İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi - Son Dakika
Ekonomi

İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni genel olarak üretim anlamında çok olumlu bulduğunu belirterek, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) için ayrıca teşekkür ettiğini söyledi.

02.04.2015 12:44

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi,  İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni genel olarak üretim anlamında çok olumlu bulduğunu belirterek, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) için ayrıca teşekkür ettiğini söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nde (ASKON) düzenlenen "2015 yılı hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün durumu ve gelecek vizyonu" konulu panelde konuşan Tanrıverdi, panelin ardından bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi"ne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Genel olarak pakete bakıldığında üretim anlamında çok olumlu bulduğunu vurgulayan Tanrıverdi, tek tek bakıldığında da işgücü desteğinin tabana yayılmasının anlaşıldığını, bunun da çok önemli olduğunu söyledi.

Tanrıverdi, paketin hızlı şekilde hayata geçirilmesi halinde çok olumlu neticeler alınabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle bu sene çok ciddi sıkıntılar olacak gibi gözüküyor, birtakım sorunları çözmek adına paketin hızlı hayata geçmesi önemli. Yatırımlara daha çok vergi indirimi sağlanması kısmı bizim de talep ettiğimiz, beklediğimiz bir şeydi. Şimdi yatırım yapmak biraz daha kolaylaşacak. Burada önemli olan ekonomik güvenin de sağlanması lazım. Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimi ile ilgili Başbakan'ımızın bir açıklama yapmasında fayda görüyorum. Daha sonraki istikrarın devam edeceğine dair ya da ekonomi yönetimini kimlerden düşündüğü noktasında bir açıklama da bu vergi indirimi ile birlikte insanları daha hızlı teşvik edecek.

Önümüzdeki dönem, seçim sonrası için ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı konusu insanların kafasında var şu an. Ali Babacan gibi bir ismin devam etmeyeceği ya da devam edeceği açıklamasının yapılması çok önemli. Kişilerin paylaşılmasının ekonomiyi daha da rahatlatacağını düşünüyorum. Bu açıklamayla bu paket çok daha hızlı etki gösterir, yoksa insanlar yatırım için seçim sonrasını bekleyecekler."

İthalattaki KKDF oranının düşürülmesine ilişkin özellikle teşekkür etmek istediğini söyleyen Tanrıverdi, bunun sanayici için çok önemli olduğunu, firmaları ciddi şekilde rahatlatacağını bildirdi.

Hazine destekli kefaletin kapsamının yükseltilmesini de çok olumlu bulduğunu bildiren Tanrıverdi, bürokrasinin azaltılması durumunda daha iyi olacağını, taşınırların teminatlandırılması konusunda da hızlı şekilde düzenlenme yapılması durumunda üreticinin şu dönemdeki sıkıntılarını kapatabileceğini ifade etti.

Büyüme hedefi

Hikmet Tanrıverdi, Başbakan Davutoğlu'nun "yüzde 4'lük büyüme hedefine rahatlıkla ulaşılacağı" sözleri hakkında da şu görüşleri paylaştı:

"Bu önlemlerin büyümeye etkisi çok hızlı gözükmeyebilir, 1 puan artırabilir, bunu başka şeylerle de desteklemek lazım. Türkiye'nin tekrar vergi düzenini bir gözden geçirmesi lazım. Ek vergiler, dolaylı vergiler gibi konuların yeniden gözden geçirilmesi durumunda, o zaman bu yüzde 4'lük büyümenin üstüne çıkabiliriz. Türkiye bu yıl yüzde 4'ün üzerinde büyüme istiyorsa ihracatı artırmalı, bunun için de vergilerin gözden geçirilmesi gerekli. Dahilde işleme sisteminin de bu düzen üzerine hızlı şekilde gündeme getirilmesi gerek."

Tanrıverdi, gümrük konusunda tıpkı AB'deymiş gibi, AB kurallarının uygulanması durumunda büyümenin bu sene yüzde 5'leri geçeceğini söyledi.

"Mayıstan sonra sektör olarak ihracatta biraz daha artıya geçeriz"

Hikmet Tanrıverdi, panelde yaptığı konuşmada da sektörün genel durumu ve gelecek vizyonu hakkında bilgi verdi.

Sektörün Türkiye'nin ihracatının lokomotifi olduğunu dile getiren Tanrıverdi, hazır giyim sektörünün üretim ve istihdamda gıdadan sonra en büyük imalat sanayi kolu olduğunu söyledi.

Üretimde 500 bin kişiye iş verdiklerini hatırlatan Tanrıverdi, "Perakendeyle birlikte çalışan sayımız 1,5 milyonu geçti. Yüzde 50'lik oran ile kadın istihdamında lideriz. 2023 yılı hedefimiz ise üretimde ilave 1 milyon, toplamda 3 milyon kişiyi istihdam etmek" dedi.

Tanrıverdi, sektörün ihracat rakamlarına değinerek, şunları söyledi:

"2015 yılının ilk üç ayında bir önceki yılın eş dönemine göre toplam hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 14,8 azalmış görünmektedir. Ancak parite etkisini de hesap edersek azalış oranı yüzde 3,9 olacaktır. 2015 yılında ihracatı etkileyen faktörlere bakarsak, avro değeri aynı kalırken dolar kurundaki artış ihracatın yüzde 75'ini AB ülkelerine yapan sektörümüzün ihracat rakamlarını istatistiki olarak negatif yönde etkiliyor. 2015 ocak-mart döneminde paritenin negatif etkisi yüzde 17,6 ve bu parite etkisinden arındırıldığında ihracat düşüşü yüzde 3,9'a geriliyor. AB ülkelerinde yaşanan ekonomik durgunluk ve Rusya'nın içinde bulunduğu durum, ihracatımızı etkileyen diğer faktörler arasında."

Tanrıverdi, 2015 yılının ikinci yarısında toparlanmanın başlayacağını belirterek, "Devlette ve bizde irade olduğu sürece 2023 hedefi 500 milyar dolar ihracata ulaşırız, geçeriz de. 2017 yılında 30 milyar dolar, 2023 yılında 60 milyar dolar ihracata ulaşacağız. Bu yıl mayıstan sonra sektör olarak ihracatta biraz daha artıya geçeriz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement