Boynuzdan Yaptığı Otantik Ürünler Gelir Kapısı - Son Dakika
Ekonomi

Boynuzdan Yaptığı Otantik Ürünler Gelir Kapısı

Boynuzdan Yaptığı Otantik Ürünler Gelir Kapısı

Türkiye'de bıçak üretiminin önemli merkezlerinden Kahramanmaraş'ta, küçükbaş hayvanların boynuzları usta ellerde bıçak-kılıç sapı, tarak ve tespih gibi otantik ürünlere dönüştürülerek yurt dışına satılıyor.

12.10.2016 11:21

FATİH YAZICIOĞLU - Türkiye'de bıçak üretiminin önemli merkezlerinden Kahramanmaraş'ta, küçükbaş hayvanların boynuzları usta ellerde bıçak-kılıç sapı, tarak ve tespih gibi otantik ürünlere dönüştürülerek yurt dışına satılıyor. Tarihi Demirciler Çarşısı'nda çocukluğundan beri bıçakçılık yapan 72 yaşındaki Ali Selaldı, yıllardır kasaplardan topladığı ve işlemden geçirdiği küçükbaş hayvanların boynuzlarını bıçak ve kılıç sapı, tarak ve çeşitli otantik malzemelere dönüştürüyor.

Günde 40-50 bıçak ve kılıç sapı yapan Selaldı, işinin zorluklarına rağmen hem mesleğini sürdürmenin hem de ilerlemiş yaşına rağmen evine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Selaldı'nın yaptığı eşyalar, İstanbul ve Konya gibi büyük kentlerin yanı sıra ihracatçı firmalar aracılığıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Yemen, Bosna Hersek ve Almanya gibi ülkelere gönderiliyor.

"Turistlik ve lüks eşya olarak alınıyor"

Ali Selaldı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarak, tespih, kılıç ve çerkez bıçağı saplarını boynuzdan ürettiğini söyledi.

Boynuzdan yaptığı ürünlere eskiden ilginin bu denli olmadığını belirten Selaldı, "Şimdi boynuzdan ürünler turistik yerlere, mesela Kıbrıs'a çok gidiyor, kullanma amaçlı değil süs eşyası olarak kullanıyorlar. Boynuzdan yapılan tespih Suudi Arabistan'da yok satıyor. Küçük küçük kesip tespih yapılıyor bunlardan, kadınlar için tarak yapılıyor. Genelde turistik eşya veya lüks malzeme olarak alınıyor. Malzemelerin montajı bıçak kenti Maraş'ta yapılıp satışa sunuluyor." dedi.

Ürettiği malzemelerin fiyatının 2 ile 25 lira arasında değiştiğini anlatan Selaldı, günlük 40 ila 50 arasında sap imalatı yaptığını kaydetti.

"Çok memnun kaldık"

Vatandaşlardan Yusuf Kılavuz ise eskiden sadece bıçak saplarının keçi boynuzundan yapıldığını, sonradan sapları plastik ve keresteden yapılan bıçakların ortaya çıktığını anımsattı.

Gelenekselliğin teknolojiye direndiğini, yıllar geçmesine rağmen Ali Usta'nın mesleğini devam ettirdiğini dile getiren Kılavuz, "En güzelinden sap yapmaya devam ediyor. Bıçaklarını da kullandık çok memnun kaldık." dedi.

"Estetik açıdan güzel olması değerli kılıyor"

Kahramanmaraş Demirciler Odası Başkanı Ali Kökcü de kentin Türkiye'de bıçağıyla ünlü olduğunu belirtti.

En fazla Hartlap bıçağının tercih edildiğini, bunun yanı sıra küçükbaş hayvanların boynuzlarının alınıp atölyelerde işlendiğini aktaran Kökcü, "Gelen boynuzlar iyice el emeği verilir, düzeltilir kullanılacak malzeme haline getirilir. Türkiye'nin her tarafına gönderilir. Türkiye'nin her tarafından da Kahramanmaraş'a bıçak gelir. Boynuz sapına ilgi çok fazla çünkü onun işçiliği, emeği de fazla dolayısıyla talep de çok. Bundan dolayı diğer bıçaklara göre yüksek fiyattan satılır. Estetik açıdan güzel olması değerli kılıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Boynuzdan Yaptığı Otantik Ürünler Gelir Kapısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement