Kop Eylem Planı Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Kop Eylem Planı Toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecine ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz" dedi.

30.04.2015 13:16

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecine ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz" dedi.

Yılmaz, Niğde Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilen Konya Ovası Eylem Planı (KOP) toplantısında yaptığı konuşmada, bölgesel gelişmeye dair ulusal vizyonun, sosyoekonomik ve mekansal olarak bütünleşmiş, rekabet gücü ve refah düzeyi yüksek bölgeleriyle daha dengeli ve topyekn kalkınmış Türkiye olduğunu söyledi.

Yeni bölgesel gelişme politikasının, gelişmişlik farklarının azaltılması hedefini muhafaza ettiğini belirten Yılmaz, bunun yanında her bölgenin rekabet gücünü ayrı ayrı artırmayı da benimsediğini vurguladı.

2023 hedeflerine yürürken kapsayıcı bir kalkınma anlayışıyla tüm bölgelerin potansiyelini harekete geçirilmesinin temel politikalar arasında yer aldığını dile getiren Yılmaz, "Yeni bölgesel gelişme anlayışımızın temelinde bölgelerimizi ve coğrafyamızı yük olarak değil, varlık ve zenginlik olarak görmek vardır. Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecine ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz. Bu amaçla, bölgelerimizin sahip olduğu değerleri ve mevcut potansiyellerini harekete geçirmek üzere bölgelerimize özgü, farklı nitelikte politikalar geliştiriyoruz. İnsan odaklı ve bütüncül programlar ile yol haritamızı oluşturuyoruz" diye konuştu.

KOP'un ilk olarak Konya Kapalı Havzası'nda su ve tarım alt yapısının yetersizliği nedeniyle tasarruflu su kullanımını amaçlayan bir çalışma olarak başladığına dikkati çeken Yılmaz, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresinin kurulmasıyla KOP'un, bir bölgesel kalkınma programına dönüştürüldüğünü anlattı.

KOP bölgesinin potansiyelini tam anlamıyla harekete geçirmek ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak amacıyla 2014-2018 dönemini kapsayan KOP Eylem Planını uygulamaya koyduklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray'ın sosyal ve ekonomik dezavantajlarını azaltacaklarını, bu şekilde nihai olarak bölgenin rekabet gücünün ve yaşam kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz. KOP Eylem Planı'nın temel amacı kapsamlı bir dönüşümü gerçekleştirmektir. Bu çerçevede tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlamak. Sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek. Eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği ve bunlarda kaliteyi artırmak temel önceliklerdir. KOP Eylem Planımız beş ana eksenden oluşmaktadır. Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, ekonomik yapının güçlendirilmesi, altyapının geliştirilmesi ve kentleşme, beşeri ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. Eylem planının hayata geçirilmesiyle bölgenin sosyal ve ekonomik göstergelerinde önemli ilerlemeler kaydedilecektir. Bölgemizde, 2013 yılında yüzde 4,9 olan işsizlik oranının 2018 yılında yüzde 2,9 seviyesine düşmesini öngörüyoruz. 2013 yılında 1,8 milyar dolar, 2014 yılında 2 milyar dolar olan bölge ihracatının 2018 yılında asgari 3,5 milyar dolar seviyesine yükseltilmesini hedefliyoruz."

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en çok hissedildiği bölgede, kullanılabilir su varlığı da dikkate alındığında, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için tarım sektöründe köklü bir değişime gidilmesinin zaruri hale geldiğini belirten Yılmaz, bu alanda 88 bin yeni istihdam oluşturularak halen yaklaşık 460 bin kişi olan tarımsal istihdam sayısının 550 bin kişiye, bölgede sulu tarım arazilerinden elde edilen yıllık gelirin de 6 milyar liraya yükseltilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Yılmaz, öncelikle sulu tarım arazileri olmak üzere, 950 bin hektarı aşkın alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmeti yapılarak toplamda yaklaşık 1,4 milyon hektarlık alanda çalışmaların tamamlanacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Büyük sulama projelerini tamamlayacağız. Sulama projelerinin tamamlanmasıyla toplamda 175 bin hektarı aşkın alanı sulamaya açacağız. Böylece Bölgedeki toplam sulanan alanı yaklaşık 900 bin hektardan 1,1 milyon hektara çıkaracağız. Dezavantajlı kırsal alanlarda kalkınmayı hızlandıracak ve model uygulamalar gerçekleştireceğiz. Ar-Ge programlarıyla bölge üniversitelerinin sahip oldukları araştırma imkanlarının ortaklığa dayalı model çerçevesinde özel sektör ve kamu kurumları tarafından etkin kullanımı sağlanacaktır. Ticaret ile sağlanan katma değerin artırılması amacıyla; yenilikçi yaklaşımlar desteklenecek, sanayide modern yönetim, üretim ve pazarlama uygulamaları geliştirilecek, işletmelerde markalaşma ve kurumsallaşmanın sağlanabilmesi için üretimde kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır. Sanayide orta yüksek teknolojiye geçiş hızlandırılacaktır. Sanayi üretiminde katma değeri yüksek ürünlerin payının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır."

9,9 milyar liralık kamu yatırımı yapılacak

KOP Bölgesi'nde güneş enerjisi potansiyelini değerlendireceklerini ve Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ni (EİEB) yatırıma açacaklarını aktaran Yılmaz, ayrıca KOP Bölgesi Turizm Master Planı hazırlayarak turizm altyapısını iyileştirecek ve turizmi çeşitlendireceklerini, bu plan sonucunda oluşturulacak yol haritasına göre turizm yatırımlarını destekleyeceklerini ifade etti.

Ulaştırma alanında muhtelif standartlarda yaklaşık 4 bin 500 kilometre yol iyileştirme ve inşa gerçekleştireceklerini bildiren Yılmaz, eğitime erişimin arttırılması ve kalitenin geliştirilmesi amacıyla bütün eğitim kademelerinde fiziki ve beşeri altyapının geliştirileceğine işaret etti.

Bu kapsamda, okul öncesi eğitimde yüzde 70 okullaşma oranına ulaşacaklarını, ilk ve orta öğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısını 30'un altına düşüreceklerini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

"Öğrencilerin barınma sorununu çözmek için yeni yurt inşaatları gerçekleştireceğiz. İhtiyaç duyulan il ve ilçelerde kiralama yöntemini kullanarak bölge illerinde 8.500'ü aşkın ilave yurt kapasitesi oluşturacağız. Eğitimin tüm kademelerindeki mevcut okulların donanım ve tadilat ihtiyaçları ile konferans salonu, açık ve kapalı spor tesisleri gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bölgede 60 adet zenginleştirilmiş kütüphane yapacak, çocuk ve halk kütüphanelerini rehabilite ederek, zenginleştirilmiş kütüphanelerin çocuk ve halk kütüphaneleriyle bütünleştireceğiz. KOP Bölgesi'nin manevi değerlerinden, Mevlana, Şems-i Tebrizi, Nasreddin Hoca, Sadreddin Konevi, Ahi Evran, Somuncu Baba, Yunus Emre gibi kültür tarihimizin zirve şahsiyetlerinin eserlerine yönelik yayın ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştireceğiz. KOP Eylem Planı kapsamında 31 kuruluşun sorumluluğundaki 92 eylemi gerçekleştireceğiz, 9,9 milyar lira kamu yatırımı yapacağız."

Eylem Planı ile KOP bölgesinde kapsamlı bir dönüşümün temellerinin atılacağını belirten Yılmaz, sürdürülebilir tarımsal uygulamaların yanında farklı sektörel alanlarda da yeni iş sahaları oluşturacaklarını, böylece bölgemizin yaşam standardını yükseltecek, fiziki ve sosyal gelişmesine büyük katkıda bulunacaklarını vurguladı.

Toplantıya Konya Valisi Muammer Erol, Niğde Valisi Necmettin Kılıç ve Karaman Valisi Murat Koca ile üniversitelerin rektörleri de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kop Eylem Planı Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement