Boyner, "Bazı siyasetçilerin, işleri öldürmek olan PKK'lılar ile kucaklaşmalarını kınıyoruz TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, bazı siyasetçilerin, işleri öldürmek olan PKK'lılar ile kucaklaşmalarını kınadıklarını söyledi.
TÜSİAD YİK'te konuşan Ümit Boyner, içinden geçilen zor dönemin ağırlığı ve her gün kayıp haberlerinin alındığı gençlerin acısının, bu buluşmanın sevincine gölge düşürdüğünü, insanı buruklaştırdığını vurguladı. Uzun zamandır günlük gündemde terör eylemleri, bunların neden olduğu ölümler, bağrı yanan aileler ortak üzüntüleri olduğunu dile getiren Boyner, kamuoyu yoklamalarında, yıllardan sonra terörün yeniden toplumun gündeminin ilk sırasına yükseldiğini, toplum olarak bu şiddetin yarattığı sarsıntılar karşısında metin dursalar da eylemlerin ve ölümlerin acısını hissettiklerini kaydetti. Daha önceleri bilmedikleri ya da bu denli su üstüne çıkmayan karamsar ve kötü bir iklim ve ona bağlı keskin bir ayrışmanın ortalığı kuşatmaya çalıştığına vurgu yapan Boyner, "Bunun hayra yorulacak bir gelişme olduğunu söyleyemem" ifadelerini kullandı.
-"BUYURGANLIĞIN HAKİM OLMASINDAN ÜRKÜYORUZ"-
Boyner, böyle bir ortamda vatandaşlar olarak, siyaset alanının bir kez daha, önceki on yıllarda tanık olunan türden bir kutuplaşma içine çekilmesinden rahatsız olduklarını, partilerin birbirileriyle konuşmak bir yana, birbirilerine bile konuşmadıkları bir tavrı benimsemelerinden kaygılı olduklarını dile getirdi. "Buyurganlığın bir kez daha ülkemizdeki idare anlayışına hakim olmasından ürküyoruz" diyen Ümit Boyner, bütün bunların sorunlara ortak çözümler bulma imkanlarından uzaklaştırdığını, bunun da ötesinde, gene geçmişte tanık olunan siyasetçilerin söyleminin aşırı sertleşmesinden, geçmişin tatsız deneyimleri ışığında derin bir üzüntü duyduklarının altını çizdi.
-"TARİHİN TEKERRÜR ETMESİNE NEDEN İZİN VERİYORUZ?"-
"O zaman kendimize soruyoruz ister istemez" diyen Boyner, "Bu karabasan gibi tarihin tekerrür etmesine sebep olan nedir? Buna neden izin veriyoruz? Bunların neticesinde her seferinde sertlik, kutuplaşma, nefret, düşmanlaşma bizi toplumsal, siyasal, ekonomik kazanımlarımızdan uzaklaştırıyor. Kazandığımız alanı kaybediyoruz. Bu çember ne zaman kırmayı başardığımızı, şiddeti ne zaman gündemimizin dışına taşıdığımızı bu vesileyle hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.
-"VATANDAŞIN SİNDİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ"-
Boyner, 21. yüzyılın demokratik ülkelerinde, devlet görevlilerinin kendi aralarındaki dayanışma nedeniyle, vatandaşın haklarının çiğnenmesinin düşünülemeyeceğini kaydetti. Yargıya olan güvenin azalmasına yol açacak adaletsizliklerin geçiştirilemeyeceğinin altını çizen Boyner, şöyle devam etti:
"Kaldı ki demokratik bir devlet, bu tür zaafların ve olumsuzlukların üzerine giderek güçlenir. Vatandaşların taleplerin sindirilmesi kabul edilemez. Sindirmek zorunda bırakıldığı, sessiz kalmaya zorlandığı takdirde ise devlet ile toplum ilişkisi vatandaşlık kavramıyla tanımlanmıyor demektir. Demokrasilerde işler böyle yürümez, yürüyemez. Biz bunu kabul edemeyiz. Tıpkı koca bir toplumun terörizme teslim olmasını, terörden beslenen bir örgütün tuzağına çekilmesini, terörizmin yarattığı ortamda toplumsal dokumuzun, bizi biz yapan kardeşlik bağlarının çürümesini kabul edemeyeceğimiz gibi"
-TÜSİAD'DAN YENİ ANAYASA DESTEK-
Bu çerçevede TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, yani milletin/vatandaşların egemenliğini temsil eden kurumun başkanının, ülkeyi kasıp kavuran bu illete karşı ortak bir tavır alınması davetini önemsediklerinin altını çizen Boyner, "Özellikle de taslak metindeki demokratik hukuk devletinin temel ilkeleri ve insan haklarına saygı vurgusunun altını bir kez daha çizmek de istiyoruz. Bir demokratik mutabakat arayışını gönülden arzuluyoruz. Metnin daha kamil hale getirilmesi gerekiyorsa da bu amaca katkıda bulunmayı görev biliyoruz" dedi.
-"TERÖR VE KÜRT MESELESİNİN AYRIŞTIRILMASINDAN YANAYIZ"-
Boyner, terörizmle mücadele ile siyasi, toplumsal, kültürel yani temelde bir çağdaş vatandaşlık hakları sorunu olan Kürt meselesinin ayrıştırılmasından yana olduklarını söyledi. Her gün şehit veren, hayatının baharındaki gençlerini kaybeden ve bunun öfkesini yaşayan bir toplumda bu ayrımın yapılmasının giderek güçleştiğinin farkında olduklarını vurgulayan Boyner, "Zaten o nedenle bir tuzağa düşmemek gerektiği vurgusunu yapıyoruz. Terörle mücadelenin yalnızca işin askeri boyutuna indirgenmesini, sadece veya öncelikle bu mekanik bakış içinde değerlendirilmesini eksik buluyoruz. Devletin meşru siyaset alanlarını her şeye rağmen daraltmamasını, 1990'larda başvurulan ve toplumumuza ağır bir maliyet ödeten yöntemlerden kaçınılmasını, hukuk içinde kalınmasını istiyoruz " diye konuştu.
-"PKK İLE KUCAKLAŞMAYI KINIYORUZ"-
Boyner, bunun yanı sıra bu mücadelede en ön safta görev alan güvenlik güçlerinin de en korunaklı, güvenli, teçhizli şartlarda görevlerini yapmalarının sağlanmasını talep ettiklerini söyledi. Kürt meselesi konusuna değinen Boyner, şunları dile getirdi:
"Kürtler adına siyaset yapanların da sonunda temsil etme iddiasında bulundukları kitlenin hak ve hukukunu zedeleyecek bir tutumu benimsemelerini anlamıyoruz, anlamak da istemiyoruz. Bazı siyasetçilerin, işleri öldürmek olan PKK'lılar ile kucaklaşmalarını kınıyoruz. Kendilerinden vatandaşlarımızın oylarıyla seçilmiş milletvekilleri olarak PKK şiddetini reddetmelerini, ona karşı tavır almalarını talep ediyoruz."
-"ÜLKEYE KÖTÜLÜK YAPILIYOR"-
Boyner, benzer şekilde, terörizmin toplumda yarattığı öfkeyi bir nefret dili üretmenin bahanesi olarak görenlerin ve güvenlik eksenli politikaları, sorunları çözmenin yegane yöntemi diye sunanların da topluma ve ülkeye kötülük yaptıklarına inandığını vurguladı. Boyner, "Bu yaklaşımın sürdürülebilir olmadığını, bunca deneyimden sonra gayet iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.
-TÜSİAD, YENİ TEŞVİK PAKETİNİ ÜYELERİNE SORDU-
Hükümetin çıkardığı yeni teşvik konusuna da değinen Boyner, "Bölgenin ekonomiye eklemlenmesi için yeni teşvik paketinin önemine inanıyoruz" dedi. Bu çerçevede TÜSİAD üyelerine ve bölgedeki yatırımcılara bir anket yoluyla ulaştıklarını açıklayan Boyner, "Teşvik paketinin kapsamını irdeledik, 6. Bölge ile ilgili görüşlerine başvurduk. Anketin sonuçlarını yakında paylaşacağız. Teşvik paketi bağlamında, devlet yatırım için çok elverişli şartlar ortaya koydu ve bu şartların ötesine gitmek için de müzakereye açık. Yani bölgenin kalkınmasıyla ilgili soru artık sadece teknik bir soru değil. İşte tam bu aşamada, bir ulusal mutabakat ve işbirliği anlayışı ile, bölgeye yönelik yatırımlarla, yukarıda demokrasi ve güvenlik ihtiyaçları açısından ele aldığım Kürt sorununun sağlıklı çözümüne katkı sağlamak mümkündür" açıklamasında bulundu. (ANKA-SON)
(HMD/ORH) - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'PKK ile Kucaklaşmayı Kınıyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.