Çelik Sektörü İhracatta Büyürken, Üretimde Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

Çelik Sektörü İhracatta Büyürken, Üretimde Geriledi

Çelik Sektörü İhracatta Büyürken, Üretimde Geriledi

İhraç pazarlarındaki yeni vergi ve koruma önlemleri çelik üreticisinin belini büktüEkonomik ve siyasi sıkıntılara rağmen 2012 yılında üretimini 35.9 milyon tona yükselten çelik sektörü, 2013 yılını üretimde yaşadığı düşüş ile karşıladı.

01.05.2013 15:46

İhraç pazarlarındaki yeni vergi ve koruma önlemleri çelik üreticisinin belini büktüEkonomik ve siyasi sıkıntılara rağmen 2012 yılında üretimini 35.9 milyon tona yükselten çelik sektörü, 2013 yılını üretimde yaşadığı düşüş ile karşıladı. İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 gerileyen çelik üretimi 8 milyon 493 bin ton olarak gerçekleşti. Üretimde yaşadığı gerilemeye rağmen ihracatını artıran çelik sektörü bu dönemde 5.24 milyon ton ve 3.87 milyar dolarlık ihracata imza attı.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2013 yılının ilk çeyreğini geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında 7.7 artışla 5.24 milyon ton, değer bazında ise 3.87 milyar dolar ihracat ile kapatan çelik sektörü, üretimde daralma yaşıyor. Başta Avrupa olmak üzere yaşanan global kriz, ülkelerin yerli üreticilerini desteklemek için aldığı koruma önlemleri ve Türkiye'deki üretim maliyetleri üzerindeki yükler sektörün üretimine olumsuz yansıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün üretimde yaşadığı gerilemeye sebep olarak; global kriz, dış pazarlardaki rekabet artışı, üretim maliyetlerine yansıyan vergi ve katkı payları ile ülkelerin uyguladığı koruma önlemlerini gösterdi.

-"ÜRETİM MALİYETLERİMİZDE YER ALAN VERGİ VE EK YÜKLER SANAYİCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR"-

Namık Ekinci, üretim maliyetlerinde yer alan vergi ve ek yüklerin, bu zor dönemde sanayicinin belini büktüğünü vurguladı. Ekinci, "Bu anlamda, dünyada hiçbir ülkede uygulanmayan ve ihracatçımızın üzerinde baskı oluşturan Çevre Katkı Payı gibi yüklerin kaldırılması sektörün önünü açacaktır" dedi.

-"ÇELİK SEKTÖRÜ SIK SIK ANTİ DAMPİNG SORUŞTURMALARIYLA KARŞI KARŞIYA"-

Çelik sektörünün ihracatta sık sık anti damping soruşturmalarıyla da karşı karşıya kaldığını belirten Ekinci, bu noktada hükümetten aktif politik destek beklediklerini ifade etti. Soruşturmaların açılmadan önlenmesi veya damping riskine karşı Ekonomi Bakanlığı ile birlikte ihracatçıları bilgilendirici uyarı mekanizmaları oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Ekinci, "Bu çalışmalar neticesinde sektörün en önemli sorunları arasında yer alan anti damping soruşturmalarının önüne geçilebilmesi amaçlanmaktadır. Son dönemde inşaat demiri ve filmaşin ithalatına karşı geçici koruma önlemi soruşturması açan Malezya ve geçici olmayan koruma önlemi açan Fas'a karşı Bakanlığımız ile birlikte verilen mücadele sonrasında Malezya hükümeti koruma önleminden vazgeçmiştir, Fas'ta ise yakın dönemde benzer şekilde bir gelişmenin olması beklenmektedir. Ayrıca, serbest ticaret anlaşmamız olmasına rağmen, diğer ülkelerle beraber ülkemiz inşaat demiri ve filmaşin ürünlerine de yüzde 6.8 oranında geçici ithalat vergisi uygulamaya başlayan Mısır'a yönelik olarak da söz konusu kararın geri alınması için birliğimiz yoğun çalışmalarını sürdürmektedir" diye konuştu.

-"2013 YILINI YİNE DE ARTIŞLA KAPATMAYI ÖNGÖRÜYORUZ"-

Sektörü etkileyen tüm bu olumsuz koşullara rağmen 2013 yılını yine de artışla kapatmayı öngördüklerini açıklayan Namık Ekinci, "Çelik İhracatçıları Birliği olarak bu yılçelik ihracatımızın 22.5 milyon ton ve 18.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini hedefliyoruz" diyerek sözlerini bitirdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Çelik Sektörü İhracatta Büyürken, Üretimde Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement