BTSO, San Francisco Modeli İçin Kamuoyu Oluşturuyor - Son Dakika
Ekonomi

BTSO, San Francisco Modeli İçin Kamuoyu Oluşturuyor

BTSO, San Francisco Modeli İçin Kamuoyu Oluşturuyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 'San Francisco Modeli İçin Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği' toplantısına ev sahipliği yaptı.

25.12.2014 17:19  Güncelleme: 17:40

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 'San Francisco Modeli için Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği' toplantısına ev sahipliği yaptı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen 'Marmara'da San Francisco Modeli için Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ)' toplantısına, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, KÜSİ Çalışma Grubu üyeleri, akademisyenler, bakanlık bürokratları ve BTSO Meslek Komitesi temsilcileri katıldı. Remzi Topuk, bilginin egemen olduğu bir dönemde sadece üretimde verimliliği artırarak, gelişmişlik sıralamasında üst sıralara tırmanılmasının mümkün olmadığını belirtti. Teknoloji hakimiyeti ve gelişmiş üretim yeteneği Türkiye'nin rakipleri arasında farklı kılacak unsurlar arasında yer aldığını kaydeden Topuk, "Bu noktada, kamu, üniversite ve sanayi işbirliği, ülkemizi üst lige taşımada ve refah seviyemizi artırmada, büyük önem taşımaktadır. İhracatımızda katma değeri yüksek ürünlerin payını artırmaya büyük önem vermekteyiz" dedi.

MARMARA HAVZASINA SAN FRANCISCO MODELİ

Türkiye'de yüksek teknoloji ihracatının yüzde 60'ının, orta ve yüksek teknoloji ihracatın yüzde 80'inin Bursa'nın da içerisinde yer alan 1. bölge şehirleri tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Topuk, şöyle konuştu: "San Francisco, Marmara Havzası için iyi bir model oluşturmaktadır. 30'dan fazla üniversite ve araştırma kurumu ile Google, Facebook, Apple ve Intel gibi dünyanın en değerli şirketleri, San Francisco'da faaliyet göstermektedir. Dünyanın en değerli toprak parçası haline gelen bu bölgeyi diğer ileri teknoloji üreten bölgelerden ayıran en önemli özellik, üniversitelerde geliştirilen teorik bilgi birikiminin teknolojik projelere dönüştürülerek ticarileştirilmesidir. San Francisco'da devlet, Ar-Ge faaliyetlerine verdiği destek programları ile sadece üniversitelere değil, aynı zamanda girişimcilere de fon sağlamaktadır."

Müsteşar Ersan Aslan, Türkiye'nin önde gelen ticaret ve sanayi merkezlerinden olan Bursa'da

Ar-Ge merkezlerinin sayısının mutlaka artması gerektiğini söyledi. Türkiye genelinde 167 olan Ar-Ge merkezlerinin sayısının 23'ünün Bursa'da olduğunu dile getiren Aslan, 'Bu sayı yeterli değil. Bursa'nın mevcut potansiyeli bu sayıyı daha da artıracaktır. Bu gücü, bizler görüyoruz. Bu açıdan Ar-Ge merkezlerinin sayısının artması noktasında üniversite-sanayi işbirliği önemli. BTSO, Ar-Ge merkezlerinin sayısını yükseltme noktasında önemli çalışmalara imza atıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ekonomik güçlerinden birisi olan Bursa'da orta ve yüksek teknoloji üretiminin de yetersiz olduğunu anlatan Aslan, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için orta ve yüksek teknoloji üretimini artırmak zorundayız" dedi.

"BTSO'NUN YANINDAYIZ"

Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa iş dünyası ile üniversiteler arasındaki iş birliği adımlarının Bursa'ya büyük değer katacağını söyledi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Grubu Başkanı Zeynep Kahveci, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan San Francisco Modeli çalışmasının 1. bölge için uygun olduğuna belirterek, "BTSO, öncülüğünde güzel bir hedef başlatıldı. Bu projelerden dolayı BTSO'ya teşekkür ederiz. Biz her zaman BTSO'nun yanındayız" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından BTSO tarafından 'San Francisco Modeli' konulu sunum gerçekleştirildi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi BTSO, San Francisco Modeli İçin Kamuoyu Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement