" Ekonomi Büyürken İstihdam Yerinde Saydı" - Son Dakika
Ekonomi

" Ekonomi Büyürken İstihdam Yerinde Saydı"

Disk'e Bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın Yaptığı Araştırmaya Göre, Türkiye Ekonomisi Son 15 Yılda 2 Kata Yakın Büyürken İstihdamdaki Artış Sadece Yüzde 20 Düzeyinde Kaldı. Tarımda Çalışan Her 4 Kişiden Biri İşsiz Kaldı. Aynı Dönemde Çalışabilir Nüfus Yüzde 50'ye Yakın Oranda Artış Gösterdi.

23.06.2006 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye ekonomisi 15 yılda 2 kata yakın büyürken, istihdamdakı artış sadece yüzde 20 düzeyinde kaldı.

Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi, Türkiye İstitastik Kurumu'nun 1989-2005 istihdam ve üretim verilerini kullanarak endeksleme yöntemiyle bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, Türkiye ekonomisi son 15 yılda 2 kata yakın büyürken istihdamdaki artış sadece yüzde 20 düzeyinde kaldı. Buna karşın aynı dönemde çalışabilir nüfus yüzde 50'ye yakın oranda artış gösterdi. İşgücüne katılım oranı ise yüzde 19 azaldı. Araştırmada, işgücüne katılımdaki azalmanın işsizlik oranında ki devasa artışı gizlerken tarımsal istihdamdaki çözülmenin trajik boyutlara ulaştığı kaydedildi.

EN BÜYÜK ÇÖZÜLME 1999-2005 ARASINDA

Araştırmaya göre, 1999-2005 yılları arasında tarım kesiminde istihdam yüzde 27 oranında azalırken, toplam istihdam yerinde saydı. 1999 yılında 22 milyon 48 bin olan herhangi bir işte istihdam edilenlerin sayısı, 2005 yılında 22 milyon 46 bine indi. Aynı dönemde 15 yaş üstü nüfus yüzde 12.17'lik artışla 4 milyon 615 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı ise yüzde 7.65'den yüzde 10.3'e ulaştı. Çalışmayı talep edenlerin sayısı ise yalnızca 687 bin kişi arttı. İş gücüne katılım oranı yüzde 52.7'den yüzde 48.3'e düştü.

1999-2005 yılları arasında toplam üretimde ki büyüme ise tarım sektöründe yüzde 10.4, sanayide yüzde 32.2, hizmet sektöründe yüzde 30 düzeyinde gerçekleşirken, sektörel istihdam, tarım sektöründe yüzde 27 azaldı, sanayi sektöründe yüzde 13, hizmet sektöründe yüzde 20 arttı.

AKP'NİN İŞSİZLİKLE MÜCADELE DERDİ YOK

Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu açıklamasında, 2007-2009 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plana göre AKP hükümetinin hedefleri arasında işsizlik oranlarının aşağı çekilmesi bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, "Hükümet işsizlik oranının 2007 için yüzde 10.5, 2008 için yüzde 10.6, 2009 için yüzde 10.4 olmasını hedefliyor. Buna karşın büyüme hedefi ise yıllık ortalama yüzde 7 düzeyinde" diye konuştu.

"KALICI ADIMLAR ATILMIYOR"

Türkiye'de işsizliğin kronik bir hal aldığına dikkat çekilen açıklamada, hükümetin sorunu görmezden geldiği, kalıcı adımlar atamadığı belirtildi. İşsizliğin toplumun önüne sanki bir kadermiş gibi sunulduğu savunulan açıklamada, yeni liberal küreselleşme politikalarının toplumsal yaşamda onarılması zor yaralar açtığı kaydedildi. Emekçilerin ve yoksul halk kitlelerinin geleceğinin sermayenin insafına terk edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, işsizlikle mücadele için emek örgütlerinin öncülüğünde bir eylem programı çıkartılması istendi. Açıklamada, şu önerilerde bulunuldu:

"Verimlilik ve kar oranları artarken, çalışma süreleri uzayıp, ücretler aşağıya çekiliyor. Verimlilik artışı emekçilerin ücretlerine aynı düzeyde yansıtılmalı, çalışma süreleri azaltılarak yeni istihdam olanakları yaratılmalı.

-Kamu hizmetlerinin nitelikli bir biçimde yerine getirilmesi için personel eksikliği giderilmeli.

-Kamunun yatırımcı rolü hatırlanmalı ve ihtiyaç görülen alanlarda yatırımlar hayata geçirilmeli.

-Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli.

-Sendikal örgütlenmeler önündeki engeller kaldırılmalı, çalışanların işten çıkartılmasının önüne geçilmeli.

-Kadınların çalışma yaşamına dahil edilmesi için yeni düzenlemelere gidilmeli.

-Tarımda yaşanan ve hiçbir tedbirin alınmadığı çöküşün önüne geçilmeli. İstihdam yapısındaki dönüşüm planlı ve aşamalı olarak yaşanmalı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi ' Ekonomi Büyürken İstihdam Yerinde Saydı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement