Besd-Bir 17. Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

Besd-Bir 17. Genel Kurulu

BESD BİR Başkanı Koca: "2014 yılında 430 bin ton ihracat yaptık, 700 milyon dolarlık döviz girdisi elde ettik. Rusya'ya da 20 bin ton ihracat gerçekleştirildi" "2014 yılında kişi başına kanatlı eti tüketimi 22,3 kilograma çıktı"

28.01.2015 18:29

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, beyaz et sektörüne ilişkin, "2014 yılında 430 bin ton ihracat yaptık, 700 milyon dolarlık döviz girdisi elde ettik. Rusya'ya da 20 bin ton ihracat gerçekleştirildi" dedi.

BESD-BİR 17'nci Genel Kurulu'nda konuşan Koca, dünyada piliç eti üretiminin sürekli arttığını, ABD, Çin ve Brezilya'nın ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Koca, " Türkiye'deki rakamlara bakıldığında 2014 yılı rakamları kesinleşmemekle beraber 1 milyon 950 bin ton civarında üretimin gerçekleştiğini görüyoruz. Ciddi bir büyüme, 2013 yılına göre yüzde 9,2 gibi bir büyüme gerçekleşmiş durumda" diye konuştu.

Piliç eti üretimi artırılarak tüketimin teşvik edilmesinin, insanların sağlıklı beslenmesi açısından önem az ettiğine dikkati çeken Koca, "2014 yılında kişi başına kanatlı eti tüketimi 22,3 kilograma çıktı. İç tüketimde ciddi bir artışın gerçekleştiğini görüyoruz" ifadesini kullandı.

Koca, beyaz et sektöründe 2014 yılında 430 bin ton ihracat yaptıklarını, 700 milyon dolarlık döviz girdisi elde ettiklerini belirterek, bu ihracatın 2008'den beri artarak devam ettiğini, bu ihracatın 226 bin tonluk kısmını Irak'a gerçekleştirdiklerini ifade etti.

AB'nin 10 yılı aşkın süredir kendileri için bir macera olduğunu dile getiren Koca, Japonya, Filipinler ve Çin'e ihracat ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına müracaatlarının bulunduğunu, Bakanlıkta bu çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Koca, üretilen piliç ayaklarının hemen hemen tamamının yurtdışına, özellikle de büyük bir kısmının Çin'e dolaylı yollardan gittiğini ifade ederek, bu nedenle 13,6 milyon dolarlık kayıp yaşandığını bildirdi.

Rusya pazarına yeni girdiklerini hatırlatan Koca, şöyle konuştu:

"Rusya'nın da AB ve ABD'den gıda ithalatını durdurması ile Rusya bizim için alternatif bir pazar olmaya başladı. Oraya 2014 yılında 20 bin ton gibi bir ihracat gerçekleştirildi. İlk aşamada izin almış firmalar vardı. Daha sonra ikinci aşamada izin için müracaat etmiş olan firmaların daha prosedürleri tamamlanmadı. O firmaların prosedürlerinin tamamlanması da ihracatın artmasına katkı sağlayacak. Biz '20 bin ton ihracat yaptık iyi rakam' derken, geçtiğimiz yıl Brezilya 120 bin ton ihracat gerçekleştirdi. Bu Rusya pazarının büyüklüğünün göstergesi olabilir. 150 bin tonluk kota olursa biz karşılayabileceğimizi beyan ettik. Bu kotanın da iç pazardaki tüketimi ve fiyatları olumsuz etkilemeyeceğini söyledik. İnşallah bu kota alınır ve bazı ikili anlaşmalar da yapılabilir. Örneğin şu an duyuyoruz, İran ile Rusya bazı ürünlerde ikili anlaşmalar yapmış, gümrük sıfıra düşürülmüş, bu tür avantajlar da yakalanabilir.

İhracatımızın büyük bir kısmı mekanik ayrıştırılmış ürünler oluşturuyor aslında, parça piliç miktarı çok düşük. Bu yüzden de Rusya pazarı çok önemli bir pazar konumuna geldi. Türkiye'de mekanik ayrılmış etlerin kullanımı yasak. Dünyada böyle bir yasak yok. Bu yasaktan ötürü sektör olarak ciddi ekonomik kayıplara uğradık. Ayrıca bu yasak nedeniyle tüketicilerin ucuz ve sağlıklı ürün almasını da engelledik. Bütün dünya atıkları gıdaya çevirmeye çalışırken, Türkiye'de gıdayı atığa çeviren bir model oluşturduk."

Tek liste ile seçimlere girilen Genel Kurulda yönetim kurulu üyeliğine, Sait Koca, Süleyman Öztürk, Nezih Gençer, Ömer Görener, Ender Abalıoğlu, Mehmet Keskinoğlu ve İpek Üstündağ seçildi.

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ile Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş da katıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Besd-Bir 17. Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement