Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, Türkiye ile İngiltere arasındaki 16 milyar dolarlık ticaret hacminin artması gerektiğini belirterek, bu anlamda Türkiye'nin ve dünyanın farklı noktalarındaki temsilcilikleriyle MÜSİAD'ın doğru bir partner olduğunu ifade etti.
Bostan, MÜSİAD tarafından düzenlenen " Birleşik Krallık'ta İş ve Yatırım Fırsatları" başlıklı panelin açılışındaki konuşmasında, İngiltere'nin Brexit süreci sonrasında yeniden yapılandığını, bunun Türkiye'nin İngiltere'yle olan ilişkilerinin geliştirilmesi için bir fırsat olduğunu söyledi.
Türkiye ile İngiltere arasındaki 16 milyar dolarlık ticaret hacminin artması gerektiğini vurgulayan Bostan, bu anlamda Türkiye'nin ve dünyanın farklı noktalarındaki temsilcilikleriyle MÜSİAD'ın doğru bir partner olduğunu belirtti.
Bostan, "Hem Türkiye'deki şubelerimiz hem de dünyanın dört bir yanında yer alan ofislerimiz ve üyelerimizle bir network sunuyoruz. İngiltere'deki iş insanlarıyla teknoloji ve endüstri gibi birçok alanda iş birliğine girebileceğimiz çok nettir. Sadece yatırım için değil, hem ekonomide hem kültürde de iş birliği gerçekleştirmemiz gerekiyor. Amaç, aramızdaki ticaret açığı kapatmak değil, karşılıklı olarak ticaret hacmimizi arttırmaktır. Bu anlamda MÜSİAD olarak her türlü iş birliğine hazırız. Düzenlediğimiz organizasyonlarda İngiltere'yle iş birliği içerisinde olmamız gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.
Panelin moderatörlüğünü yapan MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyon Başkanı Zeki Güvercin de MÜSİAD olarak 50 bin üyeyi temsil ettiklerini belirterek, üyelerin yeni iş fırsatları bularak küresel rekabette ayakta kalmalarını sağlamak için çalıştıklarını ifade etti.
İngiltere'nin mal ticaretinin sürekli açık verdiğini anımsatan Güvercin, İngiltere'nin gıda, petrol ürünleri, motorlu taşıtlar, giyim, ayakkabı ve elektrikli makinalar gibi birçok üründe net ithalatçı konumunda olduğunu kaydetti.
- " Türkmenistan, Özbekistan gibi yerlerde birlikte çalışabiliriz"
İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Neil Floyd ise Birleşik Krallık ile Türkiye arasında ticaret ve yatırım fırsatlarına ilişkin yaptığı sunumda, İngiliz ticaret sistemini anlattı.
Türkiye'nin Birleşik Krallık'taki ihracatçılar için büyük bir pazar olduğunu aktaran Floyd, Türkiye'nin aynı zamanda bölgesel ve coğrafi olarak stratejik bir konumda olduğunu vurguladı.
Floyd, Türkiye'den diğer bölgelere yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirerek, "Türkmenistan, Özbekistan gibi yerlerde bir proje olursa, Türk şirketleriyle birlikte çalışabiliriz." dedi.
Birleşik Krallık'ta yerleşik birçok Türk şirket bulunduğunu dile getiren Floyd, bu şirketlerin İngiliz şirketlerinin deneyimlerinden faydalandığını aktardı.
Floyd, "Sizin becerilerinizin bizim ekonomimizi geliştirdiğini düşünüyoruz. Yabancı şirketlerin bulunmasını İngiltere'ye olumlu katkı yapan bir şey olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.
Brexit sürecine de değinen Floyd, "Biz sadece AB'nin kurumlarından çıkıyoruz. Göçmenlik ve güvenlik konusunda iş birliği yapmaya devam edeceğiz. NATO'da kalmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.
İngiliz Türk Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt da iki ülkenin çok eskiye dayanan ilişkileri olduğunu belirterek, ikili ticaretin gelişerek devam edeceğini söyledi.
Tarihi ve coğrafi olarak Türkiye'nin bölgesel pazarlarda çok tecrübeli olduğunu vurgulayan Gaunt, "İngiliz şirketler Türk ortaklar bularak bu pazarlara girebilir. Bu pazarlarda Birleşik Krallık şirketleriyle Türk şirketlerini birleştirebilir, ortaklık yapmalarını sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Gaunt, İngiliz şirketlerini Türkiye'ye getirerek onlara Türk ortaklar bulduklarını belirterek, Birleşik Krallık ve Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin de bir araya gelerek iş birlikleri yapabilecekleri aktardı.
Irak ve Suriye'deki sorunlar çözüldüğünde bu ülkelerin çok büyük yatırıma ihtiyaç duyacağına dikkati çeken Gaunt, "Irak ve Suriye'nin yenilen yapılandırılmasını Türk şirketler yapacak. Biz de İngiliz şirketleriyle buna katkı sağlamak istiyoruz. İngiliz teknoloji ve inovasyon şirketlerinin bu pazarlara açılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Gaunt, İngiltere'de birçok teknoloji şirketi bulunduğunu belirterek, Türk şirketlerin küresel anlamda bir Türk teknoloji markası oluşturmak için İngiltere'deki bu şirketlerle ortaklıklar kurabileceğini ifade etti.
- "Doğru pazarlara Çin doğru köprüleri kullanmak gerek"
MUSION Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Murat Günenç de İngiltere'deki çok gelişmiş teknoloji şirketleri bulunduğunu belirterek, Türk yazılım şirketlerinin İngiltere'yi çok iyi değerlendirmesi gerektiğini, doğru pazarlara gitmek için doğru köprüleri kullanmak gerektiğini vurguladı.
Teknolojinin dilinin olmadığına dikkati çeken Güneç, genç girişimcilerin Türkiye'de girişimlerini olgunlaştırarak, doğru referanslarla dünyaya açılabileceklerini söyledi.
Best Uluslararası Nakliyat Direktörü Ahmet Yayman ise lojistik ve ulaşım sektörlerine ilişkin sunumunda, İngiltere ile Türkiye arasındaki ticaret ve taşımacılık alanında yakın iş birliği olduğunu söyledi.
İngiltere'nin Türk şoförlerine 2 ve 5 yıl gibi uzun süreli vizeler vermediği aktaran Yayman, ayrıca Türk tırları için geçiş belgesi istenmediğini anımsattı.
Son Dakika › Ekonomi › Birleşik Krallık'ta İş ve Yatırım Fırsatları Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?