İkinci El Oto Pazarı Karıştı - Son Dakika
Ekonomi

İkinci El Oto Pazarı Karıştı

İkinci El Oto Pazarı Karıştı

Sigorta Bilgi Merkezi'nin, Cep Telefonu ile Araçların Hasar Geçmişini Sorgulama Uygulaması Tepki Çekti.

08.02.2010 02:25  Güncelleme: 13:42

Sigorta Bilgi Merkezi’nin, cep telefonu ile araçların hasar geçmişini sorgulama uygulaması, bazı kesimlerin tepkisini çekti. İnternet üzerinde yapılan satışlarda da araç plakaları kapatılmaya başlandı. Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst, hasarlı araçları hasarsız diyerek satanların uygulamadan rahatsız olduğunu söyledi.

SİGORTA Bilgi Merkezi’nin başlattığı plaka yazarak, cep telefonundan kısa mesajla araç hasar geçmişi sorgulama uygulaması, ikinci el otomobil pazarını karıştırdı. Yeni uygulama ile ikinci el piyasada hasarlı araçları, hasarsız diye satmaya çalışanlar Sigorta Bilgi Merkezi’ne tehditler yağdırırken, internet üzerinden yapılan satışlarda ise araçların plakaları kapatılmaya başlandı. Sigorta Bilgi Merkezi Genel Müdürü Mehmet Üst, ikinci el piyasada yılda 3 milyonun civarında aracın el değiştirdiğini belirterek, değişim sırasında birçok kişinin hasarlı araç alımından dolayı mağdur olduğunu söyledi. Hasarsız diye hasarlı araç satışının yaygın olduğunu ifade eden Üst, “Bu mağduriyeti önlemek için geçen yılın ağustos ayında hasar geçmişi sorgulama uygulamasını başlattık. Plaka numarası yazılıp, 5664’e gönderildiğinde o aracın geçmişteki tüm hasar bilgileri, rakamları ve tarihleri ile birlikte cep telefonuna anında geliyor” dedi.

Günde 2500 SMS geliyor

Mehmet Üst, Ağustos ayından bu yana toplam 431 bin kişinin SMS aracılığı ile araç sorgusu yaptığına ve günlük ortalama 2 bin 500 SMS aldıklarına dikkat çekti. Mehmet Üst, uygulamanın Turkcell ile başladığını birkaç gün içinde önce Vodafone’un, ardından da Avea’nın devreye gireceğini ifade ederek, tüm operatörler için SMS numarasının aynı olacağını kaydetti.

Mehmet Üst, bu uygulamanın bazı kesimleri rahatsız ettiğini de vurgulayarak, “İkinci el piyasada hasarlı araçları hasarsız diye satıp, bundan ciddi gelir elde eden kesimler var. Öncelikle bunlar çok rahatsız oldular ve bizi sürekli tehdit ediyorlar. Bir de, internet üzerinden yapılan satışlarda aracın resmi ile birlikte plakası da görülüyor. Hasarsız diye yazıyor ama alıcılar plakayı girip, sorgulama yaptıklarında o aracın hasarlı olduğunu öğreniyorlar. Bu da ilan verenleri rahatsız ediyor. Şimdilerde dikkat ediyoruz, artık verilen ilanlarda plakaların üzeri kapatılmaya başlandı” diye konuştu.

100 araçtan 30’u hasarlı

Mehmet Üst, traktör ve motosikletlerin dışında trafikteki tüm araçların Sigorta Bilgi Merkezi’ne kayıtlı olduğunu da belirterek, şunları söyledi: “Trafiğe kayıtlı 14.5 milyon araç var. Bunun 3 milyonu traktör ve motosiklet. Geri kalan 11.5 milyon araç otomatik trafik sigortası yaptırdığından bizde kayıtlı. Bunların hasar bilgileri de aynı zamanda mevcut. Trafikteki 100 araçtan 25’i de kasko sigortası yaptırdığından bunların da hasar bilgileri var. Dolayısıyla araçların yüzde 93’ü hasar geçmişleri ile bizde kayıtlılar.” Mehmet Üst, Sigorta Bilgi Merkezi verilerine göre trafiğe kayıtlı 11.5 milyon otomobilin yüzde 30’unun hasarlı olduğuna da dikkat çekerek, “Oransal olarak baktığımızda trafikteki 100 araçtan 30’u mutlaka hasarlı” dedi.

Sıfır diye satıyorlar

SİGORTA Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst, ikinci el otomobil pazarında kullanılamayacak hale gelmiş, pert araçların sıfır niyetine satıldığını belirterek, şunları söylüyor: “Aracın sigorta değeri 100 bin TL ise ve o araçta 50 bin TL’lik hasar varsa, sigorta şirketleri buna ticari pert derler. Araç yürüyebilir, tamir edilip, piyasaya çıkabilir. Bir de ağır hasarlı, hurdaya ayrılacak pert araçlar vardır. Bunları piyasaya sürüp, sıfır diye satanları tespit ettik. Bu da genellikle lüks araçlarda oluyor. Aynı model araçlardan bir tanesi önden, diğeri de arkadan ağır hasar almış. Lazerle veya çok özel tekniklerle bu araçları ikiye bölüyor, hangi taraf sağlamsa bunları birleştirip, satıyorlar. Bu vakalar çok ciddi var. Bu araçlar lüks olduklarından mutlaka sigortalılar. Kasko ya da trafik sigortası olmaması mümkün değil. Sigortadan da hasarı alınmıştır. Yani, bize kayıtlıdırlar. Sorgu yapıldığında bu araçların biz pert olup olmadığının bilgisini SMS aracılığı ile veriyoruz.”

Pazarda fazla büyük şirket var

ERGO İsviçre Şirketler Grubu CEO’su Akın Kozanoğlu, sigorta sektöründe fazla sayıda şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek, önümüzdeki dönemde konsolidasyon olabileceğini savundu. Ergo İsviçre Şirketler Grubu CEO’su Akın Kozanoğlu, sigorta sektörünün 2009 yılında kriz ile birlikte son 5-10 yılın en karsız yılını yaşadığını söyledi. Akın Kozanoğlu, sektörde karlılığın çok aşağılara indiğini, bunun da tek nedeninin sadece kriz olmadığını belirterek, “Karsızlığın iki nedeni var. Birincisi, piyasadaki rekabet. Piyasaya, büyümeyi öne alan bazı oyuncular girdi. Bunlar, kardan ziyade büyümeyi ön plana alan oyuncular. Bunların getirdiği rekabet ve piyasanın da büyümemesi nedeniyle karsızlık oluştu” dedi.

Akın Kozanoğlu, karsızlığın nedenlerinden birinin de karşılıklar olduğunu vurgulayarak, son 3-4 yıldır sigortacıların ayırdıkları karşılıklarda Hazine’nin getirdiği bazı değişikliklerin karlar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.

Anadolu Sigorta üretimini artırdı

ANADOLU Sigorta, prim üretimini 2009 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 1 milyar 243 milyon TL’ye çıkarttı. Şirket, 2008 yılında da 1 milyar 162 milyon TL üretim gerçekleştirmişti. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, yangın, kaza, mühendislik, sağlık, tarım ve zorunlu deprem sigortası gibi önemli branşlarda prim artışları gerçekleştirdiklerini belirterek, en yüksek prim üretiminin ise, kaza branşında olduğunu söyledi. Mustafa Su, küresel krizin etkilerinin ciddi bir şekilde hissedildiği bir dönemde elde edilen üretim artışının, şirketin gücünü yansıtması bakımından önemli bir gösterge olduğunu kaydetti. Mustafa Su, özellikle altyapı, insan kaynakları ve iletişim alanında gerçekleştirdikleri yatırımlarla kriz süresince olumlu bir çizgi yakaladıklarını ifade ederek, “Bu rakamlar sektörümüzde, krizin etkilerinin azaldığı yolunda önemli bir adım atıldığını da gösteriyor. Şirket olarak hedefimiz, bu performansı, 2010 yılında da sürdürmek” dedi.

Güvence Hesabı tazminat ödeyecek

GÜVENCE Hesabı, geçtiğimiz hafta Ankara’da bir otomobilin çarparak, kaçması sonucu yaşamını yitiren TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Sevinç Sarı’nın tüm sağlık giderlerini karşılayacak, ailesine de vefat tazminatı ödeyecek. Güvence Hesabı Müdürü Kadir Küçük, yaptığı açıklamada, plakası tespit edilemeyen araçların verdiği zararların Güvence Hesabı kapsamına girdiğini belirterek, “Hesap, trafik sigortasının işlevini gören bir kurum. Eğer çarpan aracın trafik sigortası olsaydı, sağlık giderleri ile ölüm tazminatını sigorta şirketi karşılayacaktı. Ancak çarpan araç tespit edilemediği için biz devreye giriyoruz” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İkinci El Oto Pazarı Karıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement