Diyarbakır'da "İş Dünyasında Kadın Raporu Değerlendirme" çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakır'da "İş Dünyasında Kadın Raporu Değerlendirme" çalıştayı

Diyarbakır\'da "İş Dünyasında Kadın Raporu Değerlendirme" çalıştayı

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) öncülüğünde, Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından "İş Dünyasında Kadın Raporu Değerlendirme" çalıştayı düzenlendi.

07.03.2014 01:15

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) öncülüğünde, Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından "İş Dünyasında Kadın Raporu Değerlendirme" çalıştayı düzenlendi.

Kentteki bir otelde yapılan çalıştayda konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye'nin kadın kaynağını değerlendiremediğini, eğitim ortalamasının 6,5 yıl olduğunu belirterek, gelişmiş ülkelerde eğitim ortalamasının 15 yıla kadar çıktığını, kadınların gerek sosyal yaşamda gerekse iş hayatında yeterince etkin olamayışında eğitim durumunun etkisi olduğunu söyledi.

Toplam istihdamdaki yüzde 23'lük kadın oranı, yüzde 7'ler seviyesindeki kadın girişimcilerle Türkiye'nin ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmesinin mümkün olmadığını savunan Onatça, TÜRKONFED olarak yıllardır iş hayatına daha fazla kadının çekilmesi, yönetim kademelerinde kadınlara daha fazla yer verilmesi konusunda çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Bu yöndeki önerileri ve talepleri ilgili mercilerle paylaştıklarını kaydeden Onatça, şöyle konuştu:

"Bu alandaki fotoğrafımızı gözler önüne sermeye çalışıyoruz. Çalıştay da bu yönde attığımız önemli adımlardan biridir. Çok değerli akademisyenlerimizle ilkini burada icra ettiğimiz ikincisi de Samsun'da gerçekleştirilecek iki çalıştay düzenleyeceğiz. Sizler, yaşadıklarınızı, gözlemlerinizi, önerilerinizi dile getireceksiniz. Umuyorum, sizlerden alacağımız verilerle zengin içeriğe sahip, ilgililere yol gösterecek yeni 'İş Dünyasında Kadın' raporumuzu ortaya çıkarmış olacağız."

Onatça, mücevherden farksız olarak gördükleri kadın değerini, ekonomi yönetiminin ve kamuoyunun gündemine getirmeyi planladıklarını aktardı.

Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın eğitim ortalamasının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu belirten Onatça, Diyarbakır'ın marka üretme, marka tescilinde de 81 kent arasında 57, patent başvurusunda 64. sırada yer aldığını dile getirdi.

Siyasette daha fazla kadın görmek istediklerini ifade eden Onatça, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demokratikleşme paketi içerisinde eş başkanlık gündeme geldiğinde bizim ilk söylemimiz, 'Eş başkan kadın olmalı' oldu. Bu talebimizi her fırsatta yineliyoruz. Yaklaşan yerel seçimlerde kadın penceresinden baktığımızda iç açıcı bir tablo yok. Parti yöneticilerinin 30 Mart'ta önümüze getirdikleri liste yüzde 94 oranla erkek adaylardan oluşuyor. İktidar partisinin belirlediği belediye başkan adayı sayısı sadece 15, CHP'de 52, MHP'de 36. Bu konuda BDP'yi kutlamak gerekiyor. BDP'nin 30 belediye başkan adayı var. Bununla birlikte eş başkanlık sistemini uygulamaya geçiren BDP, kadın adaylar oranını yüzde 44.50'ye çıkarmış durumda."

DİKAD Başkanı Esra Aksu ise iş dünyasında kadın olmanın zor olduğunu kaydederek, kadın haklarının sadece 8 Mart'ta olmaması ve tüm yıla yayılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yıllar önce toplumda kadına sadece evde çocuk bakımı ve evin sorumluluğunun verildiğini belirten Aksu, ekonomik nedenlerden sonra kadınların iş dünyasına girmeye başladığını, kadınların iş hayatına atıldıktan sonra artık kendilerini sorgulamaya başladıklarını kaydetti.

Aksu, çalıştaylar ile raporlarını tekrar değerlendirme şansı bulduklarını sözlerine ekledi.

Çalıştaya, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Hülya Gedik Sadıklar, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğlu ve sivil toplum kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Diyarbakır'da 'İş Dünyasında Kadın Raporu Değerlendirme' çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement