Büyükşehirlerdeki Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi" Paneli - Son Dakika
Ekonomi

Büyükşehirlerdeki Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi" Paneli

Büyükşehirlerdeki Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi" Paneli

Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Kent ve Çevre Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasının, taşeron sistemini iflas ettirip, kamuya dönüş sağlayacağını gösterdiğini belirterek, “Bir an önce belediyeler de artık taşeron sistemini sona erdirmeli; taşeronu bitiren belediyeler kazançlı çıkar” dedi.

25.05.2014 13:58

Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Kent ve Çevre Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasının, taşeron sistemini iflas ettirip, kamuya dönüş sağlayacağını gösterdiğini belirterek, "Bir an önce belediyeler de artık taşeron sistemini sona erdirmeli; taşeronu bitiren belediyeler kazançlı çıkar" dedi.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi tarafından, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Şengül ile Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Kent ve Çevre Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Bayraktar'ın konuşmacı olarak katıldığı "Büyükşehirlerde Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi" konulu panel düzenlendi. Paneli, İMO Adana Şube Eski Başkanı Abdullah Bakır yönetti. Kentlerin doğru yönetilmediğini belirten Bakır, "Mühendisler olarak planlı dönemlerin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Mühendisler planlı süreçleri benimser ve sonuçlarını önemser. Kentler birilerine rant sağlamak üzerine yönetilmemelidir" dedi.

Panelde ilk sözü alan Doç. Dr. Tarık Şengül, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Adana'nın Yüreğir ve Seyhan ilçesinde binlerce sağlıksız konut bulunduğunu belirtti. Belediyecilikte doğru uygulamalar yapılmadığına dikkati çeken Şengül, "Yaşadığımız metropeller 70'li 80'li yılların metropolleri değil. O yıllarda bütün sorunlara rağmen sanayileşme dinamiği yaşanıyordu. Ekonomiyi döndüren en önemli çark sanayiydi. Ancak sanayileşme yaşanırken kentler ihmal edilince sağlıklı kentleşmede sorunlar başladı. Bugün Türkiye'de sata sata bitirilemeyen kamu iktisadi teşekkülleri varsa bunun bedelini kentler ödemiştir. Sanayileşme ve üretim için göç eden insanlar günümüzde sorun olarak görülüyor ancak bu insanlar 60-70'li yıllarda kentlerin kahramanları olmuştur" dedi.

Adana'da üretim merkezlerinin alışveriş merkezlerine dönüştürülmesinin üzüntü verici olduğunu dile getiren Şengül, günümüzde kentlerin bir meta olarak görüldüğünü ve rant merkezi haline getirildiğini belirtti. Şengül, belediye başkanları ve meclis üyelerinin kentleri bir hammadde gibi görmesini ve uygulamaların tümünde halkın çıkarını gözetmelerini istedi.

Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ise Avrupa'nın toplu konut tipinden vazgeçmesine rağmen Türkiye'nin inatla sürdürdüğünü söyledi. "Çünkü bu zihniyette yıkarken ve yeniden yaparken kazanç ekonomisi var" ifadesini kullanan Bayraktar, taşeron sistemine de değindi. Soma'daki 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının taşeron sistemini iflas ettirip, kamuya dönüş sağlayacağını vurguladı. Ekonomik anlamda da taşeron sisteminin belediyelere daha ağır yükleri olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Bir an önce artık belediyeler de taşeron sistemini sona erdirmeli. Taşeronu bitiren belediyeler kazançlı çıkar. Belediyelerin önceliği çılgın projeler yapmak, kamusal alanları birtakım işgallerle donatmak değildir. Yerel seçimler öncesi belediye başkan adayları çılgın projeler peşinde koştu. Bugün Türkiye'deki Büyükşehir belediye yönetimleri girdi meşruiyetine dayanıyor. Belediye başkanları bir şeyi belirliyor ve 'Ben yaptım' mantığıyla yaptığı işleri meşrulaştırıyor. Karşı çıkanlar da hizmeti engelleyenler olarak görülüyor. Türkiye'deki yeni yasayla belediye meclis üyelerinin hizmet ve icraat üzerine bir hükmü kalmadı. Meclis üyeleri sokak ve cadde isimlerini değiştirmekle yetiniyor. Belediye meclis üyeleri ve yavaş yavaş ilçe belediyeleri ayak bağı olarak görülmeye başlandı. Yeni yasayla Türkiye Cumhuriyeti Belediyesi ya da TOKİ Belediyesi adıyla tek tip bir belediyeciliğe gidiş var. İlçe belediyeleri haşereyle mücadele ihalelerini bile yapamıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçilen panele Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Şaban Acar, CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, CHP Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer, TMMOB'ye bağlı oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri, Büyükşehir ve ilçe belediye başkan yardımcıları, daire başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Büyükşehirlerdeki Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement