İsedak 30. İzleme Komitesi Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İsedak 30. İzleme Komitesi Toplantısı

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Ticari işbirliğimizin güçlendirilmesi bağlamında İSEDAK'ın en önemli projesi olan TPS OIC'in hayata geçirilmesi önemli bir görev olarak önümüzde bulunmaktadır" "Projenin bir an önce işlerlik kazanması için anlaşmaya taraf ülkelerimiziyükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyorum"

07.05.2014 11:05

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 30. İzleme Komitesi Toplantısı, Ankara'da başladı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sheraton Otel'de gerçekleştirilen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, küresel ekonomik ve sosyal gelişmeleri değerlendirmenin, çalışmalara ışık tutması bakımından önem arz ettiğini söyledi.

Son 5 yılda, başta ABD ve Avro bölgesi ülkelerinde uygulanan eşzamanlı parasal genişleme ve ekonomiyi canlandırma paketlerinin etkisiyle krizin daha da derinleşmesinin engellendiğini dile getiren Yılmaz, "2012'de yaşanan Avro bölgesindeki durgunluk, ABD'deki mali uçurum tartışmaları ve aşağı yönlü risklerin ardından, 2013'te küresel ekonomik görünüm gelişmiş ülkelerden kaynaklı olarak genel itibariyle güçlenmiş durumdadır" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde küresel ekonomiyi etkileyecek iki temel unsurun, ABD'nin para politikaları konusundaki yaklaşımı ve gelişmekte olan ülkelerin dış dengelerini düzeltmek için tasarruf oranlarını artırmaları ve yapısal reformlarını sürdürmeleri olacağına dikkati çeken Yılmaz, ekonomik iyileşmenin sınırlı kalacağı beklentisiyle, 2014 yılı büyüme tahmininin dünyada yüzde 3,6, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranının ise yüzde 4,9 olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

İİT üyesi ülkelerde 2013'te yaklaşık yüzde 4,3 gerçekleşen büyümenin, 2014 itibariyle yüzde 4,6 olmasının öngörüldüğünü dile getiren Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde İİT üyesi ülkelerin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin dış dengelerini düzeltmek üzere yapısal reformları hayata geçirmeleri büyük önem taşımaktadır" dedi.

Dünya ticaret hacmindeki dalgalanmanın sürdüğünü belirten Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerin şoklara karşı daha dayanıklı olmaları için güçlü kamu dengesi ve sahip oldukları döviz rezervleri yanında, güçlü ve dengeli büyümeye dayalı uluslararası işbirliğinin arttırılmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ticari işbirliğimizin güçlendirilmesi bağlamında İSEDAK'ın en önemli projesi olan TPS-OIC'in hayata geçirilmesi önemli bir görev olarak önümüzde bulunmaktadır. Ancak, TPS-OIC'in hayata geçirilmesinde beklentilerimizin gerisinde bulunmaktayız. Bu aşamada, TPS-OIC'inoperasyonel hale gelmesi için her 3 anlaşmayı da imzalayan 10 devletin taviz listelerini sunmaları gerekmektedir. Halihazırda TPS-OIC Anlaşmalarının imza ve onay sürecini tamamlayan ülkelerden 9'u taviz listelerini sunmuş bulunmaktadır. Bu önemli projenin bir an önce işlerlik kazanması için anlaşmaya taraf ülkelerimiziyükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyorum."

Turizm alanındaki işbirliği kapsamında İİT/İSEDAK Özel Sektör Turizm Forumunu önemli bulduğunu vurgulayan Yılmaz, üye ülkelerin turizm alanında özel sektör temsilcilerini bir araya getiren forumun politika yapıcılara özel sektörün bakış açısını yansıtması bakımından önemli bir işlev gördüğünü düşündüğünü kaydetti.

Önümüzdeki İSEDAK Toplantısının Bakanlar görüş alışverişi oturumunda üye ülkelerde turizm sektörünün gelişiminde kamu-özel ortaklığının rolü konusunun görüşüleceğini anlatan Yılmaz, bu çerçevede, üye ülkeleri yapılacak hazırlık çalıştayına aktif şekilde katılmaya davet etti.

Yaşanan ekonomik krizlerin, finans piyasalarının güçlendirilmesinin ve denetlenmesinin önemini ortaya koyduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu anlamda, ülkelerimizin finansal piyasalarının sağlamlaştırılması bakımından mali işbirliğini derinleştirmeleri önem taşımaktadır. Üye ülkelerimizin borsaları arasında işbirliğini güçlendiren İİT Üyesi Ülkeler Menkul Kıymetler Borsaları Forumu ve sermaye piyasalarını düzenleyici kurumlarını biraya getiren İSEDAK Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumları Forumunun çalışmalarında çok önemsediğimi belirtmek isterim. Ayrıca, üye ülkelerin Merkez Bankalarının temsilcilerini her yıl düzenli olarak buluşturan İİT Merkez Bankaları ve Para Otoriteleri Toplantıları çerçevesinde de uluslararası finans gündemindeki güncel konuların ele alınması bu alandaki işbirliği çabalarımızı güçlendirmektedir. Bu vesileyle, bir kez daha üye ülkelerimizi anılan forumlar kapsamındaki işbirliği imkanlarından daha fazla yararlanmaya çağırıyorum."

Yoksulluğun dünya gündeminde olduğu gibi İSEDAK'ta da önemli sorun alanlarından biri olduğuna dikkati çeken Yılmaz, üye ülkelerin yoksullukla mücadele gayretlerinde İslam Kalkınma Bankası bünyesinde oluşturulan Kalkınma için İslam Dayanışma Fonu ve Afrika'nın Kalkınması için Özel Fon gibi kaynaklardan ve SESRIC'in yürüttüğü İİT Mesleki Eğitim Programından (OIC-VET) ülkelerin etkin bir şekilde istifade etmelerinin önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, söz konusu fon ve programların etkin bir şekilde uygulanmasıyla bölgede yoksulluğun azaltılması kapsamında önemli mesafeler kat edileceğini belirtti.

Ülkelerin sosyal gelişmelerini ortaya koyan İnsani Kalkınma Endeksine göre bireylerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasında dünya ortalamasına yakın gözüken İİT üyesi ülkelerin, özellikle kurumsal gelişme ve sosyal içerme kategorilerinde önemli eksiklikleri bulunduğunu anlatan Yılmaz, "Küresel kalkınma gündeminin tartışıldığı BM 2015 sonrası süreci (post-2015) ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde öne çıkan konuların İİT üyesi ülkeler için de önem arz ettiğini görüyorum. Yoksulluğun yok edilmesi, sürdürülebilirliğin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla ele alınması, iyi yönetişim ve katılımcılık, istihdamın artırılması ve küresel işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi öne çıkan konulardır. Bu kapsamda, gerek küresel ölçekte, gerekse İslam ülkeleri olarak kendi aramızda bu süreci değerlendirmemiz ve sorunlarımızı 2015 sonrası kalkınma gündemine taşımamız önem arz etmektedir" diye konuştu.

İSEDAK program ve projelerinin etkinliği, ekonomik ve ticari işbirliği alanındaki girişimlerin başarısının üye ülkelerin sahiplenmesiyle yakından ilgili olduğunu ifade eden Yılmaz,  "Türkiye Cumhuriyeti olarak biz, İSEDAK faaliyetlerine verdiğimiz desteğimizi arttırarak sürdüreceğiz" dedi.

Yılmaz, 29. İSEDAK Toplantısında İzleme Komitesi üyeliğine seçilen Endonezya, Nijer ve Kuveyt'i ve yeniden raportörlüğe seçilen Pakistan'ı tebrik etti.

Toplantının ilk gününde gündemdeki konular görüşülecek, ikinci gün ise kapanış oturumu gerçekleştirilecek.

Toplantıda, İSEDAK'ın üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alınacak ve 30. İSEDAK Bakanlar Toplantısının taslak gündemi hazırlanacak. Toplantıya, daimi başkan Türkiye'nin yanı sıra 30. İzleme Komitesi üyeleri Suudi Arabistan, Filistin, Mısır, Kuveyt, Endonezya, Nijer, Katar, Mali, Kazakistan ve Pakistan'dan temsilciler ile Irak temsilcisi gözlemci olarak katıldı.

Güney Amerika'dan Afrika'ya, Orta Doğu'dan Orta Asya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı temsil eden İSEDAK, üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek ve yoğunlaştırmak için çaba sarf ediyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İsedak 30. İzleme Komitesi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement