Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Gıda Güvenliği Projesi'nin, Türkiye ve AB uygulamalarıyla ilgili işbirliğini kapsadığını belirterek, "Projemizin amacı, gıda güvenliği ve katkı maddeleri konusunda tüketicilere doğru bilgiyi ulaştırmak." dedi.
Holiday Inn Otel'de, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finanse edilerek, Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamına alınan projenin açılış toplantısı düzenlendi.
Tezel, burada yaptığı konuşmada, SETBİR'in 2004 yılından bu yana çeşitli AB projelerinde görev aldığını ve bu projelerin Türkiye ayağını oluşturduğunu hatırlattı. Gıda Güvenliği Projesi'nin bu konuda Türkiye ve AB uygulamalarıyla ilgili iş birliğini kapsadığını bildiren Tezel, "Projemizin amacı, gıda güvenliği ve katkı maddeleri konusunda tüketicilere doğru bilgiyi ulaştırmak. İspanya'dan Valencia Bölgesel Gıda Federasyonu (FEDACOVA) ile proje kapsamında ortağız. Proje dolayısıyla gıda güvenliği ve katkı maddeleri konusunda AB uygulamaları ile bizim uygulamalarımızı karşılıklı değerlendireceğiz. İyi uygulama örneklerini iyileştirme enstrümanı olarak kullanacağız." diye konuştu
Bu konuda gıda sektörü KOBİ'lerine ve tüketicilere yönelik eğitim modülleri, kitapçıklar hazırlayacaklarını anlatan Tezel, hazırlanan internet sitesinde de bu modüllerin yer alacağını ve herkesin kullanımına açık olacağını kaydetti.
Sokakta satılan sütler
Tezel, SETBİR'in süt, kırmızı et ve hayvancılık sektörlerinin tek çatı örgütü olduğunun altını çizerek, sokakta satılan sütlere dikkati çekti. Sokak sütçülüğünü doğal ve organik sütçülük enstrümanları gibi göstermenin "halk sağlığına ihanet" olduğunu savunan Tezel, "Sanayi ölçeğinde çiğ süt alımları düzenli kalite kontrol süreçlerini içerir. Çiğ süt temelli riskler sadece bakteriyel olarak tanımlanırsa, hayvan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç kalıntıları, hayvan yemlerindeki zirai ilaç kalıntıları, sokak sütçüsünün sütün bozulmaması için süte ilave ettiği hidrojen peroksit, ağır metal ve aflatoksin, kostik soda gibi kimyasal maddeler ile hayvan memesinden bulaşabilecek kan pıhtılarının yaratacağı riskleri dikkate almamış oluruz." değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda, Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanı Gökhan Aralan ile Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan da konuya ilişkin bilgi verdi.
SETBİR tarafından yürütülen proje, gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri alanında Türkiye'de ve AB'de çalışma yapan sivil toplum kuruluşları arasında iletişimin ve işbirliğinin güçlendirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda, Türkiye'nin AB üyeliği süreci dahilinde, Türkiye ve AB üye ülkelerindeki gıda sektörüne ait sivil toplumlar arasında karşılıklı iş birliği sağlamak, gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri konularında KOBİ'leri ve tüketicileri bilinçlendirmek amaçlanıyor.
Son Dakika › Ekonomi › Gıda Güvenliği Projesi Açılış Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?