Çiftçilerin, mağdur olmamaları ve destekleme ödemelerinden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS), 30 Haziran 2014 tarihine kadar kayıt olmaları istendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ÇKS'ya başvurularda görülen eksikliklerin giderilmesi ve çiftçilerin sistemden daha iyi yararlanması amacıyla yeni ÇKS Yönetmeliğinin yayımladığı anımsatıldı.
Yeni yönetmelikle 2014'te çiftçilerin ÇKS'ye kaydolmak üzere son başvuru tarihinin 30 Haziran olarak belirlendiğinin ifade edildiği açıklamada, dün yürürlüğe giren yönetmelikle, çiftçilerin ÇKS son başvuru tarihlerinin 2015 ve sonrası yıllar için bir önceki yılın 31 Aralık tarihi olarak değiştirildiği belirtildi.
Çiftçilerin ÇKS başvurularını, bakanlık il veya ilçe müdürlüklerine yapabilecekleri gibi internet üzerinden de işlemlerini gerçekleştirebilecekleri bildirilen açıklamada, birden fazla ilçede arazisi bulunan çiftçiler için ikamet ettikleri ilçeden başvurma şartının kaldırıldığı, çiftçilerin arazilerinin bulunduğu herhangi bir ilçeden başvuru yapabilecekleri kaydedildi.
Açıklamada, ÇKS başvuruları esnasında çiftçilerin kimlik bilgilerinin MERNİS veri tabanından, tapu bilgilerinin ise Tapu Kadastro Bilgi Servisi (TAKBİS) veri tabanından online olarak sisteme aktarılmasının sağlanarak, ÇKS başvuruları sırasında çiftçilerden Tapu Sicil Müdürlüklerince onaylanan tapu fotokopilerinin istenilmesi uygulaması kaldırıldığı ifade edildi.
Yine çiftçiler tarafından tarımsal faaliyette kullanılan ancak tapudaki vasfı arsa olan arazilerin ÇKS'ye kaydedilmesinin de getirilen yeni değişiklikler içinde yer aldığının vurgulandığı açıklamada, şunlar bildirildi:
"Söz konusu yönetmelikle daha önce 100 dekar ve daha fazla alanlar için yapılan kira sözleşmeleri ile taahhütname belgelerinde istenilen noter onayı kaldırıldı. Yeni düzenleme ile bu belgelerin muhtarlıklar tarafından onaylanması yeterli olacak. Yine daha önce kiralanan tarım arazilerinin maliklerinin vefat etmesi halinde bu araziler kiracıya kaydedilemiyordu. Yeni düzenlemeyle malikleri vefat eden arazi sahiplerinin kira sözleşmesinin sona erdiği tarihe kadar ya da sözleşmenin feshedilmesine kadar kiracı adına kaydedilmeye devam edecek."
Yeni yönetmelikle tarım parseli tanımlaması getirilerek tarım arazisi sınırları içinde kalan ve salt tarımsal üretim yapılan her bir arazi paçasının kaydı uygulamasına geçileceğine dikkat çekilen açıklamada, tarım parselinin belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri ve uydu fotoğraflarından yararlanılacağı kaydedildi.
Açıklamada, çiftçilerin mağdur olmamaları ve destekleme ödemelerinden faydalanabilmeleri için mutlaka Çiftçi Kayıt Sistemine süresi içinde kayıt olmaları istendi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuruları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?