Müteahhit battı, Çukurova Havalimanı Ortada Kaldı - Son Dakika
Ekonomi

Müteahhit battı, Çukurova Havalimanı Ortada Kaldı

Çukurova Havalimanı ve Sabuncubeli Tüneli'nin ihalelerini alan Koçoğlu İnşaat'ın iflasıyla 2 proje de sekteye uğradı.

07.07.2015 10:31  Güncelleme: 10:32

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan sonra ikinci büyük havalimanı olacak Çukurova projesinin 36 ayda bitirilmesi planlanıyordu, Temmuz 2014'te yarım bırakıldı. Altyapı için bugüne kadar 60 milyon Euro harcandı ancak yüzde 20'si tamamlanabildi.

İNŞAATI 1 YIL ÖNCE DURDURULDU

Kredi teminindeki çıkmaz nedeniyle inşaatı bir yıl önce durdurulan Uluslararası Çukurova Havalimanı'nın yapımındaki belirsizlik sürüyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı özelliğindeki projede, ilerleme sağlanamıyor.

AK PARTİ'Lİ BAKANLAR TEMELİNİ ATTI

Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne 'iflas erteleme talebinde' bulunan yüklenici firma Koçoğlu Şirketler Grubu, işin devamı için yabancı bir ortakla 'krizi' aşmaya çalışıyor. 357 milyon Euro yatırım bedelli ilk bölgesel nitelikli Çukurova Havalimanı'nın temeli 28 Mayıs 2013'te AK Parti'li 3 bakan tarafından 'gövde gösterisi' yapılarak atıldı.

YÜZDE 20'Sİ TAMAMLANABİLDİ

Koçoğlu Grubu'nun 'yap-işlet-devret' modeliyle üstlendiği inşaatın 36 ayda (Mart 2016) tamamlanması planlandı. 30 milyon yolcu kapasiteli projenin altyapısı için bugüne kadar 60 milyon Euro harcandı. Yüzde 20'si tamamlanan inşaat mali sıkıntılar nedeniyle Temmuz 2014'te durduruldu.

HAYAL KIRIKLIĞI

Firma yurtiçi ve dışında kredi arayışını sürdürürken, özkaynaklarıyla ekimde inşaata yeniden başladı. Ancak beklenen kredi bulunamayınca şubat ayında çalışmalara tekrar ara verildi. Yıllardır bu özellikteki bir havalimanının devreye girmesi için mücadele veren işadamları, gelinen aşamayı büyük bir hayal kırıklığı olarak değerlendiriyor.

"BU ŞİRKETİN BU İŞİ YAPAMAYACAĞI BİLİNİYORDU"

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Mehmet Deniz, aklı başındaki herkesin havalimanı ihalesini alan firmanın bu işi bitiremeyeceğini ve sonunun hüsran olacağını bildiğini söyledi. Fakat olumsuzluk olmasın, negatif enerji yayılmasın diye çoğunlukla soruna iyi niyetle yaklaştıklarını belirten Deniz, bu konuda verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını kaydetti.

"AKLI OLAN BU İŞE GİRMEZ"

Deniz, "Sözler tutmadığı gibi ucu açık hale geldi. Yüklenici firma bir bakmışız 'yerli ortak buldum' diyor. Sonra bu sözler doğru çıkmıyor. Şimdi de 'yabancı firma bulacağız' diyorlar. Bir işi bitirememiş, yüzüne gözüne bulaştırmış bir firmaya hiçbir yabancı firma ortak olmaz. Firmanın toprağa gömdüğü bir sermaye var. Devletin bu kişiye hak edişini ölçümleme suretiyle ödemesi ve yeniden ihaleye çıkması gerekir. Fakat bu yapılmıyor. Bu işleri 'yap-işlet-devret' modeliyle yapıldığından yatırımı kârlı olmaktan çıkardığınız vakit hiçbir sermaye sahibi kârı olmayan bir işe sermayesini koymaz." dedi.

"ÇUKUROVA ULAŞIMDA GERİ KALDI"

Aynı zamanda Türkiye Ulaştırma Lojistik Sektör Meclisi üyesi olan Deniz, ülke genelinde sadece Çukurova'nın kara ve hava ulaştırmada geri bırakıldığını savundu. Bu durumun Türkiye'nin lojistik performans endeksini de 8, 9 puan düşürdüğünü dile getiren Deniz, MESİAD olarak firmanın havalimanını bitireceğine dair inançlarını kaybettiklerini ifade etti. Sorunun hükümetle alakalı olabileceğini söyleyen Deniz, "Devletin elinde bir sürü imkân var. Bu firma beceremiyorsa çağırır; helalleşir ve işi yeniden ihale eder. Bize göre sorun firmadan ve ihaleden kaynaklanmıyor. Tahminim merkezi hükümetin içinde aldığı bir karardır bu. Yoksa devlet bir işi kafasına koyduysa çok da firmayı kale almazdı." diye konuştu.

'İHALE YARARLI HALE GETİRİLMELİ'

Mersin'de bir lobi oluşturmak suretiyle yeni seçilen milletvekilleriyle bu hususta iktidara baskı yapacaklarını dile getiren Mehmet Deniz, "Bu işin çok zaman alacağını düşünüyorum. Firmanın imkânları bu derece. Araştırdık verimli olmayan bir ihaleye kimse konsorsiyum teşkil etmiyor. Geri dönmeyeceğini bilerek, hiçbir banka kredi vermiyor. İhalenin yararlı hale getirilmesi gerekir. Firmanın da gücü bu kadardır. Yeni bir firmaya verilmeli. Biz hiçbir sermaye sahibini bu şartlarda gelip havalimanına para koyacağını düşünmüyoruz." ifadelerini kullandı. (Kaynak.T24)

Müteahhit battı, Çukurova Havalimanı Ortada Kaldı

Son Dakika Ekonomi Müteahhit battı, Çukurova Havalimanı Ortada Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • Yorum: Nedense hep solcu gazetelerin haberleri çıkmaya başladı bu tip haberler farklı kaynaklardana alınmalı tek bir gazeteye bağlı kalamassınız 3 4 Yanıtla
  • Kınamayın: Vah verimli tarım arazileri vah! 4 2 Yanıtla
  • kaynaksız: Ben icrata bakarim. Hayaldi. Iflas etti. 5 1 Yanıtla
  • ayna: hala bu müteahhitleri savunan mallar var sırf akp yi korumak için yolsuzlukları savunuyorlar 3 2 Yanıtla
  • hano: hayalidi hayal olarak kaldı neden çünkü padişah çöktü 2 3 Yanıtla
  • maske: bereket versın parayı goturen olmus sıkıntı yok 60 mılyon euro harcamıslar ya en azından 50 euro yedıler daha ne olsun batar tabı hadı saf mılletım afıyet olsun 4 0 Yanıtla
  • sessiz: sen oradaki muhendısı işciyi tehtit edersen veeee iş makınalarını yakarsan tabı yapılmaz !! adam olun 3 0 Yanıtla
  • eee devlette para cok: alt yapısı olmayan düşük teklif verene verilen ihaleler bir bir dökülüyor var bak kesin doguludur mütahit 2 1 Yanıtla
  • Adem oğlu: Alsana bir ihale fiyaskosu daha budamı battı? E nolcak şimdi. Girdik bir alamete gidiyoruz kıyamete... 2 1 Yanıtla
  • kommagene: iş yapılan yerde aksaklıklarda olur normaldir 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement