"Olası Fed Çıkışından Türkiye Zarar Görmeyecek" - Son Dakika
Ekonomi

"Olası Fed Çıkışından Türkiye Zarar Görmeyecek"

"Olası Fed Çıkışından Türkiye Zarar Görmeyecek"

Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Janacek: "Fed'in çıkış senaryosuna karşı en kırılgan olan iki ülkenin olduğunu düşünüyorum. Bunlar Asya tarafında Hindistan ve Latin Amerika tarafında Brezilya... Her iki ülkede de büyük yapısal boşluklar var. Türkiye'de ise durum böyle değil"

19.09.2013 11:10

GÖKHAN KURTARAN - Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Janacek, "Fed'in çıkış senaryosuna karşı en kırılgan olan iki ülkenin olduğunu düşünüyorum. Bunlar Asya tarafında Hindistan ve Latin Amerika tarafında Brezilya... Her iki ülkede de büyük yapısal boşluklar var. Türkiye'de ise durum böyle değil" dedi.

Anadolu Ajansı'nın resmi iletişim sposoru olduğu İstanbul Finans Zirvesi'nde (IFS)  AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Janacek, Fed'in mayıs ayında tahvil alımında azaltmaya gidileceğine yönelik açıklamalarının piyasalar tarafından abartıldığını belirtti.

Hindistan ve Brezilya'nın aksine Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ekonomilerden farklılaştığını belirten Janacek, şunları kaydetti:

"Kişisel görüşüm Fed'in tahvil alımında azaltmaya gitmesi konusunda atılacak yeni adımların etkisi çok ağır olmayacak. Türkiye kötü bir durumda değil.  Türkiye cari açık oranını yüzde 5-6 seviyelerine indirmeyi başardı. Ben Fed'in çıkış senaryosuna karşı en kırılgan olan iki ülkenin olduğunu düşünüyorum. Bunlar Asya tarafında Hindistan ve Latin Amerika tarafında Brezilya... Her iki ülkede de büyük yapısal boşluklar var. Türkiye'de ise durum böyle değil. Hindistan ve Brezilya'dan farklı olarak Türkiye'nin esnek bir ekonomisi var."

Merkez Bankası'nı yakından izlediklerini belirten Janacek, "Türkiye büyüyen bir ülke. Cansız, dirençsiz bir ülke değil. Avrupa Birliği'nde bu şekilde güçsüz ülkeler var. Bu yüzden Türkiye'de iş yapmak isteyen, yatırım yapan Çek Cumhuriyeti merkezli şirketleri finanse etmeye çalışıyoruz" dedi.

Avrupa'da ekonomik büyümeye dair olumlu verilerin gelmesinin büyük önem taşıdığını belirten Janacak, gelecekte Avrupa'nın tek motorunun Almanya olacağını, Fransa'nın bu anlamda Almanya'ya katılabileceğini, Avro Bölgesi ve AB için ekonomik açıdan ümit veren tek ülkenin Almanya olarak göründüğünü belirtti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Olası Fed Çıkışından Türkiye Zarar Görmeyecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement