Yenibiris.com'un yaptığı bir dizi ankete göre orta düzey yöneticilerin şirkete en bağlı çalışan grubu olduğu ortaya çıktı. Bunun sebeplerinin başında, genellikle X kuşağına mensup olan orta düzey yöneticilerin genç nesil çalışan gruplarına göre daha sadık bir yapıya sahip olması geliyor. Organizasyonların kilit noktalarında görev yapan bu grubun şirketten ayrılma nedeni ise yükselme imkanı olmayışı ve ücret yetersizliği.
Bulunduğu şirketin organizasyon yapısına göre konumu değişiklik gösterebilen orta düzey yöneticiler hem işlerin yürütülmesinde hem de diğer çalışanlarla üst düzey yöneticilerin iletişiminin sağlanmasında etkin rol oynuyor.
En çok satış ve pazarlamada görev yapıyorlar
Kurumların orta düzey yönetici ihtiyacı artış eğilimi gösteriyor.
Yenibiris.com'da orta düzey yönetici ilanları, geçen yıla göre yüzde 35 artmış durumda. Aranan kriterlerin başında İngilizce şartı geliyor. Yenibiris.com veritabanında orta düzey yönetici olarak konumlanan kişiler çoğunlukla üniversite, yüksek okul ve yüksek lisans mezunu. Orta düzey yöneticilerin en çok görev yaptığı alanların başında satış ve pazarlama geliyor. 2-5 yıl arasında iş deneyimine sahipler.
Orta seviye yöneticiler, aynı zamanda şirkette en uzun soluklu çalışan grubu olarak dikkati çekiyor. Yenibiris.com anketlerine katılan 2726 kişinin yanıtlarına göre, eleman seviyesindeki çalışanların yüzde 66'sı, uzman seviyesindekilerin yüzde 35'i bir yıl dolmadan iş değiştiriyor. Orta düzey yönetici konumundaki katılımcıların yüzde 33'ünün iş değiştirme süresi 3 yıl ve üzerine çıkıyor.
Bu grup, kendisine yükselme fırsatı verilmediğinde umudunu yitiriyor. Üstüne bir Ücret beklentisinin karşılanmaması ile birlikte, yeni bir iş arayışına giriyor.
Anket sonuçlarına göreorta düzey yöneticinin iş değiştirmesinin nedenleri (İlk 5)
1. Yükselme imkanı olmayışı
2. Yetersiz ücret
3. Yöneticisinin kötü davranışları, takdir etmemesi
4. Genel olarak değerinin, katkısının anlaşılmaması
5. Aşırı iş yükü, fazla yüksek beklentiler
Neden az iş değiştiriyorlar?
Orta düzey yöneticilerin diğer çalışanlara göre daha az iş değiştirmesinin, yani şirkete daha bağlı olmasının sebepleri konusunda uzmanların farklı yorumları var. Ortak dile getirilen sebeplerden biri,şimdiki orta düzey yöneticilerin X kuşağı temsilcisi olması ve şirkete gençlerden daha fazla bağlılık göstermesi. Bir başka sebep ise yaş durumu. Bu yöneticiler genellikle 30-40 yaş aralığında olduğu için başka bir iş arayışına girdiklerinde yaş engeliyle karşılaşmaktan çekinmeleri.
Inproda Danışmanlık Yönetici Ortağı Cafer Telci şirketlerde orta düzey yönetici olarak düşündüğümüz kişilerin genelde çalışma hayatlarında en az 7-8 yılı geçirmiş olduğu belirtiyor: "Bugün iş hayatında gördüğümüz gençlerin önemli bir kısmı lise sonrası hangi alanda çalışacağı, ne yapmak istediği konusunda bilinçli bir tercihe sahip değil. Ne yapacağını bulduğunda da yaşı neredeyse 30 oluyor. Bundan sonra da şirketinde kalıp sebat göstermek zorunda kalıyor.
Çünkü maalesef ülkemizde yaş ilerledikçe iş bulmak zorlaşıyor. Bugün orta düzey yönetici olarak çalışanların birçoğu X kuşağının temsilcileri, bir kısmı da BabyBoomer'lar. BB'lar zaten kariyerlerinin sonlarında ve emeklilik planı yapıyor. Y kuşağıyla kıyaslandığında X Kuşağı biraz daha sebatkar oluyor, bir yöneticilik ünvanı da almışsa ücret paketleri de belli bir seviyede oluyor. Tüm bu sebeplerle de şirketlerinden çok kolay ayrılma taraftarı değiller."
Hugent İş Kolları MüdürüÇağlan Ünal Üzümcü ise konuyla ilgi görüşlerini şu şekilde belirtiyor: "Orta düzey yöneticilerin şirkete en bağlı grup olmasının birkaç sebebi var. Birincisi; bir firmada orta düzey yönetici olmak, alt kademelerden başlayıp bu konuma ulaşılmasından dolayı firma bağlılığının bu yönde oluşmuş olması demek ya da farklı bir şirketten gelinmiş olsa bile hala üst düzey yöneticilik gibi gidilecek yolların olduğunu bilmek anlamına geliyor.
İkincisi; orta düzey yöneticilik, hem yöneticilik vasıflarının ve imkanlarının kazanılmış olmasından dolayı çalışana bir konfor ve rahatlık getiriyor, hem de aynı konumda olduğu yöneticilerle rekabet halinde olmasını sağlıyor.
Üçüncüsü, günümüzde uzman seviyesi ve giriş düzeyindeki personellerin iş değiştirme sıklığı oldukça yüksek, dolayısıyla orta düzey yöneticilerin bu grubu aşması oldukça zor gözüküyor. Birçok yeni mezun artık belirli bir hayat standardını sürdürebileceği, kariyer imkanları olan işleri ve şirketleri tercih ediyor, bu şartlara ulaşana kadar da sıklıkla iş değiştiriyor. Orta düzey yöneticilerin bu grubu aşması oldukça zor gözüküyor. Üst düzey yöneticilerin büyük kısmı da emekli olma ya da kendi şirketini kurma amacıyla işten ayrılıyor."
Orta düzey yöneticilerin en çok görev aldığı alanlar (ilk 5)
Satış- Pazarlama
Mühendislik
Operasyon
Mali İşler-Finansman
Genel yönetim
Orta düzey yöneticilerde aranan özellikler
İyi derecede İngilizce
Analitik düşünme yeteneği
Takım çalışması
Ekip yönetimi
Son Dakika › Ekonomi › Şirkete En Bağlı Çalışan Grubu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?