'Kötü Citi' Gidecek 10 Milyar Dolar Zarar Yazılacak - Son Dakika
Ekonomi

'Kötü Citi' Gidecek 10 Milyar Dolar Zarar Yazılacak

\'Kötü Citi\' Gidecek 10 Milyar Dolar Zarar Yazılacak

Ekim ve Kasım Aylarında ABD Hükümetinden Toplam 45 Milyar Dolar Yardım Alan Citigroup'un Yeni Varlık Satışları Yaparak 'İyi Citi' ve 'Kötü Citi' Ayrımına Giden Bankalar Kervanına Katılacağı Söyleniyor.

15.01.2009 01:34

Ekim ve kasım aylarında ABD hükümetinden toplam 45 milyar dolar yardım alan Citigroup’un yeni varlık satışları yaparak ’İyi Citi’ ve ’Kötü Citi’ ayrımına giden bankalar kervanına katılacağı söyleniyor.

Bu yolla aşırı riskli varlıklarından kurtulmayı planlayan bankanın yeni planlarını büyük bir dördüncü çeyrek zararı açıklaması beklenen 22 Ocak’ta açıklayacağı söyleniyor. Wall Street Journal Gazetesi’ne göre Citigroup’un son çeyrekte beklenen zararı 10 milyar doları buluyor.

600 milyar dolar akacak

Yeni plan çerçevesinde şirket, yatırım ve ve perakende bankacılığa odaklanacak olan Citigroup ticaret kolunu daraltacak. Ayrıca istemediği varlıklardan ve iş kollarından da yeni bir yapılanma oluşturacak. Kötü Citigroup’un varlıkları toplamı 600 milyar doları bulacak. Citigroup bilançosunun neredeyse üçte birini oluşturan bu varlıklar kısa süre içinde satış yoluyla elden çıkartılacak. Bu karar kapsamında hayat sigortası satan Primerica bölümünü de satacak.

Lehman’a yakın formül

New York’lu Holland & Co adlı bir varlık yönetim şirketinin yöneticisi Mike Holland’a göre bankaları ’iyi’ ve ’kötü’ bölümleri ile ayırmak işe yarıyor. Holland, "Özellikle 1980’li yıllarda kredi krizi döneminde kullanılan bu yöntem her zaman işe yarıyor. Ama bu bende negatif duygular uyandırmıyor" diyor. Bundan önce Lehman Brothers da iflas başvurusundan hemen sonra ’İyi Lehman’ ve ’Kötü Lehman’ olarak ayrılma kararı almıştı.

Smith Barney Morgan Stanley’le birleşiyor

CITIGROUP Smith Barney adlı aracılık kurumunu Morgan Stanley’nin varlık yönetim birimi ile birleştirmek konusunda anlaştı. Citigroup’un Morgan Stanley ile ortak kurduğu yeni menkul kıymet şirketi ise ülkede lider olacak. Morgan Stanley birleşen şirkette yüzde 51 hisse için Citi’ye 2.7 milyar dolar nakit ödeyecek. Kuruma Morgan Stanley Başkan Yardımcısı James Gorman’ın başkanlık yapacak. Ortaklık ile Citi’nin vergi sonrası kazancının yaklaşık 5 milyar dolardan 6 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Bernanke, ’toksik kağıt temizliği’ istiyor

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’ya ’Sistemi temizlemek için bankalardan toksik (zehirli) kredi al’ önerisi getirdi. Bankacılık sistemi için taze girişimlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Bernanke, "Bankalara daha fazla nakit enjeksiyonu gerekli. Daha önce yardım alan bankalara yeniden yardım gerekebilir. Ama sadece finansal canlandırma yetmez. Aşırı riskli varlık alımı da önemli" dedi.

Obama’nın Bakanı ’hizmetçi’ye takıldı

ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın Hazine Bakanı adayı Timothy Geithner’ın bakanlığı riske girdi. Evinde çalışma izni bitmesine rağmen 3 ay bir yardımcı çalıştırmakla suçlanan Geithner’in sosyal sigorta ve sağlık vergisini de iki kez ödemediği iddia ediliyor. Senatonun Finans Komitesi’nin sorularını yanıtlayan Geithner’i savunan Barack Obama oldu. Obama’nın Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, "Geithner dürüst hatalar yaptı. Durumun farkına varınca sorunları giderme yoluna gitti" dedi.

Chrysler, Renault ve Magna’yla görüşüyor

ABD’nin üçüncü büyük otomotiv üreticisi Chrysler, Renault- Nissan ve Kanadalı otomotiv yan sanayi şirketi Magna International ile bazı varlıklarının satışı konusunda görüşmeler yapıyor. Chrysler’ın prestijli markası Jeep’in satışını da kapsadığı söylenen görüşmeler Renault-Nissan’ın, Chrysler’ın bazı varlıklarını satın alması durumuında hükümetinin kurtarma fonlarından yararlanmasını tehlikeye atıp atmayacağı konusunun netleşmesini bekliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Kötü Citi' Gidecek 10 Milyar Dolar Zarar Yazılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement