DSİ, Doğu Karadeniz'de sel tırmıkları inşa ediyor - Son Dakika
Ekonomi

DSİ, Doğu Karadeniz'de sel tırmıkları inşa ediyor

DSİ, Doğu Karadeniz\'de sel tırmıkları inşa ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Doğu Karadeniz Bölgesinde sel tırmıkları inşa etmeye başladıklarını açıkladı. Bu yapılar, taşkın risklerine karşı yapısal tedbirler kapsamında inşa ediliyor. Balta, sel tırmıklarının Görele ilçesi Çanakçı Deresi ve merkez Büyükgüre Deresi'nde tamamlandığını, Trabzon'un Solaklı Deresi üzerindeki inşaatın ise devam ettiğini belirtti.

24.04.2023 09:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, taşkınla mücadelede yapısal tedbirler kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sel tırmıkları inşa etmeye başladıklarını bildirdi.

DSİ'den yapılan açıklamaya göre, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkılmaya çalışılıyor. ???????

Açıklamada görüşlerine yer verilen Balta, ülkenin en çok yağış alan bölgesi Doğu Karadeniz'de taşkın risklerini azaltmak için yoğun çaba sarf ettiklerini bildirdi. Taşkınlarla mücadelede yenilikçi tip uygulamaları da arazide deneyimlediklerine işaret eden Balta, bu kapsamda Doğu Karadeniz illerinde sel tırmıkları inşa ettiklerini ve bunların aşırı yağışlarda başarıyla çalıştığını vurguladı.

Balta, 74 bin derenin bulunduğu Doğu Karadeniz'in, ülkenin en çok yağış alan bölgesi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yağışlar ve değişen iklim koşullarıyla beraber taşkınların nitelikleri değişmeye başladı. Bizler de buna karşı hem yapısal hem de yapısal olmayan tedbirler alıyoruz. Daha önce geçirgen tersip bentleri, moloz bariyerleri gibi yapılar inşa ettik. Trabzon'da sel tırmığı projesini geçmişte büyük sıkıntılar yaşadığımız Söğütlü Vadisi'nde inşa ettik. Bu çalışmayla yüzer materyalleri ve olası bir heyelan sonrası oluşacak büyük kaya hareketlerini tuzaklayarak, aşağıdaki köprü ve menfezlerde herhangi bir tıkanmaya neden olmamasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu sayede de taşkın sularının dere yatağı dışına çıkmadan vatandaşların mal güvenliğini sağlamayı hedefledik."

Sel tırmıklarının yaygınlaştırmaya başladıklarını belirten Balta, " Giresun'un Görele ilçesi Çanakçı Deresi ve merkez Büyükgüre Deresi'nde sel tırmığı inşaatları tamamlandı. Trabzon'un Solaklı Deresi üzerindeki sel tırmığı inşaatı ise devam ediyor." bilgisini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi DSİ, Doğu Karadeniz'de sel tırmıkları inşa ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement