Çelik Boru Sektörü Irak'taki Kaybını Avrupa ile Karşılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Çelik Boru Sektörü Irak'taki Kaybını Avrupa ile Karşılıyor

Çelik Boru Sektörü Irak\'taki Kaybını Avrupa ile Karşılıyor

Türk çelik boru sektörü yılın ilk yarısını Avrupa pazarındaki hareketlenmeden aldığı güçle hedefleri doğrultusunda kapadı.

09.07.2014 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk çelik boru sektörü yılın ilk yarısını Avrupa pazarındaki hareketlenmeden aldığı güçle hedefleri doğrultusunda kapadı. Irak'taki kaybını Avrupa ile karşılayan çelik boru sektörünün ihracatı, yılın ilk yarısında 1 milyon tona yaklaştı. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Başkanı Mehmet Zeren Irak'ta yaşanan sıcak gelişmelerin sektörün ihracatına olumsuz etki etse de özellikle AB ülkelerindeki toparlanmanın hız kazanmasının bu pazardaki güçlerini artırdığını bildirdi.

ÇEBİD'den yapılan açıklamaya göre, Ocak-Haziran 2014 döneminde çelik boru sektörünün ihracatı miktar bazında yüzde 4.43 artışla 961 bin ton olarak gerçekleşti. Sektörün en büyük pazarlarından Irak'ta meydana gelen sıcak gelişmeler ihracat rakamlarına olumsuz yansırken, ekonomik toparlanmanın etkisiyle Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta önemli oranda artış gözlendi.

-İLK 6 AYDA EN ÇOK İHRACAT YAPILAN ÜÇ ÜLKE IRAK, İNGİLTERE VE ABD-

Çelik boru sektörünün Ocak-Haziran 2014 döneminde en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke Irak, İngiltere ve ABD olarak sıralandı. Bu dönemde yüzde 7.61 azalış yaşanmasına rağmen Irak, 191 bin ton ihracat ile liderliğini korudu. Irak'ı yüzde 71.68 artış ve 141 bin ton ile İngiltere, yüzde 5.43 artış ve 140 bin ton ile ABD izledi.

-İHRACAT SEKTÖR İÇİN İTİCİ GÜÇ OLDU-

Ekonomik toparlanmanın ardından Türk çelik boru sektörü için önemini yeniden artıran Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilen ihracat sektör için itici güç oldu. Yılın ilk yarısında sektörün en çok çelik boru ihraç ettiği on ülke arasına Avrupa Birliği'nden beş ülke Romanya, Almanya, Hollanda, Belçika ve İtalya olarak girdi.

ÇEBİD verilerine göre Ocak-Haziran 2014 döneminde Romanya'ya yüzde 52.55 artışla 74 bin ton, Almanya'ya yüzde 93.37 artışla 34 bin ton, Hollanda'ya yüzde 39.83 artışla 31 bin ton, Belçika'ya yüzde 44.38 artışla 25 bin 500 ton, İtalya'ya ise yüzde 15.93 artış ile 21 bin ton çelik boru ihracatı gerçekleştirildi.

Sektörün sadece Haziran ayı ihracat rakamlarına bakıldığında ise önemli ihracat pazarlarında yaşanan olumsuzlukların etkisiyle düşüşlerin yaşandığı görülüyor. Haziran ayında çelik boru ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla miktar bazında yüzde 27.31 azalışla 132 bin 792 ton, değer bazında ise yüzde 28.85 gerileme ile 113 milyon 829 bin dolar olarak gerçekleşti.

-IRAK'TA YAŞANAN İÇ KARIŞIKLIK İHRACAT RAKAMLARINA DA YANSIDI-

Türk çelik boru sektörünün en büyük pazarlarından Irak'ta yaşanan iç karışıklık ihracat rakamlarına da olumsuz yansıdı. Sektörün Haziran ayında Irak'a gerçekleştiği ihracat miktar bazında yüzde 52.13 azalışla 19 bin ton, değer bazında ise yüzde 54.9 azalışla 14 milyon 620 bin dolar olarak gerçekleşti.

-ZEREN: "IRAK'TAKİ BELİRSİZLİĞİN ORTADAN KALKMASI EN ÖNEMLİ BEKLENTİMİZ"-

Çelik boru sektörü ilk yarı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren yılın altı aylık dönemine bakıldığında sektörün ihracat rakamlarındaki istikrarın devam ettiğinin görüleceğini vurguladı. Irak'ta yaşanan sıcak gelişmelerin sektörün ihracatına olumsuz etki etse de özellikle AB ülkelerindeki toparlanmanın hız kazanmasının bu pazardaki güçlerini artırdığını dile getiren Zeren, şunları kaydetti:

"Irak'taki belirsizliğin ortadan kalkması en önemli beklentimiz. Böylece bu pazardaki payımızı yeniden artırabileceğiz. Sektör olarak hammadde temininde yaşadığımız sıkıntıları da aşabilirsek 2014 yılını hedeflerimiz doğrultusunda tamamlayacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Çelik Boru Sektörü Irak'taki Kaybını Avrupa ile Karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü
    10:03 Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü

    Mersin Silifke'de açıkta çilek hasadının başlamasıyla birlikte 120 TL'ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL'ye kadar düştü. Çilek üretimi Türkiye'nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor.

  • İnci Kefali İçin 3 Aylık Av Yasağı Başladı
    10:02 İnci Kefali İçin 3 Aylık Av Yasağı Başladı

    Van Gölü'nde yaşayan ve binlerce insanın geçim kaynağı olan inci kefali balığının tatlı sulara göçü nedeniyle uygulanan 3 aylık av yasağı başladı. İnci kefali göçünün en yoğun olduğu yerlerden biri olan Erciş Balık Bendinde önlerine çıkan engelleri adeta uçarcasına aşarak görsel şölen de oluşturan balıklar için fotoğraf çekmeye gelen Cihat Öztunç, 'Erciş Balık Bendi, Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biridir. Baharın gelmesiyle çayımız coştu. İnci kefali göçümüz yakında başlayacak. Bu sebeple 15 Nisan ve 15 Temmuz arasında inci kefali göçü için av yasağına uyarak sadece seyredelim. Balık göçünü eşimizle, ailemizle, dostumuzla seyrederek çok keyifli vakitler geçirebiliriz. Bu güzel alanda güzel vakitler geçirip inci kefali av yasağına uyalım' dedi.

  • Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı
    10:02 Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı

    Uşak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde ruhsatsız işletmeler tespit edildi ve kapatıldı. Belediye Başkanı Özkan Yalım, halkın huzurunu bozabilecek hiçbir duruma izin vermeyeceklerini belirtti.

  • Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı esnafa can suyu oluyor
    09:56 Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı esnafa can suyu oluyor

    Adana'da bu sene 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, esnafa can suyu oluyor. Karnavala yerli ve yabancı yüz binlerce kişinin katılması beklenirken, esnafın işleri açılacak ve ekonomik olarak zor günler geçiren esnafa can suyu olacak.

  • Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı
    09:48 Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı

    Turizm Haftası dolayısıyla sektör temsilcilerini ağırlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, ilk 5 yılda Pamukkale'ye gelen turistlerden 1 milyonunu Denizli'de ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.

  • Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak
    09:43 Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak

    Kanuna göre kira tespit davaları en erken altıncı kira yılı için açılabiliyor. Ancak bu davaların sonuçlanması birkaç yıl sürebiliyor. Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını belirtti. Yeniocak, kiraya verenin yıllar süren davanın sonunu beklemesi ve geçmişe dönük kira farklarını tahsil etmek için mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak ayrıca, kira tespit davalarında emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep edilmesi ve mahkemenin bu talebi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede dava süresince yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti.


Advertisement