İstanbul'un Finans Merkezi Olması İçin Çalışmalar Sürüyor" - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul'un Finans Merkezi Olması İçin Çalışmalar Sürüyor"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: İstanbul Taksim bölgesi arşiv Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç'in konuşması BİST açılış arşiv Merkez Bankası binası arşiv Bankalar arşiv "İstanbul'un finans merkezi olması için çalışmalar sürüyor" Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç: "İstanbul'un finans merkezi olması için çalışmalarımız devam ediyor.

12.03.2016 11:38

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

İstanbul Taksim bölgesi arşiv

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç'in konuşması

BİST açılış arşiv

Merkez Bankası binası arşiv

Bankalar arşiv "İstanbul'un finans merkezi olması için çalışmalar sürüyor"

Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç:

"İstanbul'un finans merkezi olması için çalışmalarımız devam ediyor. İş birliklerimizi ne kadar geliştirir, ne kadar çok yatırımcıyı İstanbul'a çekersek, şehrin finans merkezi olması yolunda o kadar hızlı ilerlemiş oluruz"

"Onlar (İngiltere), uluslararası piyasa ve daha önde bir finans merkezi oldukları için Körfez fonlarını çekme noktasında bizden daha ilerideler. Gelecekte yapacağımız çalışmalarla başta Körfez fonları olmak üzere diğer ülke fonlarını da aktaracağımızı ümit ediyorum"

LEJLA BİOGRADLİJA - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Tuncay Dinç, İstanbul'un finans merkezi olmasına yönelik mevzuat çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "İş birliklerimizi ne kadar geliştirir, ne kadar çok yatırımcıyı İstanbul'a çekersek, şehrin finans merkezi olması yolunda o kadar hızlı ilerlemiş oluruz" dedi.

Saraybosna Borsasında İslami endeksin oluşturulmasına yönelik anlaşmanın imzalandığı törene katılmak üzere Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Tunç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İstanbul piyasalarının diğer dünya piyasaları ile entegre olması gerektiğine işaret eden Dinç, yatırımcıların önündeki bazı engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Dinç, İstanbul'un doğal bir merkez olduğuna işaret ederek, "Yatırımcıların önündeki engelleri kaldırmak için mevzuat çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda yapılmış aksiyon planı var. Bunun yanı sıra Borsa İstanbul olarak kendi uluslararası ortaklarımızla birlikte ilişkilerimizi de geliştiriyoruz" dedi.

Uluslararası anlamda iş birliklerini geliştirmek ve daha çok yatırımcıyı İstanbul'a çekmenin önemine değinen Dinç, "İstanbul'un finans merkezi olması için çalışmalarımız devam ediyor. İş birliklerimizi ne kadar geliştirir, ne kadar çok yatırımcıyı İstanbul'a çekersek, şehrin finans merkezi olması yolunda o kadar hızlı ilerlemiş oluruz" şeklinde konuştu.

" Türkiye'de, faizsiz finansı desteklenmek istiyoruz"

Faiz hassasiyeti olan yatırımcıların borsada yatırım yapmaları konusuna dikkati çeken Dinç, "Türkiye'de, faizsiz finansı desteklemek istiyoruz. Faizsiz finans dediğimiz şey aslında varlığa dayalı bir finansman yönetimidir. Ülkelerin finansal yönetimlerine baktığımız zaman genellikle borca dayalı işlem uyguladıkları görülmektedir" diye konuştu.

Piyasaların aktif olarak kullanıldığı, riskin eşit şekilde yatırımcı ve girişimci arasında paylaşıldığı ve ekonomide kırılganlığı azaltacak bir sistem oluşturmak istediklerini anlatan Dinç, "Borsa İstanbul olarak, bu nedenle bu işin içerisindeyiz. Çünkü sermaye piyasaları da bunun bir parçası olarak görülüyor" ifadesini kullandı.

Varlığa dayalı modellerin hayata geçirilmesi

Öte yandan, katılım endeksinin iyi bir pazarlama faaliyeti ile desteklenmesi gerektiğini belirten Dinç, Türkiye'de bununla ilgili borsa yatırım fonunun oluşturulduğunu ama yürümediğini söyledi.

Dinç, "Yürümemesinin nedeni katılım endeksinin oluşum yapısıyla ilgili bir durumdu. Önümüzdeki günlerde katılım bankaları ve aracı kuruluşlarla yeni bir endeks çalışması yapacağız. Bu noktada, hem piyasa yapıcılığı dediğimiz konuyu hem de pazarlama faktörünü dikkate almak ve daha fazla gayret göstermek gerekiyor" yorumunu yaptı.

Katılım bankacılığının ise toplam bankacılık içerisinde etkisinin artacağını ancak finans sektöründeki paylarının azalacağını ifade eden Dinç, katılım bankacılığının sunduğu kar-zarar ortaklığı modeline ihtiyaç olduğunu, bu nedenle de gelişimini desteklediklerini söyledi.

Diğer finansal kuruluşlara varlığa dayalı modelleri hayata geçirmeleri noktasında çağrıda bulunan Dinç, "Bunlar olduğu takdirde Türkiye'de katılım finansmanı konusunda önümüzdeki dönemde çok daha fazla ürün verecektir" diye konuştu.

Dinç, İngiltere'nin İslami finansta öncülük etmesi konusuna ilişkin olarak da "Onlar, uluslararası piyasa ve daha önde bir finans merkezi oldukları için Körfez fonlarını çekme noktasında bizden daha ilerideler.Gelecekte yapacağımız çalışmalarla başta Körfez fonları olmak üzere diğer ülke fonlarını da aktaracağımızı ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

Saraybosna'da teknoloji merkezi

Dinç, iki ay önce Bosna Bank International (BBI) ile ortak bir proje başlattıklarını ifade ederek, "BBI çalışanlarını Borsa İstanbul'a getirerek çeşitli eğitim programları sunduk. Projenin uzantısı olarak önümüzdeki dönemde Saraybosna Borsası çalışanlarına da eğitim vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Saraybosna'da teknoloji merkezi kurmak istediklerini belirten Dinç, bu şekilde hem Bosna Hersek'te iş alanı yaratmayı hem de kalifiye gençler yetiştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Dinç, Bosna Hersek'teki iş pazarı dağılımı sebebiyle var olan kalifiye gençlerin Avrupa ülkelerine gittiğini söyleyerek, "Amaçlarımızdan birisi gençleri burada tutabilmektir" dedi.

İstanbul\'un Finans Merkezi Olması İçin Çalışmalar Sürüyor"
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstanbul'un Finans Merkezi Olması İçin Çalışmalar Sürüyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement