Dünya 3 Derece Daha Isınırsa 600 Milyon İnsan Aç Kalacak - Son Dakika
Ekonomi

Dünya 3 Derece Daha Isınırsa 600 Milyon İnsan Aç Kalacak

Undp Başkanı Kemal Derviş, İklim Değişikliğiyle Mücadele Edilmezse Afrika'nın Güneyinde Fazladan 600 Milyon İnsanın Daha Aç Kalabileceği, 300 Milyondan Fazla Yoksul İnsanın Seller Yüzünden Evinden Olabileceği Uyarısı Yaptı.

03.12.2007 01:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UNDP Başkanı Kemal Derviş, iklim değişikliğiyle mücadele edilmezse Afrika’nın güneyinde fazladan 600 milyon insanın daha aç kalabileceği, 300 milyondan fazla yoksul insanın seller yüzünden evinden olabileceği uyarısı yaptı.

BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, iklim değişikliğine karşı yürütülecek mücadelenin önemine dikkat çekerken, aksi bir durumda ortaya çıkacak sonuçların vehametine dikkat çekti. İklim değişikliğiyle mücadele edilmezse yoksul toplumların insani gelişmesine en büyük darbenin vurulacağını belirten Derviş, "Yoksulluğu ortadan kaldırmak için şu ana kadar verilmiş çabaları tehlikeye düşürecek" dedi. Derviş, Hürriyet gazetesine gönderdiği "İklim Değişikliği ve Kalkınma: Günümüzün en önemli mücadelesi" başlıklı makalesinde, şu noktalara dikkat çekti:

KANITLANMIŞ BİR GERÇEK: BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin son raporunun da çıkardığı sonuç gibi, iklim değişikliği artık kanıtlanmış bir gerçek. Birçok belirsizlik hálá varlığını sürdürüyor ama Grönland ve Batı Antartika’daki buz katmanlarının erimesi, biyoçeşitliliğin büyük ölçeklerde yok olması, ve hava şekillerini ciddi şekilde değiştirebilecek ve insanlık için genel anlamda risk oluşturacak Golfstrim’in yönünün değişmesi dahil olmak üzere birçok uzun vadeli riskin olacağını biliyoruz.

ÇABALAR BOŞA GİDECEK: Brezilya’da bu hafta Cumhurbaşkanı Lila’nın ev sahipliğini yaptığı bir etkinlikle açıklanan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı 2007/2008 İnsani Gelime Raporu olan İklim Değişikliğiyle Mücadele: Bölünmüş bir Dünyada İnsani Dayanışma iklim değişikliğinin kalkınma üzerinde oluşturduğu zorluklara odaklanıyor. Mevcut ısıların iki ya da üç derece kadar daha artmasına izin verilirse, Afrika’nın güneyinde fazladan 600 milyon insan daha aç kalabilir, 300 milyondan fazla yoksul insan seller yüzünden evinden olabilir ve fazladan 400 milyon insan sıtma, menenjit ve dang hastalığı risklerine daha açık hale gelebilir. Diğer bir deyişle, iklim değişikliğiyle mücadele edilmezse, sonuçları dünyanın en yoksul yerlerinde yaşayan toplumların insani gelişmesi açısından çok ağır olacak ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için şu ana kadar verilmiş çabaları tehlikeye düşürecek.

EN ÇOK ACIYI YOKSULLAR ÇEKECEK: İklim değişikliğinin kısa vadeli etkilerinin sıkıntısını en çok çekecek olanlar, aynı zamanda atmosferdeki ısı-tutucu gazları salmakta en az rolü olan en yoksul ülkeler olacak. Bu etik bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor: zengin ülkelerin geçmişte ve şu anda yaptığı faaliyetler, dünyanın en savunmasız insanları tehdit ediyor.

SADECE BİR GEZEGENİMİZ VAR: İklim değişikliğiyle mücadele, küresel katılımla toplu bir çabayı gerektirecek, ama adalet ve siyasi imkanlar zengin ülkelerin öncülük göstermesi gerektiğini ve ilk hareket etmesi gerekenler olduğunu belirtiyor. Düşünün ki gelişmekte olan dünyada herkes, Kanada veya Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan sıradan bir insanın karbon izine sahip olsaydı, tüm kirliliği emmesi için 9 gezegene ihtiyaç duyardık. Ancak sadece bir gezegenimiz var.

Gelecek nesil yargılayacak

KEMAL Derviş, "Kullandığımız enerjinin yapısını değiştirmek ve iklim değişikliğini kısıtlamanın diğer yolları üzerinde çalışırken, en çok etkilenen ülkelerin daha fazla gecikmeden kaçınılmaz olanla mücadele etmesine yardımcı olmalıyız" derken, şu uyarıyı da yaptı: "Gelecek nesiller, iklim değişikliğinin kanıtını bulan, sonuçlarını bilen ama sonra dünyanın en savunmasız milyonlarca insanını yoksulluğa ve gelecek kuşakları ekolojik bir felakete iten faaliyetlerde bulunmaya devam eden bir kuşağı ağır bir şekilde yargılayacak. İnsanların refah, fırsatlar ve ulusal sınırlar gibi derin uçurumlarla birbirinden ayrıldığı bir dünyada yaşamamıza rağmen, kaderlerimiz, paylaştığımız tek ortak şeyle ayrılmaz bir şekilde birbirine örülü. Bu ortak şey; gezegenimiz dünya."

Dünyaya bir dizi meteor çarpacağını düşünün, anlarsınız

İKLİM değişikliğindeki durumun ciddiyetini dünyaya bir meteor taşının çarpması riski ile karşılaştıran Kemal Derviş, şu noktaya dikkat çekti: "İklim değişikliğinin dünya üzerindeki potansiyel felaketi daha uzun vadeli bir risk içeriyor. Diğer yandan, iklim değişikliğini bir yerine bir dizi meteor taşıyla kıyaslamak daha doğru olacaktır. Diğer bir deyişle bir büyük meteor taşının hepimizi tehdit ettiği ama daha uzak bir gelecek olan ve daha kısa bir zaman içinde orta büyüklükteki meteor taşlarının dünyanın daha düşük enlemlerinde bulunan yoksul ülkeleri büyük bir ihtimalle vuracağı benzetmesi gibi. Orta büyüklükteki bu taşların dünyayı vurması büyük meteor taşının ilerideki bir zamanda vurmasından daha olası."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Dünya 3 Derece Daha Isınırsa 600 Milyon İnsan Aç Kalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement