Kısa Süreli Elektrik ve Gaz Kesintisi "Normal" - Son Dakika
Ekonomi

Kısa Süreli Elektrik ve Gaz Kesintisi "Normal"

Kısa Süreli Elektrik ve Gaz Kesintisi "Normal"

HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi Uzmanı Ertem: "33,6 trilyon metreküple dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip ülkesi İran da aynı sıkıntıları yaşıyor.

17.12.2013 11:25

SEVAL OCAK ADIYAMAN - Hazar Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (HASEN) Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi Uzmanı Cemil Ertem, "33,6 trilyon metreküple dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip ülkesi İran da aynı sıkıntıları yaşıyor. Avrupa'da da her yıl kış ayında artan gaz tüketiminin karşılanamaması nedeniyle benzer sorunlar yaşanıyor. Kısa süreli bu tür elektrik ve gaz kesintileri yaşanabiliyor" dedi.

Ertem, günlük doğal gaz tüketiminde meydana gelen artış ve elektrik kesintilerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de doğal gaz arzının tüketimi karşılayamadığına işaret eden Ertem, aşırı soğukların başlamasıyla doğal gaz tüketiminin günlük 200 milyon metreküp seviyelerine yükseldiğini, bunun büyük bölümünün çevrim santrallerinde elektrik üretimi için kullanıldığını anlattı.

Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 42'sinin doğal gazdan sağlandığını, aşırı soğuklarla birlikte elektrik tüketimindeki artışa ek olarak konutlarda kullanılan doğal gaz miktarının arttığını belirten Ertem, "Bu tüketimin artmasıyla santrallere gelen ikincil yakıta geçilmesi yönündeki direktif sonrası bazı santrallerde üretim aksamaları meydana gelmeye başladı. Bunun sonucunda dağıtım şirketleri de sistem dengelerini bozmamaya gayret ediyor. Ayrıca ağır kış şartlarına bağlı olarak iletim hatlarında meydana gelen aksamalarda kesintilere neden oluyor. Kış şartlarına bağlı olarak yaşanan geçici bir durum bu" diye konuştu.

Aynı sıkıntının başka ülkelerde de yaşandığına dikkati çeken Ertem, şöyle devam etti:

"33,6 trilyon metreküp gaz rezerviyle dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip ülkesi olan İran da aynı sıkıntıları yaşıyor. İran Petrol Bakan Yardımcısı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ağır kış şartları nedeniyle tüketim artışına bağlı olarak İran'da konutlara, sanayi ve elektrik santrallerine yönelik gaz akışında yaşanacak olası kesintilere karşı halkı uyarmış ve gaz tüketimini ekonomik olarak yapmalarını istemişti. Avrupa'da da her yıl kış ayında artan gaz tüketiminin karşılanamaması nedeniyle benzer sorunlar yaşanıyor. Kısa süreli bu tür elektrik ve gaz kesintileri yaşanabiliyor."

" Katar'dan 350 milyon dolarlık LNG siparişi"

Ertem, nükleer santraller ve TANAP'ın Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin sağlanmasında çok önemli ve gerekli projeler olduğunun altını çizerek, Azerbaycan'ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılacak gazı Türkiye'ye ulaştıracak TANAP'ın, Türkiye'nin artan doğal gaz ihtiyacının uygun fiyatla karşılanması ve sürdürülebilir arz güvenliğinin sağlanması için ne kadar önemli bir proje olduğunu bir kere daha gösterdiğini vurguladı. 2018'de TANAP'tan ilk gaz akışının başlayacağını, Türkiye'nin TANAP üzerinden yıllık 6 milyar metreküp ek gaz tedarik etme imkanı elde edeceğini anlatan Ertem, Rusya ve Japonya ile anlaşmaları imzalanan nükleer santrallerin, elektrik üretiminde kaynak çeşitliliği ve arz güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra elektrik fiyatları açısından da önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Kesintilerin geçici olduğuna işaret eden Ertem, "Doğal gaz ile çalışan santrallerin doğal gazdan ikincil yakıta geçmesi Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezinde (PMUM) elektrik fiyatlarının artmasına neden oldu. Bu artışlar kalıcı artışlar değil. Üretim ve arz normale seyrine döndükten sonra tekrar normal seviyelerine gerileyecektir. Aynı şekilde elektrik kesintileri ortadan kalkacak ve doğal gaz tüketimindeki artış da normal seviyelere inecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ifade ettiği gibi gelecek yıl ocak ve şubat aylarının meteorolojik tahminlere göre aşırı soğuk geçmesinin beklendiğini dile getiren Ertem, şunları kaydetti:

"Bu nedenle Türkiye doğal gaz sıkıntısı yaşamamak için Katar'dan yaklaşık 350 milyon dolar tutarında 5 kargoluk LNG siparişi verdi. Bakanlık sıkıntı yaşanmaması için gerekli önlemleri alıyor fakat aşırı soğuklar önümüzdeki iki ayda beklenenden birkaç gün uzun sürebilir, LNG tankerleri hava koşulları ya da teknik nedenlerden ötürü limana birkaç gün geç yanaşabilir. Bunlar olabilecek şeyler. Bu nedenlerden ötürü önümüzdeki yılın ocak ve şubat aylarında da kısa süreli benzer durumla karşılaşabiliriz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kısa Süreli Elektrik ve Gaz Kesintisi 'Normal' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement