Perakendenin Küresel Güçlerinin Gelirleri %5 Arttı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Perakendenin Küresel Güçlerinin Gelirleri %5 Arttı

17.01.2013 11:48  Güncelleme: 11:45

Deloitte'un, BİM'in de yer aldığı dünyanın en büyük perakende şirketlerinin gelirleri, 2011 yılında %5 büyüme kaydetti.

Denetim, vergi, kurumsal finansman, yönetim danışmanlığı hizmetlerinde dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Deloitte, STORES Media işbirliğiyle hazırladığı 'Perakendenin Küresel Güçleri 2013: Perakendenin Ötesinde' raporunu yayınladı. Rapora göre, dünyanın en büyük 250 perakende şirketinin toplam geliri 2011 mali yılında 4 trilyon dolara ulaştı. Küresel ekonomideki istikrarsızlıklara rağmen %5 büyüme kaydedilen sektörde, özellikle Afrika, Ortadoğu, Latin Amerika ve Asya Pasifik ülkelerinde (Japonya hariç) kaydedilen perakende gelirleri öne çıktı.

Raporda öne çıkan detaylardan bir diğeri de, dünyanın en büyük 250 perakendecinin elde ettiği gelirlerin %10'una sahip olan ABD menşeli Wal-Mart'ın, Güney Afrika'daki Massmart şirketini satın alarak, son on yıldaki en büyük yatırımını yapması…

Deloitte Küresel Ekonomi Direktörü Dr. Ira Kalish, "Dünyanın en büyük perakendecileri için büyüme fırsatları, durgun pazarlardaki düşük büyümeyi telafi etmek amacıyla küresel pazarlara yapılan açılımlardan kaynaklanıyor. Tökezleyen küresel ekonomiye rağmen, tüketiciler 2011'de harcamaya devam ettiğinden, bu harcamalar küresel gelirleri canlandırdı. Bu yılın raporu gösteriyor ki, olgunlaşan pazarlarda faaliyet gösteren artan sayıda perakende firması, daha çekici büyüme fırsatları arayışı içinde yabancı pazarlardaki gayretlerini franchising, lisanslama ve ortak girişimler gibi birden fazla pazara giriş stratejisi ile arttırdı." dedi.

Türkiye en hızlı büyüyen pazarında ilk 10'da

Gelişmekte olan piyasalarda en hızlı büyüyen 50 perakende şirketi listesinde başı Avustralya çekerken, Rusya'dan üç, ABD'den on, Güney Afrika'dan üç, Çin'den dört, Birleşik Arap Emirlikleri'nden ise iki şirket yer alıyor. Türkiye'den ise BİM, en hızlı büyüyen 50 perakende şirketi arasında 10'uncu, dünyanın en büyük 250 perakendecisi sıralamasında ise 185'inci sırada bulunuyor.

BİM' in şirket performansı sıralamadaki en yüksek Q oranı ile dikkat çekiyor

Raporda, dünyanın önde gelen 250 perakendecisi içindeki 157 halka açık şirket arasında, piyasa değerinin sermaye yenileme maliyetine oranının (Q Oranı) en yüksek olduğu şirket BİM olarak gösteriliyor. Böylelikle BİM, %6,49'luk oranıyla, H&M, Inditex, Apple ve Amazon gibi devleri geçmiş oluyor. Geçtiğimiz senelerden farklı olarak ilk defa gelişmekte olan ülkelerden gelen bir perakende şirketi listenin en başında yer alıyor.

Gelişen pazarlar hızlı büyüyen ilk 50'yi etkiliyor

Rapor, yükselen piyasalarda devam eden büyümeyi, orta sınıfın yükselişine, genç nüfusa ve oldukça büyük direkt yatırımlara bağlıyor. Bahsi geçen büyümeyi yakalayan şirketler, 2006-2011 yılları arasında 'En hızlı büyüyen ilk 50 şirket' listesinin neredeyse yarısını (24 şirket) oluşturuyor. Bu 24 şirket içerisinde ise Rus ve Çinli şirketler olduğu kadar, Afrika/Ortadoğu ve Latin Amerika şirketleri de bulunuyor.

Raporda ayrıca 'En hızlı büyüyen ilk 50 şirket' in perakende gelirindeki yıllık bileşik büyüme oranının, 2006 -2011 yılları arasında en büyük 250 perakendeci listesinde bulunan şirketlerinkinden 4 kat daha fazla olarak %22'ye ulaştığı belirtiliyor.

Perakendenin Küresel Güçleri 2013 raporunda yer alan 250 şirketin önemli bir kısmı yerel rekabetin çok güçlü olduğu Türkiye pazarında yer almazken, Türkiye'de faaliyet gösteren veya ortaklığı bulunan şirketlerin pazardaki yayılımı ve derinliğinin sınırlı olduğu görülüyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Perakendenin Küresel Güçlerinin Gelirleri %5 Arttı - Son Dakika


Advertisement