Mersin başta olmak üzere Çukurova yöresinde tarıma elverişsiz arazilerde dahi kendiliğinden yetişen, halk arasında "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak bilinen dikenli incirin en iyi çeşidinin tespiti için yürütülen projede Anamur'dan iki genotip "ümit var" olarak belirlendi.
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle yaklaşık 5 yıl önce başlatılan "Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Dikenli İncir, Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası, Değerlendirilmesi ve Çeşit Olabilecek Tiplerin Belirlenmesi Projesi" tamamlandı.
EN İYİ İKİ TÜR KEŞFEDİLDİ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda meyve kalitesi ve verim açısından en iyi iki tür tespit edildi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde projeyi yürüten ziraat yüksek mühendisi Cengiz Türkay, Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'den seçilen 103 dikenli incir genotipinden meyve örneği alınarak laboratuvarda analizlerinin yapıldığını söyledi.
ÇALIŞMA EKONOMİK DEĞERİNE KATKI SAĞLAYACAK
Analizler sonucu çeşit olabilecek genotiplerin belirlendiğini aktaran Türkay, Anamur bölgesinden alınan iki genotibin meyve kalitesi ve verim açısından "ümit var" olarak belirlendiğini bildirdi.
Genetik kaynak parseline alınan genotiplerin tescili için çalışma başlatıldığını ifade eden Türkay, çalışmanın yöre çiftçisine büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.
ÖNCEDEN SADECE ÇUKUROVA'DA TÜKETİLİYORDU
Türkay, dikenli incirin kayalık alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişip yöre halkına önemli gelir kaynağı sağladığını belirterek, geçmiş yıllarda sadece Çukurova'da tüketilen dikenli incirin son dönemlerde büyük illerdeki marketlerde de yerini almaya başladığı dile getirdi.
Dikenli incirin meyvelerinin taze tüketilebildiği gibi kurutularak, reçel ve marmelata işlenerek, pestil, lokum ve benzeri şekerli ürünlere dönüştürülerek de satılabildiğini kaydeden Türkay, "Bu meyve tarımsal açıdan elverişsiz topraklarda yetiştirilebiliyor. Diğer meyve türlerinin yetiştirilemediği kurak alanların tarıma ve milli ekonomiye kazandırılması açısından bu projemiz büyük önem arz ediyor. Kaliteli çeşitlerinin tespiti ve tescili ürünün ekonomik değerine de katkı sağlayacak" dedi.
GÜÇ VE ZİNDELİK VERİYOR
Türkay ayrıca, C vitamini yönünden zengin olan meyvenin güç ve zindelik verip, sindirim sistemini rahatlattığının bilindiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › 'Kaynana Dili'nin DNA'sı Çıkarıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?