Başbakan'a Diyarbakır Raporu - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan'a Diyarbakır Raporu

Başbakan\'a Diyarbakır Raporu

Diyarbakır İş Konseyi, kentin ekonomik ve sosyal sorunlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a rapor halinde iletecek.

12.11.2013 13:13

Diyarbakır İş Konseyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kentin sosyal ve ekonomik taleplerini rapor halinde iletecek. Konsey, Başbakan Erdoğan'dan öncelikle çözüm sürecinin kalıcı hale getirilmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasını talep edecek.

Aralarında Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD), Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKİAD) ve Diyarbakır Ticaret Borsası'nın da yer aldığı 18 sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Diyarbakır İş Konseyi, hafta sonu Diyarbakır'a gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilecek sosyal ve ekonomik taleplerin belirlenmesi için Diyarbakır Ticaret Odası'nda toplandı. Toplantıda kentin ve bölgenin güncel sorunlarının çözümü konusundaki taleplerin Başbakan Erdoğan'a rapor olarak sunulması kararlaştırıldı.

"SÜREÇ DEVAM ETMELİ"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar AA muhabirine, Başbakan Erdoğan'ın ziyaret ettiği illerde sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldiğini ifade ederek, bu kapsamda hafta sonu Diyarbakır'a gelecek olan Başbakan Erdoğan ile yapacakları görüşmeye ilişkin hazırlık yaptıklarını söyledi.

"TEŞVİK UYGULAMASININ REVİZE EDİLMESİ TALEP EDECEĞİZ"

Kentin en önemli güncel sorunlarını belirleyerek bir rapor halinde Başbakan Erdoğan'a sunacaklarını belirten Sayar, şöyle dedi:

"Toplantıda öncelikle çözüm sürecinin önemi dile getirildi. Çözüm süreci mutlak suretle kalıcı hale getirilmelidir. Çünkü Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin tüm sorunlarının başında bu sorun yer alıyor. Süreç devam etmeli ve bununla ilgili acil yasal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Teşvik uygulamasının revize edilmesini ve 6. bölgeye sağlanan avantajların artırılmasını talep edeceğiz. Çünkü alt yapı hazır olmadığı için teşvik belgelerinin ancak yüzde 10'u bölgemiz için alındı. Organize sanayi bölgelerinde yer olmadığı için yatırımcılar başka bölgelere yatırım yapmak zorunda kalıyor. Teşvik uygulamasında 2013 yılı yatırımları için öngörülen avantajın 2014 yılını da kapsamasını isteyeceğiz."

"SINIR KAPISINDA BÜYÜK SORUN YAŞANIYOR"

Raporda, Irak'a yapılan ihracatta en büyük sıkıntının Habur Sınır Kapısı'ndaki geçişler sırasında yaşandığına yer vereceklerini ifade eden Sayar, "Irak ile ticaret hacmi 8.5 milyar dolara ulaşmasına rağmen Habur Sınır Kapısı'ndaki sorun bir türlü sona ermiyor. Sınır kapısında uzun araç kuyrukları oluşuyor. Bu sıkıntı giderilmeli, gerekirse yeni sınır kapısı açılmalıdır. Ayrıca Suriye ile mevcut sınır kapıları da geçişlere açılmalıdır" dedi.

RAPORA SON ŞEKİL 15 KASIM'DA VERİLECEK

Diyarbakır'da üretilen ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesinde en büyük maliyetin ulaşım olduğunu, özellikle Diyarbakır'dan Mersin Limanı'na karayoluyla ulaşımın büyük maliyete neden olduğunu kaydeden Sayar, "Diyarbakır demir yolu ile Mersin ile birleştirilmelidir" ifadesini kullandı. Sayar, Diyarbakır İş Konseyi'nin 15 Kasım Cuma günü yapacağı son toplantıda Başbakan Erdoğan'a sunulacak rapora son şeklini vereceğini sözlerine ekledi.

"ÇÖZÜM SÜRECİ İLGİYİ ARTIRDI, BU DEVAM ETMELİ"

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç ise Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'ı ziyaretinde kentin ve bölgenin sorunlarının çözümü konusunda kendisinden yardım talep edeceklerini söyledi. Konseyin hazırlayacağı raporun en önemli maddesinin çözüm sürecinin devamı olduğunu belirten Özkılıç, çözüm süreci sayesinde Diyarbakır'a yatırımcı ilgisinde büyük artış olduğunu vurguladı.

Organize sanayi bölgesinde yer bulunmadığı için girişimcilerin taleplerini karşılayamadıklarını kaydeden Özkılıç, şöyle konuştu:

"Bu nedenle çözüm sürecinde kararlı olunmalı ve bu kalıcı hale dönüştürülmelidir. Başbakandan ayrıca teşvik uygulamasında revizyon talep edeceğiz. Teşvik uygulaması iyileştirilmeli ve geliştirilmeli. Çünkü uygulamaya göre 2013 yılı içerisinde 6. bölge kapsamındaki illerde yer alan OSB'lere yatırım yapan girişimciler 13 yıl, 2014 yılında yatırım yapanlar ise 10 yıl süreyle teşvik uygulamasından faydalanabiliyor. Ancak Diyarbakır'daki OSB'de yer olmadığı için teşvik belgesini alan bile yatırıma başlayamadı. Bunun için sürenin 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasını talep edeceğiz"

Habur Sınır Kapısı'ndaki araç kuyruğunun zaman zaman 30-40 kilometreye ulaştığını hatırlatan Özkılıç, "Irak'a ihracat adeta işkenceye dönüştü. Bu sorun ihracatçıya büyük maliyet getirdiği gibi Türkiye'nin ihracat artışını da engelliyor. Bu sorunun çözümü için de Başbakan Erdoğan'dan talepte bulunacağız" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Ekonomi Başbakan'a Diyarbakır Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement