Bor, Çatı Yalıtımına da Girdi - Son Dakika
Ekonomi

Bor, Çatı Yalıtımına da Girdi

Rezervinin büyük bölümü Türkiye'de bulunan bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen ve özellikle hastanelerdeki radyoterapi odalarında radyasyona karşı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya başlanan madde, çatı yalıtımına da girdi.

29.08.2017 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Rezervinin büyük bölümü Türkiye'de bulunan bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen ve özellikle hastanelerdeki radyoterapi odalarında radyasyona karşı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya başlanan madde, çatı yalıtımına da girdi.

Bor madeninin saflaştırılmasıyla ortaya çıkan 9 su molekül yapısına sahip sodyumpentaborat maddesini, 7 su moleküle düşürmeyi başaran ve bu buluşunu Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettiren Balıkesir'de kurulu Ar-Ge şirketi, söz konusu maddeyi farklı bir alanda daha kullanıma açtı.

Bursa'da hava süspansiyon sistemleri ve yapı malzemeleri alanında faaliyet gösteren Aktaş Holding, bu maddeyi kullanarak çatı yalıtımı gibi alanlarda kullanılmak üzere radyasyon ve güneş ışınlarını geçirmeyen kauçuk membran üretmeyi başardı.

Elde ettiği malzemeyi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde test ettiren holding, yüzde 97,7 oranında radyasyon geçirmezliği sonucuna ulaştıklarını açıkladı.

"Test ettirip belgelendirdik"

Aktaş Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kauçuk membran malzemenin yeni bir ürün olduğunu belirtti.

Bu alanda çok önemli ilerleme kaydettiklerini anlatan Aktaş, "Bu membranlar, ozon tabakasının radyasyon etkilerini azaltıcı bir malzemedir. Faruk Durukan Bey'in elde ettiği çok önemli bir maddenin katkısıyla bu ürünü elde etmeyi başardık. Ürünümüzü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda test ettirip belgelendirdik. Artık Türkiye'nin birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bir adım ilerde olduğunu inşallah herkese göstermiş olacağız." diye konuştu.

"Uygun fiyatla kısa sürede piyasada olacak"

Aktaş, bu malzemenin önceden kurşun kullanılarak üretildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"İnsan sağlığına önemli olumsuzluklar oluşturan kurşun malzemeyle, ağır ve kalın biçimlerde yapılmıştı. Bu yeni ürün, kurşundan uzak, insan sağlığını olumsuz etkilemeyen, çok rahat elastomer, esnek ve her yere uygulanabilir bir malzeme olarak üretildi. Bunun ayrıcalığı budur. Bu ürünün ticarileştirilmesini de gerçekleştirdik. Kurşun malzemenin maliyetini ve insan sağlığını göz önünde tuttuğumuzda, kurşunun maliyetine göre çok ucuz. Bu malzeme çok uygun bir fiyatla kısa sürede piyasada olacaktır."

- "Aslında sessiz bir devrim oluyor"

Edremit'te kurulu Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan da bor madenini saflaştırarak elde ettikleri ara ürünün kullanım alanlarının arttığını belirtti.

Durukan, bor türevli radyasyon geçirmez duvarların ardından, şimdi de çatı kaplaması şeklinde kauçuk maddeye uygulanan bir malzeme elde edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ürünümüzü alan firma, bu başarısını Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda test ettirdi. Aslında sessiz bir devrim oluyor. Dünya eskiden böylesine büyük gelişmeleri Türkiye'den izleyemiyordu ama bundan sonra izleyecek. Dünya biliminin yapamadıklarını yapıyoruz. Dünyadaki problemler Türkiye'den çözüm bulacak. Bu yaptığımız çalışma, gelişmiş ülkelerin yapamadığı bir olaydı. Bu kadar önemli malzeme, daha önce kurşun ile yapılıyordu. Bu malzemeler kullanıldıkça ozon tabakamız deliniyordu, maliyetli ve sağlığa zararlıydı. Bu geliştirilen malzeme, problemleri ortadan kaldırıyor. Bu tip malzemelere dünyanın daha çok ihtiyacı olacaktır. Bundan sonra dünya, gelişen değil, gelişmiş ülke olarak Türkiye'yi görecektir."

Radyasyon geçirmeyen kauçuk membran malzemenin, güneş ışınlarından korunmak amacıyla çatı ve benzeri kapmalarında, sağlık sektöründeki radyoloji odalarında, savunma sanayinde, askeri kıyafetlerin yapımında kullanılabileceği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bor, Çatı Yalıtımına da Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.

  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.

  • Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek
    15:33 Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek

    Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, sanayicilerin ihtiyacı duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Çorum Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısında, mesleki ve teknik eğitimdeki yeni gelişmeler ve planlamalar ele alındı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde nitelikli erişim, tanıtım ve yönlendirme, farkındalık arttırma çalışmaları ve nitelikli istihdamın önemini vurguladı. Vali Dağlı ise Çorum'un büyük bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirterek, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

  • Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi
    15:32 Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi

    Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, 20 ton olarak Rusya'ya ihraç edildi. Yerli tohumların Rusya'da yayılması beklenirken, gelecek yıl için 120 tonluk bir transfer anlaşması yapıldı.

  • Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi
    15:25 Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi

    Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle teknik tekstil alanında bir seminer düzenlendi. Seminerde, Spinteks firmasının Genel Müdürü Yalın Aydın, carbon fiber ve kompozit tekstillerin Denizli'deki serüvenini anlattı.

  • Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı
    15:25 Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı

    Küresel krizin etkisiyle Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar çok sayıda firmayı zor duruma sokarken, bir iflas haberi de İzmir'den geldi. 1989 yılında kurulan ve ayda ortalama 780 asansöre hizmet veren Ekol Asansörleri iflasını açıkladı. Alacaklılardan birinin şirketin iflası için İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurduğu ortaya çıkarken mahkemenin yapılan başvuruyu incelediği ve söz konusu kararı aldığı öğrenildi.

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.


Advertisement