"Fed Kararlarının Hububat Fiyatlarına Olan Etkisinde İlk Tepkiler Olumlu" - Son Dakika
Ekonomi

"Fed Kararlarının Hububat Fiyatlarına Olan Etkisinde İlk Tepkiler Olumlu"

"Fed Kararlarının Hububat Fiyatlarına Olan Etkisinde İlk Tepkiler Olumlu"

Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen: “Fed kararları, hububat tüketimi ve dolayısıyla hububat ürünlerine olan talebin artacağı beklentisini doğurdu”

20.06.2013 14:43

AHMET HACIFAZLIOĞLU - Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı  Zafer Ergezen, ABD Merkez Bankası'nın (Fed),  Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının, ekonominin kriz ortamından çıkarak hububat tüketimini artıracağı ve dolayısıyla hububat ürünlerine olan talebin artacağı beklentisini doğurduğunu dile getirdi.

Fed'in, piyasalar tarafından merakla beklenen FOMC kararlarının emtialar üzerindeki etkilerini AA muhabirine değerlendiren Ergezen, "FOMC kararları, özellikle 2008 yılında derinleşen küresel kriz ile başlayan parasal genişlemenin, sene sonuna doğru yavaşlayacağına ve önümüzdeki yıl ise bitirilmesinin planlandığına işaret etti" ifadelerini kullandı.

FOMC kararları sonrası başta buğday ve mısır olmak üzere hububat ürünlerinde alımların arttığının görüldüğünü belirten Ergezen, "Soft emtialardaki etkisi ise sınırlı kaldı. Şikago Ticaret Borsası'nda eylül vadeli buğday fiyatları yüzde 2,81 artarken, mısır fiyatları yüzde 3,57 değer kazandı. New York Ticaret Borsası'nda aralık vadeli pamuk fiyatları ise yüzde 0,82 değer kaybetti. Diğer tarım emtialarının FOMC kararından bağımsız hareket ettiği görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Parasal genişlemenin sona ermesi, ABD ekonomisinin büyümeye yönelik beklentileri karşıladığını gösteriyor"

Ergezen, buğday ve mısır başta olmak üzere vadeli hububat fiyatlarının, küresel üretimin yüksek olacağı beklentilerine paralel, bir süreden beri satış baskısı altında bulunduğunu hatırlatarak, "FOMC kararları sonrası, parasal genişlemenin sona ereceğine ilişkin işaretlerin gelmesi, hububat fiyatlarında alım yönünde değerlendirildi. Parasal genişlemenin sona ermesi, ABD ekonomisinin büyümeye yönelik beklentileri karşıladığını gösteriyor. Bunun sonucu olarak buğday ve mısır gibi başlıca hububat ürünlerine yönelik tüketim talebinin artacağı tahmin ediliyor" şeklinde bilgi verdi.

ABD Tarım Bakanlığı'nın aylık olarak hazırladığı ilerleme ve tahmin Raporu'na (WASDE) atıfta bulunan Ergezen, şunları aktardı:

"Rapor, 2013 senesinde küresel buğday tüketiminin yaklaşık 20 milyon ton azalarak 675,19 milyon ton olacağını öngörüyordu. Toplam mısır tüketiminin ise 863,7 milyon tona düşmesi bekleniyor. Fakat FOMC kararları, ekonominin kriz ortamından çıkarak hububat tüketimini artıracağı ve dolayısıyla hububat ürünlerine olan talebin artacağı beklentisini doğurdu."

-  "Mısır fiyatları, FOMC kararı sonrasında artan işlem hacmi ile yükseliş gösterdi"

"Teknik olarak eylül vadeli buğday fiyatlarındaki artan işlem hacmi, hem kısa pozisyonların kapandığına hem de FOMC kararı sonrasında talebin canlandığına işaret ediyor" diyen Ergezen, "Güçlü bir yükselişin başlayabilmesi için 745 cent/bushel seviyesinin geçilmesi gerekiyor. Aynı şekilde aralık vadeli mısır fiyatları, FOMC kararı sonrasında artan işlem hacmi ile yükseliş gösterdi. 573 cent/bushel seviyesinin geçilmesi durumunda, yeni bir yükselen trend başlayabileceği beklenmektedir" dedi.

"Pirinç fiyatları FOMC kararına karşı tepkisiz kaldı"

Pirinç fiyatlarının FOMC kararına karşı tepkisiz kaldığını belirten Ergezen, "Bunun nedeni Hindistan, Endonezya ve Çin gibi küresel mısır talebini oluşturan Uzakdoğu ülkelerinin, küresel kriz esnasında yüksek ekonomik performans göstermesinden kaynaklanmaktadır. ABD ekonomisinde görülen iyileşmenin, pirinç talebi üzerinde ciddi bir değişiklik yapması beklenmiyor" şeklinde konuştu.

Ergezen, genel olarak FOMC kararlarının hububat fiyatlarına olan etkisinin ABD Tarım Bakanlığı'nın temmuz ayında açıklayacağı ilerleme ve tahmin raporu sonrasında ortaya çıkacağını ifade ederek, "İlk tepkiler olumlu olsa da, uzun dönemde piyasadaki parasal miktarın azalması, fiyatlar üzerindeki satış baskısının yeniden artmasına neden olabilir" tahmininde bulundu.

"Ekonomik verilere duyarlı olan pamuk fiyatlarının ilk tepkisi olumsuz oldu"

FOMC kararlarının pamuk üzerindeki etkilerine de değinen Ergezen, "New York Ticaret Borsası'nda aralık vadeli pamuk fiyatları, FOMC kararı öncesinde 87,47 cent/libre seviyesine kadar yükselmişken, hemen ertesinde gelen satışlar ile bugün 85,75 cent/libre seviyesine kadar düştü. FOMC kararlarında parasal genişlemenin sona ereceğinin belirtilmesi, ABD ekonomisinde toparlanmaya işaret ediyor. Ekonomik verilere duyarlı olan pamuk fiyatlarının ilk tepkisi ise olumsuz oldu. Bu karar, Hindistan ve Çin gibi pamuk tüketiminin yüksek olduğu ülkelerdeki faizlerin yükseleceği ve artan maliyetler nedeniyle pamuk ticaretinin azalabileceği beklentisine yol açtı. Hindistan ve Çin ikilisinin toplam pamuk üretimi 12,9 milyon tona ulaşıyor. Aynı zamanda Çin Hükümeti'nin uyguladığı politikalar nedeniyle pamuk stokları haziran ayında 50,01 milyon balya seviyesine ulaşmış durumda. Bu rakam Çin pamuk stoklarının dünya içerisindeki payının yüzde 61,6'ya yükseldiğine işaret ediyor" dedi.

Pamuk fiyatlarının, Çin kaynaklı bu talep nedeniyle bir süreden beri yükseliş trendi içerisinde olduğunu anımsatan Ergezen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin kaynaklı yüksek stokların, iyileşen ekonomilerin ihtiyacı olan pamuk talebini karşılayacağı beklenmektedir. Fakat Çin pamuk stok politikasının, FOMC kararları ve parasal genişlemenin sınırlandırılması ile nasıl bir seyir izleyeceği henüz net olarak bilinmiyor. Bu nedenle pamuk talebindeki belirsizlik, FOMC kararları sonrasında satışların artmasına neden oldu."

Şeker ve kahve fiyatlarında ise FOMC kararlarının etkisinin sınırlı kaldığı yorumunu aktaran Ergezen, "Bu soft emtialarda ekonomiye karşı duyarlılığın düşük olması ve daha çok üretim ve talep merkezli dinamiklere göre hareket etmesi, parasal genişleme merkezli gelişmelere karşı verilen tepkiyi azaltmaktadır" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Fed Kararlarının Hububat Fiyatlarına Olan Etkisinde İlk Tepkiler Olumlu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement