Kapıkule'de 12 Kilometre Tır Kuyruğu - Son Dakika
Ekonomi

Kapıkule'de 12 Kilometre Tır Kuyruğu

Kapıkule\'de 12 Kilometre Tır Kuyruğu

Engin ÖZMEN/EDİRNE, (DHA) KAPIKULE Sınır Kapısı yurt dışına çıkmak isteyen ihracat yükü taşıyan 500 TIR, yaklaşık 12 kilometre kuyruk oluşturdu.

05.07.2010 18:57

Engin ÖZMEN/EDİRNE, (DHA)

KAPIKULE Sınır Kapısı yurt dışına çıkmak isteyen ihracat yükü taşıyan 500 TIR, yaklaşık 12 kilometre kuyruk oluşturdu. Hava sıcaklığının 20 dereceyi bulduğu Edirne'de TIR sürücüleri kuyruğa tepki gösterdi.

İhracat yüklerini yetiştirmek isteyen yaklaşık 500 TIR, Türkiye'nin en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule'de 12 kilometre kuyruk oluşturdu. Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı'nda gümrük şefi ve 1 polis şefininin rüşvet operasyonun düzenlendiği geçen haftadan bu yana kuyruklar uzadı. TIR sürücüleri bu duruma tepki gösterirken, gümrük kapılarından rüşvet vermeden geçemediklerini söyledi.

TIR'larda uyuyarak sıranın kendilerine gelmesini bekleyen 20 yıllık sürücü İbrahim Kıyısı, 3 günden bu yana kuyrukta beklediğini söyledi. Kıyısı, "3 gündür kuyruktayım. Stres içerisinde bekliyor, çile çekiyoruz, araçlardan ayrılamıyoruz. Evim Edirne'de olmasına rağmen gidemiyorum. Artık bir kolaylık sağlansın yeter artık" dedi. TIR şoförü Adnan Oray ise Bulgaristan Sınır Kapısı'nda rüşvet verdiklerini öne sürdü. Görevlilere 5- 20 euro rüşvet vermek zorunda kaldıklarını belirten Oray, "Bulgaristan'a görevliler her geçtiğimizde para alıyordu. Şimdi operasyon yapmışlar. Romanya ve Ukrayna, Rusya'da da rüşvet veriyoruz. Vermeyince bir çok sıkıntı çekiyoruz" dedi.

Avrupa'ya 20 yıldan bu yana yük taşıdığını belirten Kadir Yalçın, "Bulgaristan'a girdiğinde elimiz de cebe gidiyor. Faturaya ayrı para veriyoruz. Giriş- çıkış gümrüğü her şey para. Her araç en az 100 euro veriyoruz. Avrupa'da 1 kuruş almazlar. Vereceğim parayı ayırdım. Şimdiden cebimde duruyor" diye konuştu. Sırada beklerken kendi aralarında toplanarak sohbet eden sürücüler Kapıkule Sınır Kapısı çevresindeki tesis olmadığı için kendi yaptıkları yemekleri yiyorlar.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ise kuyruğun Bulgaristan gümrüğünden kaynakmlandığını söyledi. Bulgar gümrük yetkilileri ile bir toplantı yaptıklarını belirten Vali Yardımcısı Sürmen şöyle konuştu:

"Türkiye'ye girişte problem yok ancak. Bulgaristan'a giden TIR'larda sıkışma var. Bulgaristan gümrük polis şefi ve yetkilileri sözlü olarak görüşme yaptık. Buradaki TIR kuyruklarını gösterdik. Geçen hafta gümrük idarelerinde üst düzey değişiklik yapıldığı söylediler. 8-10 saatlik yavaşlama olduğunu ve günümüze yansıdığı söylendi. Bu konuda alışılmış bir kuyruk değil. İlk kez 12-16 kilometre kuyruk oldu. Bu yavaşlamanın giderileceğini Bulgar yetkililer ifade etti."

2 GÜNDE 10 BİN YOLCU

Hafta sonları Avrupa'da çalışan Türk işçilerinin yoğun olarak geldiğini belirten Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, geçen hafta sonu 10 bin giriş yapıldığını söyledi. Sürmen, "Toplu olarak yol arkadaşı ve güvenlik düşünerek beraber geliyorlar. Geçen hafta 2 gün içerisinde günde 5 bin kişi giriş yaptı. Yani 2 günde 10 bin giriş oldu. Bekleme söz konusu değil. Çok yoğunluk olursa 12 peron olan sayımızı 24'e çıkarabiliriz. Türkiye'ye yolcu girişi bakımından bir sıkıntı yok" dedi.

UYDU ANTENLİ TIR

Yurt dışına çıkmak için bekleyen TIR'lar arasında çekicinin üzerine çanak anten taktıran TIR sürücüsü dikkat çekti. 22 yıldan bu yana TIR sürücülüğü yapan 49 yaşındaki İsa Balcı, takip ettiği dizileri kaçırmamak için aracına çanak anten taktırdığını söyledi. Özellikle Aşk-ı Memnu dizisinin fanatiği olduğunu belirten Balcı, şunları söyledi:

"Takip ettiğim diziler var. O zamanlar TIR'ı kenara çekip izliyorum, sonra yoluma devam ediyorum. Benim için ehliyetim, pasaportum ve çanak antenim bunlar olmazsa olmazım" diye devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kapıkule'de 12 Kilometre Tır Kuyruğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement