Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanı Fatih Yülek, "Önümüzdeki günlerde başvuru formlarını değiştireceğiz. Çok daha doğrudan sorular soracağız. 'Bu ürünü nasıl, hangi bütçeyle hangi projeyle yapacaksın', 'Ekonomik getirisi ne olacak' gibi sorular soracağız" dedi.
Yülek, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Meclis Salonu'nda düzenlenen "Rekabette Ar-Ge ve İnovasyonun Rolü ve TÜBİTAK Destekleri Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 1995 yılında kurulan TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığının, şimdiye kadar 3 milyar lira civarında destek sağladığını bildirdi.
Destek programı hazırlarken kendilerini de yenilemeye çalıştıklarını belirten Yülek, "Devletin ve Kalkınma Bakanlığının katkılarını unutmamamız lazım. Çünkü biz bütçe istediğimizde sağlanıyor. Şu anda hükümetin de programıyla desteklerini arkamızda hissediyoruz" ifadesini kullandı.
Yürüttükleri "Aşamalı Destek Programı"na değinen Yülek, bu çerçevede 250 girişimciye 100 biner lira hibe desteği vererek iş kurmalarını sağladıklarını söyledi.
Program kapsamında destek verilenlerin yüzde 46'sının ya doktora öğrencisi ya da sahibi olduğunu vurgulayan Yülek, şöyle konuştu:
"Sanayicilerin, 'Akademisyenler, üniversitelerden çıkanlar sanayiye hizmet etmiyor' gibi bir sıkıntısı vardı. 'Buradaki eksikliği nasıl gideririz' dedik ve programı geliştirdik. Ayrıca sanayicilerin, finansmana erişimi konusunda ciddi sıkıntı yaşadığını gördük. İki sene önce bu konunun üzerinde çalışmaya başladık. Geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın açıklamasıyla '1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı-1'i sonuçlandırdık. Bu programın içeriğinde, 'Bir fon, teknoloji yoğun bir KOBİ'ye yatırım yaparsa bunun yüzde 20'sini fona hibe olarak vereceğiz' dedik. Teknoloji yoğun şirketlerin, finansmanına erişimini rahatlatmak için böyle bir program geliştirdik. Bunun sonunda da önümüzdeki 7 yıl için sadece teknoloji şirketlerine çekirdek sermaye olarak 430 milyon liralık fon taahhüdü aldık. Böylece dünyada örneği olmayan bir program geliştirdik."
Yülek, AÜ'nün, teknoloji transfer desteği almaya hak kazanan 10 üniversiteden biri olduğuna dikkati çekerek, bundan büyük mutluluk duyduklarını anlattı.
Sanayi olmadan bir ülkenin gelişemeyeceğini vurgulayan Yülek, sanayiden beklentilerinin Ar-Ge ve yenilik olduğunu söyledi.
TÜBİTAK'a destek başvuruların zor olduğu yönünde şikayetler aldıklarına işaret eden Yülek, "Önümüzdeki günlerde başvuru formlarını değiştireceğiz. Çok daha doğrudan sorular soracağız. 'Bu ürünü nasıl, hangi bütçeyle hangi projeyle yapacaksın', 'Ekonomik getirisi ne olacak' gibi sorular soracağız" ifadesini kullandı.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise Ar-Ge ve inovasyonun önemine değinerek, Türkiye'nin, 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasında yer alma hedefine ulaşmasında üniversitelere de önemli görevler düştüğünü ifade etti.
ESO Başkanı Özaydemir de sanayi-üniversite iş birliği konusunda daha ileri aşamalara geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisinin proje yürütücüsü Ender Suvacı'nın sunumuyla sona eren toplantıya, ESO üyesi sanayiciler ve akademisyenler katıldı. - Eskişehir
Son Dakika › Ekonomi › Rekabette Ar-Ge ve İnovasyonun Rolü ve Tübitak Destekleri Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?