Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

"İthalata yönelik tedbirlerle 1,1 milyar dolarlık ayakkabı ithalatımızın yüzde 30 civarındaki bir kısmı daralma gösterdi.

06.02.2015 13:17

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İthalata yönelik tedbirlerle 1,1 milyar dolarlık ayakkabı ithalatımızın yüzde 30 civarındaki bir kısmı daralma gösterdi. Bu da ilk aşamada 300 milyon doların üzerindeki bir rakamın Türkiye'de üretilmesi demek" dedi.

Zeybekci, Bakanlık binasından Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı Demir İnözü, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun ve Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkan Yardımcısı Ziya Yılmaz'ı kabul etti.

Müteahhitlik ve konut sektörünün kendileri için büyük önem taşıdığını belirten Zeybekci, sektör temsilcileri ile sık sık biraraya geldiklerini söyledi.

Zeybekci, Türk müteahhitlerinin dünyada büyük başarılar elde ettiğini vurgulayarak, "Müteahhitlerimiz şimdiye kadar dünyada 301 milyar dolarlık bir proje üstlenmiş. Bunun 56 milyar doları Rusya Federasyonu'nda, 45 milyar doları Türkmenistan'da, 29 milyar doları Libya'da, 22 milyar doları Irak'ta, 19 milyar doları Kazakistan'da, 15 milyar doları Katar'da, 14,5 milyar doları Suudi Arabistan'da. 11 milyar dolar Cezayir'de, 10 milyar dolar Azerbaycan'da, 9 milyar dolar BAE'de, 70 milyar dolar da diğer ülkelerde yatırımlar yapıldı" diye konuştu.

Müteahhitlik sektörü açısından 2013'ün 33 milyar dolarla rekor yılı olduğunu belirten Zeybekci, 2014'te tüm çevresel olumsuzluklara rağmen 23 milyar dolarlık müteahhitlik hizmetinin hayata geçirildiğini bildirdi.

Zeybekci, dünyada Türk müteahhitliğinin başarılı örneklerini gördüklerini kaydederek, daha iyisini yapabilmek için çalışmak gerektiğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile inşaat sektörü temsilcilerinin yaptığı toplantının son derece pozitif geçtiğine değinen Zeybekci, bu toplantıları daha sık gerçekleştireceklerini dile getirdi.

"Gri alanları ortadan kaldırmamız gerekiyor"

Bakan Zeybekci, Şeffaflık Paketi'ndeki son durumun sorulması üzerine, Türkiye'de gri alan oluşturan tüm sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Son 12 yılda hükümet olarak hayal dahi edilemeyen işleri başardıklarını kaydeden Zeybekci, "Yerelleşme Türkiye'de çok daha fazla olmalı. Yerelleşme olurken kurallarını daha detaylı tanımlamamız gerekiyor. Burada imarlar konusunda mutlaka çalışma yapılmalı. İstanbul, Ankara, Bursa gibi gelişme hızı yüksek illerde bazı sıkıntılar var. Büyükşehir Yasası'ndan önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Encümeni, Meclisin karar alma yetkisi... Türkiye'nin en kıymetli alanlarının olduğu bir sahil belde belediyesinde 3 kişilik encümene siz bir anda milyar dolarlık rantlara karar verebilen bir yetki verdiğinizde, buralarda sıkıntı çıkması son derece normaldir. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, spekülasyona meydan vermemek gerektiğinin altını çizerek, Şeffaflık Paketi'nin sadece gayrimenkul ve imar alanlarından oluşmadığına dikkati çekti.

Şeffalık konusunda bürokrasinin tüm kesimlerinden siyasetin tüm kesimlerine kadar iyi çalışılması gerektiğini belirten Zeybekci, "Bu konularda iyi çalışılmalı. Acele de etmemek lazım. Haziran'dan sonra en az 4 yıllık seçimsiz dönem var. Belki acil atılması gereken adımlar olabilir ancak genel anlamda çok kapsamlı bir çalışma yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Yerli üretimi rahatsız eden ithalata karşıyız"

Nihat Zeybekci, yerli üretimi rahatsız eden haksız rekabet yaratan yurtdışındaki bütün girişleri mercek altına aldıklarını anlattı. Ayakkabı ithalatına yönelik aldıkları tedbirlerin sonuçlarının alınmaya başlandığını belirten Zeybekci, "İthalata yönelik tedbirlerle 1,1 milyar dolarlık ayakkabı ithalatımızın yüzde 30 civarındaki bir kısmı daralma gösterdi. Bu da ilk aşamada 300 milyon doların üzerindeki bir rakamın Türkiye'de üretilmesi demek" diye konuştu.

Zeybekci, elektrikli ev aletleri, elektronik cihazlar ve cep telefonu gibi bir çok alanda da haksız rekabetin önlenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarına dikkati çekerek, "Haksız rekabet yani başka ülkelerin kendi üretici ve ihracatçılarını haksız şekilde destekleyerek Türkiye'deki üretime darbe vuran bu yaklaşımlara karşı adımlarımız var. Bunlardan birisi de cep telefonu. Şubat ayı içerisinde net olarak bu alandaki yaklaşımlarımız ve tedbirlerimizi rakamlarla kamuoyu ile paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement