Son Dakika: Memur-Sen'den memur ve emekliye yapılan zamma ilk tepki: Kurul, hakemlik yerine noterlik yaptı - Son Dakika
Ekonomi

Son Dakika: Memur-Sen'den memur ve emekliye yapılan zamma ilk tepki: Kurul, hakemlik yerine noterlik yaptı

Son dakika: Memur-Sen'den Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun kararıyla memur ve memur emeklilerine 2024'te yüzde 15+10, 2025'te ise yüzde 6+5 zam verilmesine ilk tepki geldi. Kararın hükümetin teklifiyle aynı olmasını eleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Hakemin hükümetin teklifini oylayıp geçmiş olması Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun aslında adının Kamu İşvereni Hakem Kurulu olarak değiştirilmesini teyit ediyor. Hakem Kurulu, hakemlik yapmak yerine noterlik yaptı" dedi.

31.08.2023 14:49  Güncelleme: 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memur ve memur emeklisinin zammı için pazarlık masasında anlaşma sağlanmayınca Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlamıştı. Bugün 5. toplantısını gerçekleştiren kurul, kamu çalışanlarına 2024'te yüzde 15+10, 2025'te ise yüzde 6+5 zam verilmesini kararlaştırdı. Ancak 2 yıl için toplamda yüzde 110 zam isteyen memurlar, kararın hükümetin 2. teklifiyle aynı olmasını eleştirdi. Duruma tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Hakemin hükümetin teklifini oylayıp geçmiş olması Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun aslında adının Kamu İşvereni Hakem Kurulu olarak değiştirilmesini teyit ediyor." dedi.

"REFAH PAYI ALAMADIK"

Refah payı alamadıklarını belirten Yalçın, "Hakem Kurulu, hakemlik yapmak yerine işveren tarafının noterliğini yaptı. Bunun için uzlaşamadık. Biz 2024 yılında Merkez Bankası'nın yüzde 33 enflasyon öngördüğü yerde bu rakamların altını konuşmanın çok sağlıklı olmayacağını ve bunun üzerindeki rakamları konuşmamız gerektiğini belirttik. Mutlaka refah payının olduğu bir rakamla masadan kalkmak istediğimizi ifade etmiştik ama refah payı alamadık. Üzerinde anlaştığımız konularda yeni bir tartışma alanı yaratılamadı." dedi.

"SOSYAL HAK TALEPLERİMİZ HAKEMDEN GEÇMEDİ"

Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz en düşük memur maaşının 20 bin 350'de kaldığını bunun 22 bin vaadine getirilmesi gerektiğini söylemiştik. Kira yardımından tutun da evlilik yardımına kadar sosyal hak taleplerimiz söz konusuydu. Refah payı beklentimiz vardı. Bunlara ilişkin derin bir mücadele verdik ancak hakemden bunlar geçmedi.

"ENFLASYON FARKI MÜJDE GİBİ İFADE EDİLEMEZ"

2023'ün için Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi yüzde 60'lara yaklaştı. Oradan gelecek enflasyon farkı bize zam olarak yansıtıldı. Enflasyon farkı müjde gibi ifade edilmesi doğru değil. Enflasyonun farkı konusu toplu sözleşme gereği kamu işvereninden alacağımızdır. Onu zam olarak ifade etmeleri sağlıklı değil. Enflasyon farkının eklenmesiyle en düşük memur maaşı 30 bin bandını biraz geçecek. Refah payı ile bu süreci daha da teminat altına almak gerekiyordu. Refah payı konusundaolumlu bir yanıt alamadık. Toplu sözleşme yasası tartışılmalı, hakem ve masa düzeni tartışılmalı. Yasaya göre yeni bir evrensel normlar içerisinde bir çalışma yapılmalı. Yeni süreçte yasaya ilişkin tartışmamız artacaktır."

MEMURLAR NE İSTİYORDU?

Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Son Dakika: Memur-Sen\'den memur ve emekliye yapılan zamma ilk tepki: Kurul, hakemlik yerine noterlik yaptı

Son Dakika Ekonomi Son Dakika: Memur-Sen'den memur ve emekliye yapılan zamma ilk tepki: Kurul, hakemlik yerine noterlik yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement