Dünya Toprak Günü" Etkinliği - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Toprak Günü" Etkinliği

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin bugünkü potansiyeli ile hiçbir şekilde yetinemeyeceğini belirterek, "Bugün 18 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin en kısa sürede 40-50 milyar dolarlık ihracat yapması lazım. Bunun için de bu toprakları, doğru, bilinçli ve akıllı kullanmamız lazım" dedi.

05.12.2015 14:29

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin bugünkü potansiyeli ile hiçbir şekilde yetinemeyeceğini belirterek, "Bugün 18 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin en kısa sürede 40-50 milyar dolarlık ihracat yapması lazım. Bunun için de bu toprakları, doğru, bilinçli ve akıllı kullanmamız lazım" dedi.

Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında "5 Aralık Dünya Toprak Günü" dolayısıyla düzenlenen toplantıda, toprağın herkes için önemli olduğunu söyledi.

Tarım arazilerinin son 25 yılda 28 milyon hektardan, 24 milyon hektara düştüğüne işaret eden Bayraktar, yapılaşma ve değişik nedenlerle toprakların kaybedildiğini ifade etti. Bunun da sürdürülebilir olmadığını anlatan Bayraktar, bu kapsamda çıkarılan Toprak Kanunu'nun çok önemli olduğunu, kendilerinin de buna destek verdiklerini dile getirdi.

-"Vahşi sulamayla toprakları çorak hale getirdik"

Ancak Toprak Kanunu'nda 'kamu yararı' maddesinin istismar edildiğini savunan Bayraktar, bu kanunun toprakları korumak kollamak için kullanılması gerektiğini vurguladı. Toprak kurullarında da mutlaka çiftçiyi temsilen ziraat odası başkanlarının bulunması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu görüşlere yer verdi:

"Topraklarımızı erozyon nedeniyle çok kaybediyoruz. Doğal yapı nedeniyle meydana gelen erozyon kayıplarına bir şey demiyorum ama sosyal ve ekonomik etkenlere baktığımızda orada özellikle sulamanın fevkalade önemli olduğunu görüyoruz. Yıllarca vahşi sulamayla topraklarımızı tuzlandırdık ve çorak hale getirdik. Özellikle basınçlı sulama sistemlerinin bu ülkede desteklenmesi ve üreticimize tanıtılması çok önemli. Çok da geç kaldık. Bir taraftan GAP'ı bitirmeye çalışıyoruz, 'GAP bölgesinde hızlı bir şekilde sulama ile birlikte verimliliği artıralım' diyoruz, ama çiftçimizi eğitmediğimiz için o bölgede vahşi sulamayla topraklar çorak hale geldi."

-"Basınçlı sulama sistemleri daha fazla desteklenmeli"

Bu kapsamda çiftçilere yönelik bilinçlendirme ve eğitim toplantılarının çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, "Basınçlı sulama sistemlerinin muhakkak suretle bundan sonra daha fazla desteklenmesini talep ediyorum. Bu olmazsa olmaz. Türkiye su zengini bir ülke değil, mevcut olan su kaynaklarını çok dikkatli bir şekilde kullanmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin konvansiyonel tarıma mecbur olduğuna dikkati çeken Bayraktar, organik tarıma önem verildiğini ancak dünyayı organik tarımla beslemenin mümkün olmadığını ifade etti.

Bayraktar, "O zaman ne yapacağız, kimyasal kullanıyorsak, bu kimyasalı doğru kullanacağız, zamanında kullanacağız, doğru kullanacağız, doğru kullanamazsak çevreye insanımıza zarar veriyoruz" dedi.

Yanlış gübre kullanımının da çevreye zarar verdiğine işaret eden Bayraktar, bu kapsamda kurulan toprak laboratuvarlarının çok önemli olduğunu söyledi.

-Sanayicilere "kirletmeyin" çağrısı

Sanayicilere de çağrıda bulunan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Çevreyi lütfen kirletmeyelim, zehirli atıklarımızı lütfen akarsularımıza göndermeyelim. Arıtma tesislerimizi sağlıklı çalıştıralım. Akarsularımız kirlendi, çiftçimiz bu akarsulardan suları almak suretiyle ürünlerini suluyor. Bu ürünleri sizler de çocuklarınıza yediriyorsunuz. Lütfen kendi çocuklarınızı düşünün. Sularımız fevkalade kirlendi, topraklarımızı bu sularla kirletmeye devam ediyoruz. Bu topraklar miras değil, bu topraklar bize gelecek nesillerin emaneti. Topraklarımızı korumamız gerekiyor."

Ağaçlandırma çalışmalarının, çayır ve mera alanlarının imara açılmaması ve ıslah çalışmaların devam etmesinin önemine değinen Bayraktar, bütün bunlar yapıldığında daha verimli üretimin mümkün olacağını söyledi.

Bayraktar, "Türkiye bugünkü potansiyeli ile hiçbir şekilde yetinemez. Bugün 18 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin en kısa sürede 40-50 milyar dolarlık ihracatı yapması lazım. Bunun için de bu toprakları, doğru, bilinçli ve akıllı kullanmamız lazım" görüşüne yer verdi.

TZOB Başkanı Bayraktar, cezaların ve müeyyidelerin önemli olduğunu ancak toplumsal bilinci yükseltmenin ve bilgiyi ulaştırmanın bunlardan daha da elzem olduğunu sözlerine ekledi.

-Diğer konuşmacılar

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shojida toprakların yüzde 33'ünün erozyon, tuzlanma, sıkışma, asitleşme ve kimyasal kirlenmeden dolayı orta ve şiddetli seviyelerde bozuluma uğradığını bildirdi.

Dün yayınlanan FAO raporuna göre, ülkelerin sürdürülebilir yönetim pratiklerini teşvik edip doğru teknolojileri kullanma konusunda öncülük etmeleri durumunda bu gidişatın tersine çevrilebileceğine işaret eden Yuriko Shojida, "Verimli topraklarımızı bu şekilde kaybetmeye devam edersek gıda üretimi ve gıda güvenliği ciddi şekilde zarar görecek, gıda fiyatları dalgalanmaları artacak ve milyonlarca insan potansiyel olarak açlık ve yoksulluğa itilecek" diye konuştu.

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de Dünya Toprak günü etkinliklerinin amacının toprağı yaşatmak, korumak ve gelecek nesillere teslim etmek olduğunu belirtti.

Türkiye'de tarım yapılan arazileri birbirinden ayırmak ve haritalandırmak için çalışmaların hızla devam ettiğini bildiren Küsek, "Kısa bir süre içerisinde internet ortamındaki verileri tüm halkımızla paylaşabilir durumda olacağız" dedi.

Toprağı korumak adına mevzuat düzenlemeleri çalışmaları yaptıklarını anlatan Küsek, toprakların, sınırlarının, kalitesinin ve  özelliklerinin belirlenerek haritalama çalışmaları ile toprağı korumaya yönelik altyapı çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Toprak Günü' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement