Müsiad'ın Sameks Verileri Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad'ın Sameks Verileri Toplantısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, Rusya ile yaşanan krizin etkilerinin geçeceğini belirterek, "Rusya konusunda bizim tahminimiz, 6 ay içinde ilişkilerin eski şekline döneceği yönünde" dedi.

30.12.2015 12:24

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, Rusya ile yaşanan krizin etkilerinin geçeceğini belirterek, "Rusya konusunda bizim tahminimiz, 6 ay içinde ilişkilerin eski şekline döneceği yönünde" dedi.

Özdemir, MÜSİAD'ın İzmir'de 2015 Aralık Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'ni (SAMEKS) açıkladığı toplantıda, gündemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin 2015 yılındaki belirsizliklere rağmen çok büyük sıkıntı yaşamadığına dikkati çeken Özdemir, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırıp arttırmayacağı konusu da Türkiye açısında sıkıntı yaratan bir husustu. Fed açıkladıktan sonra beklendiği gibi ciddi bir sıkıntı olmadı" diye konuştu.

Dünyada petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün Türkiye açısında hem olumlu hem olumsuz yanları olduğuna değinen Özdemir, şunları kaydetti:

"Petrolün, varil fiyatının 130 dolardan neredeyse 30 dolara kadar gerilemesi, Türkiye açısında iyi bir durum ancak bizim ihracat yaptığımız ülkelerin emtia ihracatçısı olmaları dolayısıyla onların da bizden alacakları şeyler azalıyor. Bizim enerji maliyetlerimiz düşüyor ama petrol üreticisi ülkelerin satın alma güçleri düştüğü için ihracatımız da geriliyor. Azerbaycan ve Rusya'da büyük bir devalüasyon oldu. Irak bizim çok büyük bir partnerimiz, oradaki ve Suriye'deki iç karışıklıklarla beraber en son Rusya krizi ile ihracatımız bir miktar durakladı."

Rusya ile ilişkiler

Özdemir, Rusya ile yaşanan krizin etkilerinin geçeceğini savunarak, "Rusya konusunda bizim tahminimiz, 6 ay içinde ilişkilerin eski şekline döneceği yönünde. Bunun da belirtileri görülmeye başladı. En son 10 tekstil firmasını kara listeden çıkarıldı. İş yine domatesin başına patladı ama bu durum da geçecektir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2015 yılını ortalama 3,5-4 büyüme oranıyla geride bırakacağına inandığını dile getiren Özdemir, "Seçimler bitti, terör hadiseleri de inşallah kısa bir sürede sona erecek. Önümüzdeki dönemde Türkiye hızlı şekilde büyüyecek. Çünkü geride kalan dönemde Türkiye yüzde 4 büyüme gösterdi. Dünyada büyüme sınırlı kaldı. Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin yüzde 3,5-4 oranında büyümesi bizim için önemli" dedi.

SAMEKS 2015 Aralık ayı verilerini değerlendiren Özdemir, Fed'in faiz kararı, Rusya ile ticarette yaşanan sıkıntılar, Güneydoğu'daki terör olayları ve Türkiye'nin komşu ülkelerindeki iç savaş nedeniyle endeksin aralık ayında bir önceki aya göre 1,3 puan gerileyerek 50,9'a indiğini hatırlattı.

Endeksin 50 baz puanın üzerinde kalmasının kendileri açısında önemli olduğunu dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:

"SAMEKS sadece Gezi Parkı olaylarında ve 17-25 Aralık döneminde 50 puanın altına düşmüştü. Son dönemde terör hadiselerinden ve Rusya'dan dolayı bir miktar düştüğünü görüyoruz. Ocak'tan sonra bir toparlanma bekliyoruz."

Asgari ücretle ilgili düşünceleri sorulan Özdemir, "Hükümetin asgari ücrette vaatleri konusunda biz de önerilerimizi paylaştık, asgari ücret konusunda bir belirsizlik var. Bunu biz mi aşacağız yoksa beraber mi aşacağız belirsiz" şeklinde konuştu.

Özdemir, Türkiye ekonomisinde 2016 yılı beklentisine ilişkin soruya, "Türkiye'de iş dünyasının özellikle dışarıdan gelen paraya ve dış yatırımlara ihtiyacı var. Fed'in faiz yükseltmesiyle gelişmekte olan ülkelerde fonların çekilme beklentisi vardı. Türkiye bundan çok etkilenmedi az miktarda fon çıkışı oldu. Bu seneyi 3,5-4 büyüme ortalaması ile bitireceğimizi düşünüyorum, 2016'yı de 4,5-5 ortalama ile geçeceğimizi düşünüyorum" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Müsiad'ın Sameks Verileri Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement