"Bursa Siyah İncirini Koruyalım" Paneli - Son Dakika
Ekonomi

"Bursa Siyah İncirini Koruyalım" Paneli

"Bursa Siyah İncirini Koruyalım" Paneli

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Çalı: ''Geçen yıl 15 bin ton civarında yaklaşık 30 milyon dolarlık siyah incir ihracatı yaptık. Bu yıl da en azından o kadar olacağını tahmin ediyoruz''

25.07.2013 17:04

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, "Geçen yıl 15 bin ton civarında yaklaşık 30 milyon dolarlık siyah incir ihracatı yaptık. Bu yıl da en azından o kadar olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Çalı, Uludağ İhracatçılar Birliğinde düzenlenen "Bursa Siyah İncirini Koruyalım" panelinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, siyah incir ihracatının ağustos ayının ilk haftalarında başlayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Ekonomi Bakanlığının bünyesinde kesin ihraç başlangıç tarihini belirlemek üzere heyet oluşturulduğunu, bu heyetin haftanın iki günü sahada incelemelerde bulunduğunu kaydeden Çalı, şöyle konuştu:

"Bursa siyah inciri bu ilgiyi gerçekten hak ediyor. Yaklaşık 40 tane köyde üretimi yapılan Bursa siyahının 2009 yılında meyve ihracatında 4. sırada olması gerçekten büyük bir başarı. Geçen yıl da 15 bin ton civarında yaklaşık 30 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl da en azından o kadar olacağını tahmin ediyoruz. Hiçbir ilaç katkı maddesi kullanmadan yanlışlığa gitmemeliyiz. Çok az miktarda da olsa Mersin, Aydın civarından da siyah incir ihracatı var. Onlar da bu konuda dikkatli olmalı."

Öncelikli konuları arasında Bursa siyah incirini ABD'ye ihraç etmenin yer aldığını ifade eden Çalı, şunları kaydetti:

"2007 yılından bu yana girişimlerimiz sürüyor. Aradan geçen zamana karşın bir cevap alınmış değil. Bu iş ipe un serme noktasına geldi. Biz gerekli başvuruları yaptık. Geçen yıl ABD Tarım Bakanlığından 3 üst düzey yetkili geldi. İncelemeler yaptılar. İncirde doğu akdeniz sineği olduğu şüphesi taşıdıklarını söylediler ancak incelemelerde bunlara rastlanmadı. Paketleme yerlerinde, bahçelerde, alım yerlerinde incelemeler yaptılar. Kendi belirleyecekleri sınırlar dahilinde protokol imzalayalayarak ihraç izni vereceklerini söylediler. ABD seçimlerinden önce biz bu izni bekliyorduk. 8 başlık altında ek dökümanlar istediler onları da verdik. Ancak henüz olumlu sonuç yok."

- "İncir bizim tanıtım sembolümüz oldu"

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise panelin açılışındaki konuşmasında yaklaşık 40 köyde insanların Bursa siyah inciri üretimi yaparak geçindiğini belirterek, "İncir bizim tanıtım sembolümüz oldu. Hatta İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e ziyaretinde Bursa siyahı ikram edildi. Bu manada hem üretimini hem de gelirini arttırmak bizim görevimiz" ifadesini kullandı.

Ethephon maddesinin kullanımının ihracatı olumsuz yönde etkileyen bir faktör olduğunu da anımsatan Vali Harput, "Usule uygun olmayan, erken ürün alayım diye bu maddeyi kullanmayın. Başka üreticilerin hakkına girmiş olursunuz. Bu konuya dikkat etmeliyiz. Tespit edildiğinde mutlaka kanuni cezası uygulanacaktır" diye konuştu. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Bursa Siyah İncirini Koruyalım' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement