Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) Başkanı Latif Aral Aliş, savunma ve havacılık sektörünün Türkiye'nin en başarılı sektörlerinden olmayı başardığını belirterek, "İhracatımızdaki artış trendi hızla yükselmekte. Bu noktada olmamızda en önemli pay, ATAK, HÜRKUŞ, ANKA ve F16 gibi dev projelere imza atan TUSAŞ'a aittir. Global düzeyde bir havacılık şirketi olan TUSAŞ, savunma ve havacılık sanayi ihracatının da lokomotifi konumundadır" dedi.
SSİ Başkanı Aliş, sektörün 2013 yılında 1,4 milyar dolarlık ihracat yaptığını açıkladı. 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirten Aliş, bir taraftan büyüdüklerini bir taraftan da üretimde yerlilik oranını sürekli artırdıklarını vurguladı. Aliş, sektörün 2012 yılında AR-GE'ye yaklaşık 773 milyon dolarlık kaynak ayırdığını bildirdi.
-"2013 SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATI AÇISINDAN BELİRGİN BİR GELİŞMEYE SAHNE OLDU"-
2013 yılında 1 milyar 391 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyleyen Aliş, 2011'de 884 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini, ihracatın yüzde 43 artışla 2012'de 1 milyar 262 milyon dolara yükselttiklerini belirtti. 2013 yılında yüzde 10 artış yakaladıklarını vurgulayan Aliş, "Uluslararası rekabetin ve gücün yoğun yaşandığı savunma ve havacılık sanayi, çizdiği başarılı görüntü ile birçok sektörü geride bıraktı. Türkiye'nin genel ihracatı açısından durgun geçen 2013, savunma ve havacılık ihracatı açısından belirgin bir gelişmeye sahne oldu. Sektörün "Stratejik Plan' çerçevesinde 2014 hedefi yüzde 44 artışla 2 milyar dolara ulaşmaktır" diye konuştu.
-"TUSAŞ, SEKTÖR İHRACATININ YÜZDE 40'INI GERÇEKLEŞTİRDİ"-
Sektörün 2013 yılında atağa geçtiğini belirten Aliş şöyle devam etti:
"Savunma ve havacılık sektörü Türkiye'nin en başarılı sektörlerinden olmayı başardı. İhracatımızdaki artış trendi hızla yükselmekte. Bu noktada olmamızda en önemli pay, 527 milyon dolarlık ihracatı ile medarı iftiharımız olan; ATAK, HÜRKUŞ, ANKA ve F16 gibi dev projelere imza atan TUSAŞ'a aittir. TUSAŞ hizmet ihracatını dâhil etmeden, sektör ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştirmiştir. Global düzeyde bir havacılık şirketi olan TUSAŞ, savunma ve havacılık sanayi ihracatının da lokomotifi konumundadır" dedi.
-"2013'DE EN ÇOK İHRACAT YAPILAN BÖLGELERİN BAŞINDA ABD VAR"-
"Türkiye, sektörde dünya pazarında en büyük dilime sahip olan ABD'ye de ürün satmaktadır" diye konuşan Aliş, ABD'nin Türkiye'nin ihracatında ilk sırada yer aldığını bildirdi. Aliş'in verdiği bilgiye göre, 2013'de en çok ihracat yapılan bölgeler sırasıyla; Kuzey Amerika (ABD), BDT, AB, Hazar Bölgesi, Körfez bölgesi ve Güneydoğu Asya ülkeleri oldu.
Sektör ihracatında başta uçak ve helikopter aksamları olmak üzere; uçak motorları, zırhlı kara araçları, gemiler ve süratli botlar, füze, roket ve fırlatma platformları, hafif silahlar ve mühimmatları, elektronik sistemler lojistik destek ürünleri (mutfak, hastane, giyim malzemeleri gibi) mühendislik ve teknoloji transferi hizmetleri yer alıyor.
-"2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAK ZOR OLMADI"-
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nin 65 üye ile kurulup 2 yıl içinde 220'den fazla üyeye, iki katına varan bir artış ile yaklaşık 1,4 milyar dolar yıllık ihracat düzeyine ulaştığına işaret eden Aliş, geldikleri noktaya baktıklarında, 2023 hedeflerine ulaşmalarının da zor olmadığını söyledi. Aliş,"2023 hedefimiz 25 milyar dolar, gereken ortalama büyüme hızımız ise yüzde 32" dedi. Son birkaç yılda Türk savunma ve havacılık sanayi ihracatında ciddi bir ivme yakalandığını belirten Aliş, sektörün "yüksek nitelikli işgücü" istihdam eder hale geldiğini söyledi.
Latif Aral Aliş, "Ar-Ge alanında ciddi hamleler yapan, üretimde yerlilik oranını sürekli arttıran, Türkiye'nin savunması, güvenliği, istikrarı ve istikbali açısından kritik önemde rol oynayan bir sektör konumundayız" diye konuştu.
2012 yılında, yaklaşık 773 milyon dolarlık bir kaynağın Ar-Ge faaliyetlerine ayrıldığına dikkat çeken Aliş, "Ar-Ge'ye verilen destek ve sektörün ülkemizin dünyadaki konumu açısından öneminin farkında olunması bizleri yüreklendirmekte. Bu, sektör büyüklüğüne göre yüksek bir rakam. Dünya genelinde, sektörde önde gelen ülkeler, savunma ve havacılık sanayi cirolarından Ar-Ge harcamalarına önemli oranda kaynak ayırıyor. Biz de savunma ve havacılık sektöründe en önemli küresel tedarikçilerinden biri olmayı hedefliyoruz. Devletimizin de desteği ile sektör temsilcilerimiz bu konuda dikkatli ve kararlı bir çizgi izliyor" açıklamasında bulundu.
-"SEKTÖREL AKTÖRLERİN UYUM İÇİNDE İLERLEYEBİLMESİ İÇİN SERİ TOPLANTILAR DÜZENLİYORUZ"-
SSİ'nin ülke savunma sanayisi açısından da önemli ve nitelikli işlere imza attığını kaydeden Aliş, birlik olarak üyelerinin ihracat yolunda karşılaştığı zorlukları aşmak, süreci hızlandırmak, devletin stratejik hedeflerine ulaşmasında ellerinden gelen katkıyı yapmak, hedef pazarlara yönelik tanıtım faaliyetlerini koordine etmek gibi kritik konularda olabildiğince etkili olmaya gayret ettiklerini ifade etti. Aliş şöyle devam etti:
"Sektörel aktörlerin uyum içinde ilerleyebilmesi için seri toplantılar düzenliyoruz. Bu seri toplantıların en sonuncusu, 19-20 Kasım 2013 tarihlerinde Sayın Milli Savunma Bakanımız ve Sayın Ekonomi Bakan Yardımcımızın katılımlarıyla Bolu'da gerçekleştirdiğimiz Vizyon Buluşması, geleceğe yönelik önemli adımların planlanmasında çok yararlı sonuçlar verdi. Bu tür toplantılara devam edeceğiz. Bu sene, Savunma ve Havacılık Tanıtım Grubu (Turkish Defence Alliance-TDA) kuruldu ve faaliyete geçti. TDA'nın 2014'den itibaren, hedef pazarlardaki algı ve tanıtım süreçleri açısından kritik bir rol oynaması öngörülüyor. Kısaca söylemek gerekirse, devletimizin büyük desteği ve üreticilerimizin canla başla verdikleri mücadele ile bu kısa sürede bile elle tutulur işler yapıp, dikkat çekici bir aşamaya geldik."
-2013 YILI ETKİNLİKLERİ-
SSI Başkanı Latif Aral Aliş'in verdiği bilgiye göre, 2013 yılında şu etkinlikler gerçekleştirildi:
IDEF 13, 52 ülkeden, 255'i yerli, 539'u yabancı olmak üzere, toplam 794 firma katılımı ile gerçekleştirildi. 81 ülkeden ve 2 uluslararası kuruluştan, 529 üyeli 105 heyetin ağırlandığı fuara; 22 bakan, 4 bakan yardımcısı, 5 genelkurmay başkan yardımcısı, 6 kuvvet komutanı ve 8 müsteşar katıldı. IDEF'13 kapsamında, 1700'ün üzerinde ikili görüşme organize edildi.
IDEX (BAE), LAAD (Brezilya), MSPO (Polonya), Tayland, AUSA (ABD) savunma fuarlarına Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) organizasyonunda milli katılım sağlandı.
2013'ün Kasım ayında SSM'nin ev sahipliğinde NATO Endüstri Forumu İstanbul'da gerçekleştirildi.
Deniz Karakol ve Sahil Güvenlik Uçakları, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi, Black Hawk Helikopterleri, T-38, KT-1, F-16 Simülatörleri, MİLGEM 2. Gemi, Amfibi Gemi (LST, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi), Yüksek Hızlı Hücum Botu, JSF-F35 Programı çerçevesinde ilk orta gövdenin teslimatı gerçekleştirildi.
ALTAY Tankı atış testleri başarılı bir şekilde icra edildi. Özgün Helikopter Projesi imzalandı. Ayrıca, HÜRKUŞ eğitim uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirerek, Seri Üretim Sözleşmesi imzalandı.
ANKA İnsansız Hava Aracı (İHA) sisteminin seri üretimine yönelik sözleşme, Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) sözleşmesi, yurtdışı bağımlılığı olan kritik alt sistem, bileşen ve malzemeleri kapsayan 30'dan fazla ARGE projesi ve SSM ile Eximbank arasında Savunma Sanayi İhracatı Destek Kredisi (SSİDK) protokolü imzalandı.
Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) Projesi kapsamında ilk füze denemesi başarıyla yapıldı, Kazakhstan Aselsan Engineering Limited Liability Partnership (KAE) tesislerinin resmi açılışı gerçekleştirildi.
Son Dakika › Ekonomi › Ssi Başkanı Aliş: Tusaş, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatının Lokomotifi Konumunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?