İş Fırsatları Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İş Fırsatları Toplantısı

İş Fırsatları Toplantısı

Ekonomi Gazetecileri Derneği Doğu Akdeniz Temsilcisi Mehmet Uluğtürkan, bölgenin Irak pazarından daha fazla pay alabilmesi için kentlerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

06.07.2013 15:53

Ekonomi Gazetecileri Derneği Doğu Akdeniz Temsilcisi Mehmet Uluğtürkan, bölgenin Irak pazarından daha fazla pay alabilmesi için kentlerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Türkiye Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin işbirliğinde gerçekleştirilen 'İş Fırsatları Toplantısı'na, Ekonomi Gazetecileri Derneği Doğu Akdeniz Temsilcisi Mehmet Uluğtürkan da katıldı. Refleks Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmenliği'ni yürüten Uluğtürkan, toplantıda Kuzey Irak izlenimlerini paylaştı. Uluğtürkan, "Kişi başına 300 dolardan 6 bin dolara çıkmış bir Irak'la karşı karşıyayız. Uzmanların 3 yıl sonra kişi başına düşen geliri 10 bin dolara çıkacağını tahmin ettikleri Kuzey Irak'a bölge olarak sadece ihracat değil, tatil, sağlık ve eğitim olanaklarımızı da sunmalıyız" dedi.

HER ŞEYİ ALIYORLAR

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Dr. Günay Çerkez, Türkiye Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) Başkanı Ferudun Gündüz, oda ve derneğin yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda Kuzey Irak pazarından daha çok pay alabilmek için yapılması gerekenleri anlatan Mehmet Uluğtürkan, "Irak, iğneden ipliğe her ürünü satın alan bir ülke. Ancak, bu durumu uzun süreli olarak düşünmek doğru olmaz. Zira Kuzey Irak Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi'yle yaptığım röportajdan aldığım önemli bilgilerin olduğunu düşünüyorum. Bakan Çelebi, yakın bir süre sonra gümrük vergilerini artıracaklarını, kendi ülkelerinde üretimi destekleyeceklerini söyledi. O zaman bizim işadamlarımızın orada üretmesi, yerel partnerlerle işbirliği yapması daha avantajlı olacak. Şimdiden bu yönde hazırlık yapılmasında yarar var" diye konuştu.

EN POPÜLER SEKTÖR İNŞAAT

Yeniden yapılanan Kuzey Irak'ta halen en popüler sektörün inşaat olduğuna vurgu yapan Uluğtürkan, "Yaklaşık 300 sektörün canlanmasını sağlayan inşaat faaliyetleri Irak'ta hızla devam ediyor. Iraklı yetkililer yeni yaşam alanlarının kurulmasıyla ilgili Türkiye'den güçlü firmaları beklediklerini ifade ediyorlar. Eğer büyük değilsek konsorsiyumlarla Irak'tan iş alma modeline gidilmeli. Yoksa oradaki projeleri Avrupalı ve Uzakdoğulu firmalara kaptırabiliriz" şeklinde konuştu.

MUTLAKA AVUKATLA ÇALIŞIN

Kuzey Irak pazarında en önemli unsurlardan birinin de hukuki konular olduğuna dikkat çeken Uluğtürkan, "Gerek Irak'la yaptığınız ticarette gerekse orada yaptığınız yatırımlarda mutlaka bir avukat ve mali müşavirle çalışın. Eğer bunu yapmazsanız ortaya çok vahim sonuçlar çıkabilir. Ancak, sözleşme kuralları tam belirlenmiş işlerde Kuzey Irak Hükümeti yerli yabancı ayrımı yapmadan sizin yanınızda oluyor" dedi.

Uluğtürkan, Mersin, Adana ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti işadamlarının işbirliği yaparak Irak pazarından sağlık turizmi, eğitim, tatil ve tarımsal ihracat sektörlerinde çok başarılı projelere imza atabileceğini söyledi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İş Fırsatları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement