MKE'nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülüyor - Son Dakika
Ekonomi

MKE'nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülüyor

MKE\'nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülüyor

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, "MKE Türkiye'nin, Kırıkkale'nin göz bebeğidir.

24.06.2021 15:58  Güncelleme: 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, "MKE Türkiye'nin, Kırıkkale'nin göz bebeğidir. MKE kesinlikle özelleştirilemez." dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz başkanlığında toplandı.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Komisyonda görüşülen MKE'nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifinin anayasa aykırı olduğunu, reddedilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise teklifin anayasa aykırılıkla herhangi bir ilişkisinin olmadığını belirtti.

Komisyon Başkanı İsmet Yılmaz da teklifin anayasa aykırılığının olmadığını kaydetti.

Yapılan oylama sonucunda anayasaya aykırılık talebi reddedilerek Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Komisyon Başkanı Yılmaz, kanun teklifiyle, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi'nin kuruluşu, yönetimi, denetimi, görev yetki ve sorumluluklarıyla, şirket personelinin statüsüne ilişkin usul ve esasların düzenlendiğini belirterek, "Ayrıca Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, anonim şirket statüsünde yeniden yapılandırılacak olmasından dolayı mevcut kurum personelinin intibaklarına ilişkin esaslar ile geçiş hükümlerinin düzenlenmesi de öngörülmektedir." dedi.

"MKE kesinlikle özelleştirilemez, özelleştirilmez"

Teklif sahibi olarak komisyona bilgi veren AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, babası ve dedesinin de MKE'den emekli olduğunu söyledi. Can, "1984 yılında ortaokulu bitirdikten sonra sınavla MKE'nin çırak okuluna torna tesviyeci olarak girmiş, fabrikada tezgahların arasında çalışarak MKE'nin ekmeğini yiyerek İstanbul Hukuk Fakültesini dışarıdan bitirmiş, avukat olmuş, siyasete atılmış bir kardeşinizim. MKE'yi kuranlardan Allah razı olsun." dedi.

MKE'nin tarihçesini ve yaşanan süreçleri anlatan Can, "MKE Türkiye'nin, Kırıkkale'nin göz bebeğidir. MKE kesinlikle özelleştirilemez, özelleştirilmez. MKE Hazine'ye bağlanacak." ifadesini kullandı.

Bir bilgi kirliliğinin dolaştığını belirten Can, "Memleketimizin en güzide kurumlarından birini dünya silah devleriyle rekabet edecek hukuki altyapıya kavuşturmamız lazım. Bundan niye rahatsız olalım? Hiç kimsenin de rahatsız olacağına inanmıyorum." dedi.

Can, MKE'nin kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) kapsamından çıkarılacağını ancak imtiyazların ise devam edeceğini söyledi. Can, işçi ve memurların haklarının da korunduğunu anlattı.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ise kanun teklifinin kamuoyunda bir süredir tartışıldığını anımsatarak MKE'nin tarihçesini ve çalışmalarını anlattı.

MKE'nin KİT statüsünde olmasına rağmen son birkaç yıllık süreçte ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Dere, "Ülkemiz için son derece önemli olan kritik projeler bir bir hayata geçmeye başladı ama çağımızın savunma sanayindeki gelişmelerini dikkate aldığımızda, bizim müttefikimiz ya da karşımızda olan ülkelerdeki gelişmeleri dikkate aldığımızda biz bu hızın yeterli olmadığını değerlendiriyoruz. MKE inşallah çok daha farklı noktalara gider, bunu arzuluyoruz." şeklinde konuştu.

Dere, "Kanun teklifinde neyi amaçladık? Sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olsun. MKE güncel tartışmalardan uzak olsun, özelleştirme baskısını hissetmesin çünkü KİT olunca özelleştirme baskısı her zaman var." diye konuştu.

MKE'nin özelleşmediğini vurgulayan Dere, "MKE'nin özelleşmesi bir yana özelleştirilmemesinin yolunu açıyor bu kanun." dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi MKE'nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement