Şimşek : Türkiye'nin Temelleri Sağlamdır - Son Dakika
Son Dakika Logo

Şimşek : Türkiye'nin Temelleri Sağlamdır

Şimşek : Türkiye\'nin Temelleri Sağlamdır
24.08.2013 13:08  Güncelleme: 10:26

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bitlis'in dolardaki yükselmeyle ilgili olarak, "Bu olaylar dünya ekonomisinin yansımasıdır." ifadesin de bulundu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bitlis'in Ahlat İlçesi'ne gitmek için uçakla geldiği Muş'ta dolardaki yükselmeyle ilgili olarak, "Bu olaylar dünya ekonomisinin yansımasıdır. Türkiye'nin temelleri sağlamdır. Türkiye bu iniş- çıkışları da atlatacaktır. Herkes işine bakar sakin olursa, Türkiye bu süreci az bir zararla kapatacaktır" dedi.

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde düzenlenen Kültür Şenlikleri'ne katılmak için Ankara'dan tarifeli uçak ile Muş'a gelen ve karayolu ile devam edecek olan Maliye Başkanı Mehmet Şimşek, Vali Vedat Büyükersoy, Bitlis Vali Vekili Akif Pektaş, Muş Belediye Başkanı AK Parti'li Necmettin Dede ve partililer tarafından karşılandı. VIP'te gazetecilerin dolardaki artışla ilgili sorularını yanıtlayan Mehmet Şimşek, 2002 yılında dolarının 1,6 TL olduğunu, şimdi ise 2 TL'ye yükseldiğini anımsattı. 11 yıl içerisinde enflasyonun yüzde 50 dolayında olduğunu, TL'deki değer kaybının abartılı bulunmaması gerektiğini ifade eden Şimşek, Türk piyasasındaki iniş- çıkışların gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerdeki değer kaybının Türk lirasından az olmadığına dikkati çekti. Şimşek, şunları söyledi:

"Piyasalardaki çalkantılar, varlıkların yeniden sınıflandırılması ile ilişkilidir. Bir reel ekonomik krizle ilişkili değildir. Türkiye'den kaynaklanan bir sorun değildir. Türkiye bir ada değil, Türkiye Dünya ekonomisine entegre bir ekonomidir. Dolayısı ile Türkiye dünyadaki gelişmelerden olumlu da, olumsuz da etkilenebilir. Burada sonuç itibariyle bir temel yapısal krizden daha çok, varlıkların yeniden fiyatlanması sürecini yaşıyoruz. Yani nedir? Amerika, Avrupa, Japon Merkez Bankaları küresel krizden çıkmak için, çok ucuz, büyük ölçekte genişleyici para politikası uyguladı. Yani bol keseden para bastılar. Ucuz bir şekilde dünyaya saldılar. Şimdi acaba bu para muslukları kısılır mı, yani bu paranın faizi artar mı diye bir kaygı var. Şimdi o para bol iken çıkan borsa, değerlenen lira, düşen faiz bir miktar tabi bu süreçle ilişkiliydi. Ama Türkiye'nin temellerine bakın, Türkiye'nin bütçesinde bir bozulma var mı? Avrupa'nın en sağlam bütçelerinden biri Türkiye'dir. Türkiye'nin borç dinamikleri kötüleşmiş midir? Türkiye'nin bankacılık sektöründe bir kriz mi var, bankacılık sistemi iyi yönetiliyor, iyi denetleniyor. Türkiye'nin hane halkı bu borsadaki iniş çıkıştan, liradaki değer kaybından olumsuz mu etkilenmiştir. Liradaki değer kaybı sıradan vatandaş açısından olumsuz değil. Vatandaşın döviz mevduatı var, ama döviz borcu yok. Biz hükümet olarak bunları öngördüğümüz için bu tür riskler oluşmasın diye vatandaşın dövizle borçlanmasını yasakladık. Bu olaylar dünya ekonomisinin yansımasıdır. Türkiye'nin temelleri sağlamdır. Türkiye bu iniş çıkışları da atlatacaktır. Herkes işine bakar sakin olursa, Türkiye bu süreci az bir zararla kapatacaktır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Şimşek : Türkiye'nin Temelleri Sağlamdır - Son Dakika


Advertisement