Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türk ekonomisi için negatif anlamda söylenecek hiçbir kelime, cümle yok. Allah'a şükür her şeyimiz pozitif" dedi.
Türkiye - Yunanistan İş Forumu'na katılan Zeybekci, daha sonra Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle bir araya geldi.
Forumun tarihi bir toplantı olduğunu belirten Zeybekci, "Artık birbiriyle yarışan, birbirini rakip olarak görüp de alt etmesi gereken iki ülke olarak değil, beraber hareket etmesi gerektiğini yavaş yavaş kavramaya başlamış olan Yunanistan ile Türkiye'nin tekrar bir araya gelmesinin en önemli adımını attıklarını" söyledi.
Zeybekci, Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas ile yaptıkları ikili görüşmede de daha spesifik alanlarda da işbirliklerine devam etme kararı aldıklarını ifade ederek, "Türk şirketi ile Yunan şirketlerinin başarılı işbirlikleri var. Artık Türkiye'de, Yunanistan'da birlikte ortak yatırımlar yapmak son derece önemli. Sanırım dünyada birbiriyle en çok alanda işbirliği yapabilecek olan iki ülkeden bahsediyoruz. Çünkü ortak bir çok şeyimiz var. Dünyada hiçbir ilişki ekonomik bir temele oturmuyorsa başarılı olamaz. Ekonomik temele oturduysa, ortaklıklar ne kadar derinse, problemler de o kadar çok ortadan kalkıyor" diye konuştu.
Yunanistan'ın Türkiye ile bir araya gelmesinin iki ülke için bir şans olduğunu kaydeden Zeybekci, şunları kaydetti:
"Aynı denizin iki tarafında, birinde olup da diğerinde olmayan özelliklerini kullanarak önemli verimler sağlanabilir. En basit örneklerden bir tanesi, Sisam Adası, orada elektrik üretmek o kadar pahalı ki. Yaklaşık 3 kilometre mesafede Türkiye'de elektrik var, Türkiye mahallesine elektrik verir gibi elektrik verebilir, su verebilir, aynı şekilde Türkiye için de aynı şeyler sağlanabilir."
-"Artık EXPO Ege"
Bakan Zeybekci, İzmir'e neler yapabileceklerinin sürekli gündemlerinde olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Konuştuğumuz bir konu da EXPO. Artık EXPO İzmir demiyoruz, EXPO Ege diyoruz. Denizli, Aydın, Manisa, Muğla'nın belirli bir bölümünü kapsayan, bir hikayesi olan, tarihi, kültürü, coğrafi anlamdaki tüm avantajlarını içine yerleştirmiş, kendini süslemiş bir EXPO hayalinin çalışmalarına başladık. İzmir'in, Ege'nin sahip çıkmasıyla bu projeyi bu sefer gerçekleştireceğimize inanıyorum."
Zeybekci, soru üzerine 2025 yılında yapılacak EXPO'yu kastettiğini söyledi.
"Allah'a şükür her şeyimiz pozitif"
"Türk ekonomisi için negatif anlamda söylenecek hiçbir kelime, cümlenin olmadığını" ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:
"Allah'a şükür her şeyimiz pozitif. Büyüme anlamında, dünyadaki büyüme rakamlarına bakacak olursak son derece pozitif. Son 12 yıldan bu yana Türkiye'nin ortalama büyümesi 5,1. İstihdamda AB 2008 krizinden sonra 4.4 milyon kişilik istihdamda azalma yaşarken, Türkiye aynı dönemde 7 milyonluk istihdam artışı yakalayarak dünyada birinci oldu. Cari açıkta Türkiye geçen seneye kıyasla yüzde 35,4'lük iyileşme sağladı. Ekim ayı itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 68'i geçti. Dün akşam TBMM'de bütçe görüşmeleri yapıldı, orada bir arkadaşımız '2000 yıllarının başında daha yüksekti' dedi, doğru. Kriz anlarında da böyle olur. İlk defa Türkiye ihracatını artırırken, büyümesini artırırken, ara malları ve yatırım malları ithalatında artış sağlarken, gereksiz ithalatta sağladığı ve düşüş ihracattaki net artışı ile dış ticaret açığında bu tarihi başarıyı yakaladı. İlk defa Türkiye 17 milyar dolar civarındaki cari açıktaki iyileşmeyi net ihracatındaki 9.2 milyar dolarılık artışla ve gereksiz ithalatındaki 6.2 milyar dolarlık düşüşle sağladı. İlk defa Türkiye üst üste iki çeyrekte sağladığı tarihi bir rakamı da gerçekleştirdi, o da ihracatın büyümeye katkısı yüzde 2,7."
"Yüzde 5'in altındaki büyüme başarı değil"
Nihat Zeybekci, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.3'ün üzerinde bir rakamla büyümeyi, hedefinin biraz altında, tamamlamış olacağını kaydederek, Türkiye'nin yüzde 5'in altındaki hiçbir büyümeyi kendisi için başarı görmediğini, "gelişmiş ülkelerle mesafeyi kapatmak, ülkenin refahını artırmak, genç nüfusa yeni iş alanları yaratmak adına yüzde 5'in altındaki büyüme performansını kabul edilebilir görmediklerini" belirtti.
Bu yönde çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadar Türkiye 160 milyar dolarlık ihracat hedefine maalesef ham maddelerini başkalarının kontrol ettiği, enerji kaynaklarını başkalarının yönlendirdiği, tüketim ağlarını başkalarının yönettiği, tüketim alışkanlıklarını başkalarının belirlediği bir dünyada Türkiye bu destanı fasoncu bir ülke olarak yazdı. Eğer 500 milyar dolarlık mal ihracatı, 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı, 2 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasıla, dünyada ilk 10 ekonomiden biri, Avrupa'da ilk 3 ekonomiden biri, 25 bin doların üzerinde kişi başına düşen milli gelir gibi bir hedefimiz varsa, Türkiye bu hedefe yüksek teknolojiyle, Ar-Ge'yle, inovasyonla, ham madde ve enerji kaynaklarını kendinin kontrol edebildiği, tüketim ağlarına egemen olduğu, tüketim alışkanlıklarını da kendinin belirlediği yeni yapılanma ile bunu gerçekleştirebilir."
Zeybekci, toplantı sırasında gelen telefon üzerine bir süre masadan ayrıldı. Rus mevkidaşıyla görüştüğünü aktaran Zeybekci, "Türkiye için iyi olacak görüşmelerdi" dedi.
- İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?