyon dolarlık cirosu olan şirketlere kadar birçok şirket var. Tabi oluşturdukları tasarruf miktarlarını oranlarını yurt içi ve yurt dışında kullanıyorlar. Yurt dışında kullanabilecekleri sermaye yapıları açısından teknoloji transferi açısından ne kadar müsait bir ülke olduğumuzu anlattık. Büyüme hızımızla kendilerinin dikkatlerini çektiğimizi söylediler. Dolayısıyla biz son derece ümitliyiz. 4 anlaşma imzalandı. 3'ü enerji sektörüyle alakalıydı. Gerek rüzgar gerek rüzgar gerekse yerli kömür yatırımlarıyla alakalı" ifadelerini kullandı.
-"HAFTAYA BİR HEYET ÇİN'E GİDİYOR"-
Bakan Yıldız gelecek hafta müsteşarın da bulunduğu bir heyetin Çin'e giderek görüşülen konulardaki temaslarını ilerleteceklerini kaydetti. Yıldız ayrıca Çin seyahatiyle ilgili olarak, "Çin gezisi umduğumdan daha verimli geçti. Tek ülkeyle yürüttüğümüz yeni nükleer güç santrali çalışmalarını Japonya, Güney Kore ve Çin ile yürüteceğiz. Hangisi Türkiye'nin menfaatlerine uygunsa onu tercih edeceğiz" dedi.
Bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Güney Kore, özellikle Hazine Garantisi konusunda bize doğru yaklaşan bir adım attılar. Biz de bunun karşılığında müzakerelerin olumlu sonuçlanması adına karşılıklı adımlar atmayı düşünüyoruz. Önerilecek her teklif değerlendirilecek. Çin'le de Hazine Garantileri konu oldu. Bu konu önümüzdeki hafta Çin'e gidecek heyet tarafından konuşulacak. Biz makro büyüklüklere özellikle ekonomik büyüklüklere yük olmamak açısından onlara Hazine Garantisi'ni önemli bir madde olarak görüyoruz" dedi.
-"ÇİN'İN FİNANS AÇISINDAN BİR PROBLEMİ YOK"-
Nükleer santralle ilgili bir soruya Bakan Yıldız, global krizin her ülkeyi bir şekilde etkilediğini söyleyerek, "Çin'de bunun etkisinin çok az olduğunu gördüm. Özellikle finans açısından hiçbir problemlerinin olmadığını gözlemledim. Bu manada bir finans sıkıntısı düşünmeyeceğini görüyoruz. Hatta Avrupa'daki bazı projelere dahi finans ettiklerini söylediler. Bizim ulaştırma sektörüyle birlikte özelleştirmeler, yapacağımız hem üretim hem dağıtım özelleştirmeleri yeni özel sektör yatırımları uluslararası sermaye standartlarında en az 70 milyar dolarlık bir kaleme ihtiyacımız var. Özellikle bunun Çin'den finanse edilmesinin çok kolay gözüküyor. Oranın finansman sıkıntısı yok yatırım kararlarını bir merkezden alıyorlar. O yatırım kararlarını bizde dikkatle takip edeceğiz. Özellikle bu manada Çin'in bazı avantajlarının olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
Her türlü ürün kalitesinin Çin'de olduğunu söyleyen Yıldız, yapılacak nükleer güç santrallerinin standartlara uygun olacağını kaydetti. Yıldız, "Biz kalitesiz ürün istesek dahi bunun uluslararası arenada yapılması mümkün değil. Kendilerinin Kanada Fransa ve Rusya teknolojisi ile yaptıkları teknoloji transferi var. Rusya'nın bir artısı daha var, kendi yakıtını üretebilen ülkelerden. Uranyum zenginleşmesiyle alakalı kendileri bunu yapabiliyorlar. Yapacağımız müzakerelerde yakıt tedariki bunun ayrılmaz bir parçası olacak. Müzakereler olumlu sonuçlanması halinde biz bu anlaşmalara yapabileceğiz. Müzakerelerin olumlu sonuçlanmaması halinde bu anlaşmalar yapılamamış olacak. İran'la özellikle ilk görüşmelerde bu ihtiyatlı görüşmelere mani olmadığımı söylemem lazım. Müzakereler bitinceye kadar da herhangi bir ülke ile anlaşma yapmış sayılmıyoruz. İsterim ki nükleer santrallerin yapımıyla ilgili aldığımız kararlılığın mutlaka yatırıma dönüşmesi gerektiği Japonya Çin veya Güney Kore ile olumlu sonuçlanmasını bende temenni ediyorum" diye konuştu.
-"AVRUPA'DAN BİR ÜLKE İLE ÇİN, NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ YAPABİLİR"-
Yıldız, Çin'in 3'üncü nesil denenmiş santralleri olduğunu belirterek, dünyadaki 61 santralin 26'sının Çin'de olduğunu kaydetti. Bakan Yıldız Avrupa'dan bir ülke ile Çin'in nükleer santral yapımı konusunda işbirliği yapabileceğini söyledi.
-"TÜRKİYE AVRUPA'YA YAPILAN ZAMDAN ETKİLENMEYECEK"-
Doğalgaza zam konusunda bir soruyla ilgili ise Yıldız, Gazprom'un açıklamasını kendisinin de gördüğünü belirterek, "Türkiye Gazprom'un Avrupa'ya uygulayacağı herhangi bir zam veya herhangi bir ücret artışından bu manada etkilenmeyecek. Bizim fiyatlarımızın bir geçerlilik süresi var" dedi. Cezayir ile kontrolün 2011 yılında bittiğini dile getiren Bakan Yıldız, müzakerelerin son ana bırakılmaması için görüşmelere başlanacağını kaydetti.
-"İRAN'LA GÖRÜŞMELERİMİZ SIKINTIYA GİRMEYECEK"-
Bakan Yıldız başka bir soruyla ilgili "Türkiye'nin normalleşme sürecindeki Libya ile yeni bir kapı açılması gerekiyordu. TÜPRAŞ'ta 1 milyon ton civarında bu alımını kontrata bağladı. Suudi Arabistan'la beklide spot alımlarla başlayacak. Uzun dönemli kontratlara belki daha sonra geçilebilecek. İran hala bizim en büyük tedarikçilerimiz arasında şu anda yüzde 53'ünü İran'dan aldığımız ham petrolün bu oranın yine toplam tedarikinin yüzde 40'ın altında olmadığını söyleyebilirim. Bizim İran'la ilişkilerimiz günübirlik değil çok uzun bir tarihe dayanıyor. Önemli ve değer verdiğimiz bir komşumuz. Bu alışverişlerimizde devam edecek. Doğalgazla ilgili indirimi talebimizin bir müddet daha devam etmesi gerektiğini söylediler. Ama açıkça söylemeliyim ki bize şu ana kadar gelen somut bir gelişme yok. Biz takim sürecini devam ettiriyoruz. Hakkımızı arayacağız. Bu ilişkilerimize sıkıntı getirmeyecektir" değerlendirmesini yaptı. (ANKA/SON)
(EBR/ZHR) - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Yıldız(2): 'Daha Çok Doğalgaz Kullanan Daha Çok Ödeyecek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?