İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği, bu yıl ilk kez, 17-19 Şubat tarihlerinde Dubai'de yapılan Middle East Electricity Fuarı'na milli katılım düzenledi.
Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin 2023 yılındaki toplam 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 45 milyar dolar ile katkı sağlamayı hedefleyen birlik, bu amaç doğrultusunda enerji ve elektrik alanında Ortadoğu'nun en önemli fuar organizasyonu olan Middle East Electricity Fuarı'na Türk şirketlerinin katılımını organize etti.
Fuarda, 45'i milli katılım olmak üzere toplam 98 Türk firması yer aldı. Türk elektrik ve elektronik sektörünün kaliteli üretimde kendilerini ispatlayan şirketleri, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde güçlenmek ve bölgenin bu alandaki üretim merkezi olmayı istiyor.
Fuarda elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları, kablolar, geri dönüşüm teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri, ışık kontrol sistemleri, asansör sistemleri, klima, ısıtma, soğutma sistemleri, aydınlatma teknolojileri gibi ekipmanlar sergilendi.
Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, ilk kez düzenledikleri milli katılım fuar organizasyonundan duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları ifade etti:
"Afrika, kıta olarak nüfusun milli gelirden daha çok pay alması, gelir seviyesi ve altyapı yatırmalarının artışı ile beraber önemli bir pazar haline geliyor. Bununla birlikte Ortadoğu ülkelerinde de çok genç bir nüfus var. Bu bölgelerdeki ülkelerin hemen hemen hepsi yüksek altyapı planlamaları ile birlikte geçmiş yıllarda tahsis etmedikleri kadar miktarda altyapı yatırımını tahsis etmeye başladılar. Ayrıca yakın Asya ülkeleri diye tabir edebileceğimiz ülkelerdeki pek çok üretici için de Dubai bir merkez konumunda. Birlik olarak firmalarımızın bu bölgelere artan ilgisini destekleyip daha iyi bir performans sergilemelerine imkan sağlamayı hedefledik. Şu ana kadar şirketlerden aldığımız geri bildirim, bizimle beraber milli katılım kapsamında gelen firmaların bu organizasyondan memnun kaldığı yönünde. Birlik olarak sadece bir fuar düzenlemiyoruz; şirketlerimiz uzun vadeli hedeflerini yakalamaları için planlamalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yani bu fuarın getirilerini ölçmek de istiyoruz."
- Fas ve Cezayir'e ziyaret hazırlığı-
Mikro uygulamalarla ülkenin makro politikalarının birbirini desteklemesinin iş hedeflerini gerçekleştirilebilir kıldığını vurgulayan Ebiçlioğlu, Avrupa'da rüştlerini ispatladıklarını dile getirdi.
Ebiçlioğlu, "Sahip olduğumuz kalite ve know-how sayesinde Türkiye'yi Ortadoğu ve Afrika bölgesinin üretim merkezi yapabiliriz. Fuarda yer alan firmalarımız, Ortadoğu'nun en büyük elektrik fuarında önemli iş bağlantılarının temellerini atma fırsatı buldular. Mart ayında kablo ve elektronik üreticilerimizle birlikte ikili görüşmelerde bulunmak üzere Fas ve Cezayir'e de ticari heyet gezisi yapmaya hazırlanıyoruz" dedi.
Açıklamaya göre, elektrik ve elektronik sektörü, geçen yıl Türkiye'nin 151,9 milyar dolarlık ihracatında 5'inci sırada yer aldı. Türkiye'nin en yüksek istihdam yaratan, en büyük Ar-Ge merkezlerine sahip, patent şampiyonu şirketleri sektörde yer alıyor.
Ar-Ge'ye ve tasarıma yatırım yapan Türk firmaları, pek çok ürün grubunda Avrupa'nın üretim merkezi haline gelmiş durumda. Avrupa Birliği'nin beyaz eşya üretim merkezi durumundaki Türkiye kablo üretiminde de dünyada ilk üçte bulunuyor.
Muhabir: Musab Turan
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Elektrik ve Elektronik Sektöründen Dubai'deki Fuara Milli Katılım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?