Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "Geçen ay dokunulmayan faiz koridorunun üst bandının daha fazla indirilerek kredi kanalına destek olunmaya çalışıldı.

24.02.2015 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "Geçen ay dokunulmayan faiz koridorunun üst bandının daha fazla indirilerek kredi kanalına destek olunmaya çalışıldı. Enflasyondaki iyileşmenin hızı, ölçülü adımların devam edip etmeyeceğinde belirleyici olacak" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz kararını AA muhabirine değerlendiren analistler, gelecek dönemde faiz indirimlerinin devam edebileceğini, bunun için enflasyondaki iyileşmenin görülmesi gerektiğini ifade etti.

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, Merkez Bankası'nın gıda ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmanın enflasyon üzerindeki etkisini göz önüne alarak politika faizinde bekledikleri gibi 25 baz puanlık indirime gittiğini söyledi.

Diğer taraftan, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini belirten Tokalı, "Talep koşullarındaki ılımlılık ve küresel risk iştahının gelişen ülkelere ilgisinin devam etmesi karşısında da, asimetrikliği artmış olan faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan ile daha belirgin bir indirime gidildiğini düşünüyoruz. Geçen ay dokunulmayan faiz koridorunun üst bandının daha fazla indirilerek kredi kanalına destek olunmaya çalışıldığı söylenebilir. Enflasyondaki iyileşmenin hızı, ölçülü adımların devam edip etmeyeceğinde belirleyici olacak" dedi.

"Para politikası duruşunu tarif için kullanılan 'sıkı duruş' kelimesinin yerini 'temkinli duruş' kelimesine bıraktı"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, faiz indirim sürecinin ikinci ayını doldururken, gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olarak yürütüleceğinin vurgulandığını belirtti.

PPK kararı metninde en dikkati çeken gelişmenin daha önce toplantı metninin birçok yerinde para politikası duruşunu tarif için kullanılan "sıkı duruş" kelimesinin yerini "temkinli duruş" kelimesine bırakması olduğunu söyleyen Bürümcekçi, bunun zaten para politikasında göreli bir gevşemeye gidildiğinden aynı zamanda bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Metinde TCMB'nin gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alarak faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasının uygun gördüğünün belirtildiğini dile getiren Bürümcekçi, şunları aktardı:

"TCMB, enflasyondaki düşüşün 'kalıcı' olması için 'temkinli bir yaklaşım' gerektiğini tekrar vurgulamıştır. Ancak, daha önce enflasyonun 2015 yılı ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceği öngörüsüne ilişkin önceki toplantıda kullanılan cümlenin bu kez tekrarlanmaması dikkati çekmiştir. Buna karşılık, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği cümlesi kullanılarak, manşet enflasyonun seyrindeki artan belirsizliğin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin giderilmeye çalışıldığı izlendi. Kurul, ayrıca önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağı cümlesini de tekrarlamıştır. Buradaki ölçüt herhalde daha önce TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bahsettiği çekirdek enflasyon trendinin yüzde 5 ve altına doğru gerilemesi olacaktır."

"Önümüzdeki aylarda politika faizinin ilk aşamada yüzde 7 oranına doğru indirilmesini bekliyoruz"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise Türkiye ekonomisinin döngüsel yavaşlama içerisinde seyrettiğini düşündüklerini belirtti. Tüketici güvenindeki düşüşün iç talebi baskılarken, artan işsizlik ve kapasite kullanımındaki gerilemenin para politikasının genişlemeci yönde kullanılması gerektiğini akıllara getirdiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Düşen enflasyon merkez bankasının faiz indirimlerine yurt dışındaki olumlu risk iştahıyla birlikte izin vermekte. Özellikle ekonomideki kaynakların adil dağılımı için Merkez Bankası faizi ve para piyasası faizi arasındaki makasın daralması gerektiği görüşündeyiz. Merkez Bankası'nın da bugünkü kararıyla para politikasına benzer şekilde yaklaştığını söyleyebiliriz. Şubat ayında enflasyonun istatistiksel nedenlerle yükselebilecek olması Merkez Bankası'nın bu ay temkinli bir adım atmasına neden olmuş olabilir. Mart ayında enflasyonun yüzde 6'lara düşmesini mümkün buluyoruz.

Önümüzdeki aylarda politika faizinin ilk aşamada yüzde 7 oranına doğru indirilmesini faiz koridorunun da kur riski oluşturmayacak şekilde daraltılmaya devam etmesini bekliyoruz. Bugünkü kararın kur tarafında fiyatlandığını söyleyebiliriz. Bono ve tahvil piyasalarında faizlerin yüzde 7 oranına doğru gerilemesini, hisse senetlerinin de ekonomik büyüme konusunda soru işaretlerinin azalmaya başlamasıyla ilk aşamada tarihi zirvesi 93 bine yönelebileceğini öngörmekteyiz."

"Gecelik borç verme faizinde yapılan 50 baz puanlık indirim TL için negatif değerlendirilme riskini barındırıyor"

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy ise Merkez Bankası'nın politika faizini piyasa beklentisine paralel olarak 25 baz puan indirerek yüzde 7,50'ye çektiğini söyledi.

Diğer yandan, gecelik borç verme faizinde 25 baz puanlık beklentinin üzerinde 50 baz puan indirim yapıldığını ve faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75'e düşürüldüğünü kaydeden Aksoy, "Gecelik borçlanma faizi ise 25 baz puan düşürülerek yüzde 7,25'e indirildi. TL likiditesinin kısıldığı ve Merkez Bankası'nın TL'yi korumak için gecelik borç verme faizini kullandığı bir ortamda, gecelik borç verme faizinde yapılan 50 baz puanlık indirim gelişmekte olan ülke para birimlerinde satış görülmesi durumunda TL için negatif olarak değerlendirilme riskini barındırıyor" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement