Maliye Bakanı Şimşek: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek: (1)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerle ilgili yeni bir çalışma olduğunu belirterek "Asli iş yapanlar tabi ki farklı bir çerçevede değerlendirilecek.

25.04.2015 13:37

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerle ilgili yeni bir çalışma olduğunu belirterek "Asli iş yapanlar tabi ki farklı bir çerçevede değerlendirilecek. Daha çok hizmet alımına konu olan ikincil işler ayrı şekilde değerlendirilecek. Emekçilerimize ve tüm çalışanlarımıza daha iyi bir yaşam standardı için çalışacağız. Bu konuda çok hassasız" dedi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada iktidara geldikleri yıldan beri ne aldatan ne de aldanan olmamak adına çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Şimşek, bu seçim döneminde de sadece yapılabilecek şeyleri vadedeceklerini, Türkiye'deki sorunların bitirildiği iddiasında hiç bir zaman bulunmadıklarını belirterek "Her zaman önemli aşamalar kaydettiğimizi söyledik, ama yapılacak daha işlerimizin olduğunu da dile getirdik. Bu yönde de devam edeceğiz. Ülkeyi kalkındıracak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Gaziantep ve yöresinin zengin kültürü ve değerleriyle Türkiye'nin yeni kalkınma motoru olacağına inandığını anlatan Şimşek, her zaman kardeşlik, çözüm, huzur, yatırım ve gelir kelimelerinin zenginleştirilmesi için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Şimşek, yaklaşan seçimlerin tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni ederek tüm siyasi partilere ve adaylarına başarılar diledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Şimşek, taşeron işçilerle ilgili daha önce bir çalışma yapıldığını hatırlatarak maaşları, özlük haklarını, kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi uygulamada bir çok sıkıntıyı dikkate alan düzenlemelerin yapıldığını kaydetti.

Sadece çalışma yapmakla yetinmeyip yasal düzenleme konusunda da ilerleme kaydedildiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Taşeron işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız özellikle son bir yıl içerisinde önemli düzenlemelerde bulundu. Bunun ötesinde ilave bir çalışma var. Fakat nihai şekil verilmediği için bugünden spekülasyonda bulunmayayım. Sadece şunu söyleyebilirim, asli iş yapanlar tabi ki farklı bir çerçevede değerlendirilecek. Daha çok hizmet alımına konu olan ikincil işler ayrı şekilde değerlendirilecek. Emekçilerimize ve tüm çalışanlarımıza daha iyi bir yaşam standardı için çalışacağız. Bu konuda çok hassasız. Özellikle alın terinin zamanında ve hakkıyla ödenmesi, sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı gibi konularda maksimum hassasiyetimizi sürdüreceğiz."

Şimşek, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgi bir soru üzerine de konunun "çamur at izi kalsın" politikasından ibaret olduğunu ifade ederek "Batı kendi utanç sayfalarını es geçiyor. Hiç mi Balkanlara bakmıyorlar? Biz dediğimiz gibi, gelsinler kendi envanterimizi açalım, onlar da açsın, tarihçiler konuyu aydınlatsın. Önce kendi çirkin tarihlerine baksınlar. Tamamen konu siyaset malzemesi olmuş durumda. İnanıyorum ki er ya da geç arşivler her kesim tarafından incelenecek ve daha makul, gerçekçi bir sonuca ulaşılacak" diye konuştu.

-Petrol fiyatları

Petrol fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine de değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, geçen yıl enerji ithalatına 55 milyar, 2012-2013 dönemlerinde ise yaklaşık 60 milyar dolar ödeme yapıldığını bildirdi.

Şimşek, Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 74'ünü ithal ettiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Bu bir Türkiye gerçeği. İthal ettiğimiz bir ürünü politika aracı olarak cari açığı kontrol açısından; velevki bütçe kaygısı olmasa dahi, yüksek vergilendirme uzun dönemde Türkiye'nin menfaatinedir. Çok açık şekilde altını çiziyorum, topladığımız 100 liralık verginin yaklaşık 20 lirasını sağlığa, 23 lirasını eğitime, 20 lirasını SGK'ya aktarıyoruz. Milletten aldığımız vergileri, tekrar hizmet olarak sunuyoruz. Çok değil yaklaşık 10 yıl öncesine, 2002 yılına gidin vergilerin yüzde 86'sı devletin faizine ödeniyordu. Ama bugün şükürler olsun toplanan 100 liralık verginin sadece 14 lirasını faize, kalanını yatırıma ve hizmete ödüyoruz. Bu bir politika tercihidir. İthal ettiğimiz ürünlerde vergiler yüksektir ama bunu uzun vadede ülkenin menfaati için yapıyoruz."

Bu konuda popülizm yapmaktan kaçındıklarını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Şimdi muhalefet yarışta 90'lı yılların söylemiyle hareket ediyor. Mazotu 1,5 liradan vereceklermiş. Önce mazotun rafinerideki maliyetini bayi payı dahil olmak üzere öğren. 'Zararına satacağım' diyor. Geçen hafta ben Ankara'dayken maliyeti 1,76'ıydı. Vergiden hadi vazgeçtim, zararına nasıl satacak? 1970'li yıllarda falan vardı bu söylemler. Ana muhalefet partisinin eski lideri o zaman enerji bakanıydı. Türkiye, petrol ithal edecek döviz bulamıyordu. Reel olarak petrol fiyatları son 4 yılda, o dönemden daha yükseğe çıkmıştır. Ona rağmen Türkiye'de en ufak bir sıkıntı yaşatmadık, Allah muhafaza onlar iktidara gelirse, aynen o eski günlerdeki gibi petrol ithal edecek dövizi bulamayacaklar, bunu bir yere yazın."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement