Endüstri Kütüphaneleri Kurmak Zorundayız" - Son Dakika
Ekonomi

Endüstri Kütüphaneleri Kurmak Zorundayız"

Endüstri Kütüphaneleri Kurmak Zorundayız"

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Nezih Kuleyin, "3 milyon 200 bin KOBİ'mizi yerli üretim yapan ve uluslararası pazarlarda rekabet eden işletmeler haline getirmek zorundayız. Bizim sloganımız 'rekabetçi yerli üretim' olmalıdır.

13.11.2018 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ARİF YAVUZ - Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Nezih Kuleyin, "3 milyon 200 bin KOBİ'mizi yerli üretim yapan ve uluslararası pazarlarda rekabet eden işletmeler haline getirmek zorundayız. Bizim sloganımız 'rekabetçi yerli üretim' olmalıdır." dedi.

Kuleyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 3 milyon 200 bin civarındaki KOBİ'nin ülke istihdamının yüzde 90'ını temsil ettiğini söyledi.

Türkiye'de yatırımın yüzde 50'sini KOBİ'lerin yaptığını dile getiren Kuleyin, "KOBİ'lerin son dönemde ülke ekonomisindeki ağırlığı artırıyor. Küçük olmasına rağmen araştırma ve geliştirme yapan çok sayıda işletmemiz var. Türkiye'deki desteklerin büyük kısmı KOBİ'lere sağlanıyor. Çünkü KOBİ'ler desteklenmediği zaman faaliyet gösterebilecek durumda değiller. Bu nedenle KOSGEB başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TÜBİTAK ve değişik kurumların KOBİ'leri destekleyen çeşitli programları var." diye konuştu.

Kuleyin, KOBİ'lerin rekabetçiliği konusunda Almanların endüstri 4.0 ile Japonların ortaya attığı toplum 5.0 olgularının tartışıldığını belirterek, kendisinin bu görüşte olmadığını ifade etti.

Almanya ve Japonya'nın şartlarının Türkiye ile aynı olmadığına dikkati çeken Kuleyin, şöyle devam etti:

"Ülkemizin sorunlarını çözmek için doğrudan sanayi 4.0'ı ve toplum 5.0 tezini alıp uygulayalım demek bence uygun değil. Biz 3 milyon 200 bin KOBİ'mizi yerli üretim yapan ve uluslararası pazarlarda rekabet eden işletmeler haline getirmek zorundayız. Bizim sloganımız 'rekabetçi yerli üretim' olmalıdır. İş gücümüzü daha nitelikli hale getirmeliyiz. İşçilerimizin önüne bilimi, teknolojiyi ve üretimdeki her türlü olanağı koymalıyız. Bunun için de Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) çok önemli rol düşüyor. OSB'lerin içine endüstri kütüphaneleri kurmak zorundayız. İşçilerimizin ve sanayicilerimizin ihtiyacı olduğu bilgiye anında erişebilecekleri endüstri kütüphaneleri kurmalıyız ki, eğitimimizin niteliğini yükseltelim."

Kuleyin, Türkiye'de ekonomik şartlardan kaynaklı fiyat istikrarsızlığı ve dövizdeki hareketliğin KOBİ'leri zor duruma düşürdüğünü ama asıl sorunun bu olmadığını dile getirdi.

KOBİ'leri asıl zor duruma düşürenin paranın maliyetinin artması olduğuna işaret eden Kuleyin, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda para kullanmaya kalktığımızda yüzde 40'ın üzerinde faiz söz konusu. Bu kadar faiz ödediğinizde zaten Türkiye'de para kazanamazsınız. Yüzde 40'tan fazla kazanmayan bir ekonomide, siz bankalara yüzde 40'tan ödeme yaparsanız başarılı olma şansınız yok. Yüzde 40'ın üzerinde para kullanıyorsanız batma ihtimaliniz yüksek demektir. Bu faizlerle yeni yatırım yapmak ve faizlerin geri dönüşümünü sağlamak mümkün değil. Ekonomik şartların düzelmesi lazım. Bu şartlar altında KOBİ'lerin üretim yapması, üretimi genişletmesi ve satması mümkün değil. Ben yüzde 40'lık faizlerin çok uzun sürmeyeceği görüşündeyim. Sürdürülebilir değil. Eğer böyle sürerse ekonomi daha büyük handikaplara girebilir. Mutlaka bunun önünün alınması lazım."

- "KGF desteği olmasaydı çok sayıda şirket iflas edecekti"

Kuleyin, Türkiye'de KOBİ'lere verilen desteklerin şu anda yeterli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hiçbir şey koymadan, sadece devlet desteğiyle bir şey olmak mümkün değil. Kredi Garanti Fonu (KGF) Türkiye'de çok ciddi darboğazları aşmamızda yardımcı oldu. TOSYÖV olarak biz de KGF'nin kurucuları arasındayız. KGF'de devlet desteğiyle yaratılan hazine kredisi portföyü zor durumdaki şirketlerin önünün açılmasında çok büyük destek oldu. Belki de çok sayıda şirket, KGF desteği olmasaydı iflas edecekti ama bu işletmeler zor durumdan çıktılar ve başarılı şekilde yollarına devam ediyorlar. Bazı bankaların, Hazine tarafından sağlanan kredi limitlerini doldurdukları duyumlarını alıyoruz. Buradan da KOBİ'lerin KGF kredilerini yoğun şekilde kullandıkları anlaşılıyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Endüstri Kütüphaneleri Kurmak Zorundayız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement