Hsbc'ye Yönelik "Swissleaks" İddiası - Son Dakika
Ekonomi

Hsbc'ye Yönelik "Swissleaks" İddiası

HSBC'nin yaklaşık bin Alman müşterisi daha vergi cezası ile karşı karşıya kalacak.

10.02.2015 16:23

İngiltere'nin en büyük bankalarından HSBC'nin "varlıklı müşterilerinin İsviçre'deki hesapları üzerinden vergi kaçırmalarına yardımcı olduğu" iddiası Almanya'yadaki yansımalarının tahmin edildiğinden daha büyük olduğu iddia edildi.

Alman Spiegel Dergisi, HSBC bankasının hesapları kullanılarak yapılan vergi kaçakçılığına ilişkin bin 136 olayın tespit edildiğini belirterek, bankanın yaklaşık bin Alman müşterisinin daha vergi cezası ile karşı karşıya kalacağını ileri sürdü.

Bankanın eski bilgi işlem çalışanı Herve Falciani tarafından sızdırıldığı iddia edilen ve "Swissleaks" adı verilen belgelere göre, Almanya'dan da 2 bin 106 müşteri belirlendi.

Alman müşterilerin üçte birinin vergi kaçakçılığı yapmak için farklı farklı banka hesap numaraları kullandığı ve 200'den fazla müşterinin de paravan şirketler kullandığı belirtildi.

Alman müşterilerinin HSBC'deki hesaplarının toplam bakiyesinin 3,3 milyar avro olduğu iddia edilerek, ortalama varlık toplamının 1,5 milyon avro olduğu ileri sürüldü.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel vergi kaçakçılığına ilişkin iddiaların araştırılması çağrısında bulundu.

Gabriel HSBC'nin bankacılık faaliyetlerinin araştırılmasını ve sonrasında cezalandırılmasını talep ederek, "Bunun için bütün hukuki imkanlarımız var" diye konuştu.

Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti'nin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Ekonomi Bakanı Norbert Walter-Borjans, Bankanın organize vergi kaçakçılığına alet olmaktan vazgeçmemesi durumunda lisansının iptal edilmesini talep etmişti.

"Swissleaks" adı verilen belgelere göre, bankanın İsviçre'deki merkezinde, İsviçre'den 11 bin 235, Fransa'dan 9 bin 187, İngiltere'den 8 bin 844, Brezilya'dan 8 bin 667, İtalya'dan 7 bin 499, İsrail'den 6 bin 554, ABD'den 4 bin 183, Arjantin'den 3 bin 625, Türkiye'den 3 bin 105 ve Belçika'dan 3 bin 2 hesap bulunuyor. Yaklaşık hacmi 120 milyar doları aşan 30 bin hesap içinde Türkiye'ye ait hesapların hacminin ise 3,4 milyar dolara yaklaştığı belirtiliyor.

İsviçre hükümeti ve HSBC bankası, Herve Falciani'yi bankayı ve müşterilerini zor durumda bırakarak kendi hesabını düşünen bir "suçlu" olarak nitelendiriyor.

Falciani'nin, HSBC'nin İsviçre'deki şubesinde bilgi işlem çalışanı olarak bulunduğu sırada bankanın gizli tutulan müşteri bilgilerine ulaştığı ve bu hesap bilgilerinin detaylarını 2006 yılı sonunda ve 2007 yılının başında bankanın sisteminden kopyaladığı iddia ediliyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hsbc'ye Yönelik 'Swissleaks' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement